Prvi jadransko-podunavski kup

Prvi jadransko-podunavski kup

plakata1I JADRANSKO PODUNAVSKI KUP U MUŠIČARENJU

Na trgu u Kulen Vakufu, 12. jula 2009 godine, završen je I Kup jadransko – podunavskih zemalja u mušičarenju uz učešće mušičara iz sedam zemalja. Tri dana je na Uni i stazi od Martin Broda do Kulen Vakufa trajala borba za medalje. Na kraju je domaćin ostvario veliki uspjeh pobjedom u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji.

Za nas je sve počelo puno ranije, a zvanično je Kup počeo sve u petak 10. jula. Pregled staze koja je iznosila oko 4.5 km. Razmak između takmičara po 100 m i prve zvanične ocjene od strane takmičara i sekretara svjetske mušičarske federacije FIPS – MOUCHE Boruta Jeršea, da je staza pripremljena na svjetskom nivou. Nakon ove ocjene kod postavljača staze Selimović Denijala i članova USR” UNA” zadovoljstvo je bilo veliko.

Aktivnosti prvog dana

U 17 sati u domu kulture u Kulen Vakufu, gdje je bio smješten PRESS centar, žrijebanje sektora i startnih brojeva. Ekipu su činila po tri člana sa kapitenom i selektorom, te rezervom. Svakoj zemlji je bio dozvoljen nastup po dvije ekipe, a zemlji domaćinu (BiH), tri ekipe: A i B reprezentacija i prošlogodišnji ekipni pobjednika KUP-a BiH – USR “Krušnica” Bosanska Krupa. Žrijeb pod nadzorom internacionalnog sudije Marcela Kučinskog, obavljen je u rekordnom roku. Ekipama su podijeljena uputstva i rasporedi startnih i sektorskih brojeva. Odgovoreno je na niz stručnih pitanja i uz par dodatnih pravila, kapiteni ekipa su otišli zadovoljni sa prvog sastanka, potpuno informisani.

Musicar u vodi Una web
Prelijepa Una – mušičar u vodi

U 20,30 sati je na trgu bilo svečano otvaranje takmičenja. Kiša je pretila, ali nije pala. Takmičenje otvaraju Midžić Midhat, predsjednik organizacionog odbora, predsjednik SRS BiH Klepić Đorđe i predsjednik opštinskog veća Bihaća. Spektakl će se dugo pamtiti. Više nego uspješan nastup KUD-a “Krajina” iz Bihaća, vokalno instrumentalnih sastava, slikanje reprezentativaca zemalja učesnica,… Roštiljada pripremljena od sponzora PIK Vrbovec i Preminger piva, Bihać, Nord Fish za učesnike i svečanog otvaranja natjecanja na trgu uliva optimizam da bi i ovo takmičenje, moglo proteći što se tiče organizacije, na najvišem nivou.

Svi smo zadovoljni, i organizator, takmičari, brojni gosti, a prije svega građani MZ Kulen Vakuf. Srećni su da se i u njihovom mjestu na prelijepoj Uni ovakvo takmičenje odvija. U razgovoru sa gosp. Borutom Jeršeom delegatom FIPS – ana takmičenju, doživljavamo prve pohvale organizacije, same staze i svega što se do tada dešavalo. U međuvremenu je održana i sjednica Upravog odbora Sportsko ribolovnog saveza BiH. Prisutni su bili i članovi Upravnog odbora saveza.

Drugi dan
Ujutro prvog natjecateljskog dana u 07.00 sati okupljanje 45 sudija u PRESS centru, podjela zadnjih uputstava pred takmičenje. Alijagić, Hirkić, Begatović na čelu sa Vrhovnim sudijom Hodžićem i pomoćnikom Selimovićem, provjeravaju sudije, preuzima se oprema za mjerenje, motorole i svi odlaze na startna mjesta. U 08,00 sati počinje natjecanje u sva tri sektora. U toku takmičenja kontaktiramo sa sudijama motorolama. Sve ide po planu, nema problema. Vrijeme se popravlja, sunce je granulo. Za nevjerovati nakon toliko kišnih dana.

musicar u Uni web
U 11.00 sati kraj natjecanja u prvom sektoru. U 12.00 imamo već objavljene rezultate i podjeljene takmičarima. Naša “A” reprezentacija u ekipnoj konkurenciji vodi, “B” je druga, a “Krušnica” treća. U pojedinačnoj konkurenciji Ivica Magdić iz Hrvatske na čelu, odmah iza njega Jovo Dević iz naše “B” reprezentacije. Zadovoljstvu nigdje kraja. Svi smo zadovoljni. Na ručku srećem menadžera ekipe Crne Gore Omara Bašića. Sija od srece, što su u ovako jakoj konkurenciji 7. i 8. . Ovo je njihov prvi nastup kao reprezentacije. Bravo crnogorci. Lijepo ih je bilo inače i vidjeti. Svi na okupu, jednoobrazno obučeni, i primjer lijepog ponašanja.

merenje ulova web
mjerenje ulova

U Press centru sve je pod kontrolom, Erna i Biljana djele startne liste sucima i u 17.00 sati počinje natjecanje u drugom krugu. Kontaktiramo sa stazom. Ulovi odlični, vrijeme se još više popravlja, rojevi muha utiču da je i lov mnogo bolji u popodnevnim satima.
U 20,30 objavljujemo rezultate iz drugog kruga. Naši se dobro drže. “Krušnica” popušta u ovom krugu. Nervozni su! Provjeravaju rezultate. Hikmet Harbaš – Hiko vrši izmjenu i u ekipu stavlja umjesto Beganovića, Sudu Beširevića. Nadaju se sutradan boljem uspijehu. Crnogorci poludjeli od sreće. Ekipa im je na trećem mjestu poslije drugog kruga. Omar mi reče “ovo je čoče za nevjerovat”. Igor Gromilić – selektor BiH se šali i govori poslije u kafiću, pa jest “čoče” kad ste se poslije 12 probudili i zato ste bili u prvom krugu lošiji.

pobednici na rucku web
pobjednici na ručku

Poslije takmičenja opuštanje, večera i zajedničko druženje reprezentativaca. U Kafiću sam sa Slovencima. Danilo Bižal, iskusni takmičar i poznavaoc reke Une daje nam najviše ocjene za organizaciju. Denijal Selimović govori “pa jesam ti rekao da će sve biti OK”. Erna, neumorna tajnica USR “UNA” je odahnula. Prešli smo dvije trećine puta i nema nikakvih grešaka ni u organizaciji, obradi rezultata podataka, a ni primjedbi od strane ekipa, tako da zadovoljni odlazima na počinak.

Treći dan, Finale
Nedelja je . U 07.00 sati sudije, njih 50, je na okupu ispred PRESS centra. Fale trojica.
Alijagić se ljuti i traži nove mjerače. Begatović i Hirkić konstatuju da su njihovi mjerači na broju i odlaze na stazu. Intervencija Keme, predsjednika MZ Kulen Vakuf. Brzo upada rezerva i sudije su na stazi. U 08.00 sati čujemo znak koji daje Hodžić Bajro i takmičenje ulazi u završnu fazu. Kontaktiramo stazu . Naši i dalje dobro stoje. Posebno Džaferbegović koji sustiže Magdića iz reprezentacije Hrvatske.

musicarenje na Uni web
U međuvremenu obavlja se razgovor za sekretarom FIPS – MOUCHE federacije koji najavljuje dolazak inspekcije, te federacije početkom septembra, radi pregleda staza za evropsko prvenstvo 2010. godine u našoj zemlji. Sugeriše nam što se do tada treba uraditi, šta će inspekcija od nas tražiti i kakav će se morati potpisati protokol. Zadovoljan je organizacijom i još jednom nam daje svima najviše ocjene za organizaciju i obećava pomoć pri organizaciji evropskog prvenstva.

U 11.00 sati svira se za kraj je takmičenja. Sabiraju se rezultati . Pravimo bilten. Žalba iz reprezentacije Hrvatske na ponašanje jednog našeg natjecatelja. Zasjeda žiri. Nađeno je rješenje. Hrvati postupaju veoma fer i korektno, što će im u konačnici osigurati diplomu za fer plej.

Ekipa Srbije sa prijateljima i organizatorima web
Ekipa Srbije sa prijateljima i organizatorima i urednik Mušičara Ivan Korhner

 

Treci Devic u akciji web
Treći Dević u akciji

Slijedi zajednički ručak svih učesnika, a zatim u 14,10 na trgu u Kulen Vakufu proglašenje pobjednika.

Utvrđen je plasman: Naša “A” reprezentacija je prva, USR “Krušnica” je druga, a BiH “B” treća ekipno. Presretni su, čestitamo im. Edib Džaferbegović je prestigao Magdića. Jovo Dević je pojedinačno treći. Za nevjerovati. Dva puta slušamo našu himnu. Slikanja, TV izjave, izjave za list Mušičar, što slijedi poslije svakog ovako velikog natjecanja.

iscekivanje rezultata web
iščekivanje rezultata
cekanje proglasenja crnogorci, bosanci i srbijanci u razgovoru web
čekanje proglašenja crnogorci, bosanci i srbijanci u razgovoru, tu je  i “Mušičar”

EKIPNI PLASMAN
1. Bosna i Hercegovina “A”
2. USR” Krušnica” Bos.Krupa, prvak BiH
3. Bosna i Hercegovina “B”
4. Hrvatska “A”
5. Slovenija “A”
6. Crna Gora “A”
7. Crna Gora “B”
8. Rumunija “A”
9. Srbija “A”
10. Slovenija “B”
11. Rumunija “B”
12. Srbija “A”
13. Hrvatska “B” – Slovačka
14. Mađarska

Sampioni ekipno A rep BiH web
Šampioni ekipno A rep BiH

POJEDINAČNI PLASMAN
1. Edib Džaferbegović, Bosna i Hercegovina
2. Ivica Magdić, Hrvatska
3. Jovo Dević, Bosna i Hercegovina
4. Robert Čebulj, Slovenija
5. Mile Kerkez, Bosna i Hercegovina
6. Milan Vujošević, Crna Gora
7. Radovan Krković Crna Gora
8. Aleksandar Đukic Bosna i Hercegovina
9. Hikmet Harbaš USR”Krušnica” prvak BiH
10. Draško Filipovic Crna Gora
11. Dževad Džigumovic USR”Krušnica” prvak BiH
12. Milenko Balaban Bosna i Hercegovina
13. Fernando Mihalesku Rumunija
14. Miro Škafur Slovenija
15. Nebojša Damjanovic Srbija
16. Danilo Bižal Slovenija
17. Enes Hamzagic Hrvatska
18. Boško Barišic Hrvatska
19. Renato Opancar Bosna i Hercegovina
20. Ivan Vlahovic Crna Gora
21. Miloš Bojic Crna Gora
22. Michal Krebs Hrvatska
23. Mihai Marusciac Rumunija
24. Titus Nicaara Rumunija
25. Vladimir Markovic Srbija
26. Samir Beganovic USR”Krušnica” Prvak BiH
27. Marijan Kolar Slovenija
28. Marko Nahtigal Slovenija
29. Adrian Vlasiu Rumunija
30. Radojica Popovic Srbija
31. Miloš Andjelkovic Srbija
32. Zlatimir Kostelic Hrvatska
33. Radule Micovic Crna Gora
34. Adrian Ignat Rumunija
35. Milan Martic Srbija
36. Laslo Romhanyi Mađarska
37. Paul Sas Rumunija
38. Laslo Solyom Mađarska
39. Levente Sazbo Mađarska
40. Aleksandar Vuckovic Srbija
41. Stanko Prednik Slovenija
42. Michael Leibiter Hrvatska
43. Bećirevic Suad USR”Krusnica” Bos. Krupa (R)

Prva trojica, Drugi Magdic Ivica Hrvatska, Sampion Edib Dzaferbegovic A rep BiH i treci Devic Jovo, B rep BiH web
Prva trojica, Drugi Magdić Ivica Hrvatska, Šampion Edib Džaferbegović A rep BiH i treci Dević Jovo, B rep BiH


Na natjecanju su sudili:
1. Hodžić Bajro, Vrhovni sudija, Olovo, internacionalni sudija
2. Marcel Kučinski, Koordinator priprema i organizacije natjecanja Novi Travnik,
internacionalni sudija,
3. Denijal Selimović, Zamjenik vrhovnog sudije, državni sudija Bihać,
4. Alijagić Sead, državni sudija sektor”A” Bihać, državni sudija,
5. Begatović Mujo, državni sudija sektor”B” Bihać, državni sudija,
6. Džaferagić Muhamed sektor “C” državni sudija Bihać,
7. Sekretari takmičenja: Erna Kardaš Bihać i Petrović Biljana, drž.sudija, Banja Luka
8. Pomoćne sektorske sudije: Halalkić Sead, Ključ, Hirkić Reufik, Bihać; i Kekić Zlatko, Velika Kladuša.

Na kraju oni koji moraju da “oru” zadnji idu na ručak. Vraćamo zastave, himne, razmjena adresa – emailova, pozdravljmo se i vraćamo kući. Još jedno uspiješno natjecanje.

Čitamo na poslijednjoj stranici biltena izjavu Predsjednika Organizacionog odbora gosp. Midžića i Predsjednika Sportsko ribolovnog saveza BiH. :
Citat: “Još jedno uspiješno takmičenje je završeno. Koliko smo bili uspiješni domaćini I Kupa jadransko podunavskih zemalja, na vama, našim dragim gostima je da to cijenite, te o našem zajedničkom druženju prenesete svoje impresije i ocjene u vaše sportske saveze. Ako je bilo kakvih grešaka u organizaciji takmičenja, nisu učinjene namjerno, niti smo koga željeli da povrijedimo, oštetimo ili nekog da favorizujemo. Čestitke pobjednicima, jer su zaista pobjedili najbolji. Zahvaljujemo vam se na učešću, a iduće godine se vidimo u nekoj drugoj zemlji učesnici ovog regionalnog takmičenja. Želimo vam sretan put i uspiješan povratak vašim obiteljima sa željom da i drugi put budete naši dragi gosti “

Koristim priliku da se zahvalim svim sudionicima koji su došli u Bosnu i Hercegovinu, a posebno tehničkom dijelu ekipe koja je organizovala natjecanje, sudijama, članovima Organizacionog odbora i MZ Kulen Vakuf, bez čije podrške ne bi zajedno uspjeli. Posebno se zahvaljujem članovima USR”Una” Bihać, mjeračima i suradnicama iz PRESS centra na podršci i besprijekornoj suradnji.
Zahvala medijima što su ispratili takmičenje i redakciji lista Mušičar, koja je svakom učesniku poklonila najnoviji broj lista.

BISTRO !!!

Tekst: Marcel Kučinski,
Foto: Ivan Korhner i Mušičar

 

Dupli Sampion u pojedinacnoj i kao clan ekipe Edib Dzaferbegovic, A BiH webPoseban Okvir

Izjava Ediba Pobednika I kupa

Veoma mi je drago i ponosan sam što je ekipa reprezentacije BiH (A tim u sastavu Mile Kerkez, Balaban Milenko i moja malenkost) osvojila prvo mjesto na PRVOM Kupu Jadransko Podunavskih zemalja. Takmičenje je održano na rijeci Uni, na potezu između Martin Broda i Kulen Vakufa (divlja zona). Posebno mi je drago što sam u pojedinačnoj konkurenciji osvojio prvo mjesto. Mislim da je to veliki uspjeh, jer je konkurencija bila izuzetno jaka. Bili su tu reprezentarivci Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore i drugih zemalja. Svi takmičari su veliki mušičari i čast mi je bila da se takmičimo zajedno.

Prevagnulo je to što dobro poznajem Unu i mušičarenje na tom dijelu, a malo me je i sreća poslužila u izvlačenju mjesta. Lovio sam najviše na nimfu zečije uho i to na udaljenosti oko 15 – 25 metara. Ribolov je bio zahtjevan i većinom je rool cast jedino bio moguć, jer grane nisu dozvoljavale ništa drugo (barem na pozicijama gdje sam bio). Pretežno sam lovio lipljene oko 30 – tak cm, a bilo je i većih komada, pa i kidanja. Ovaj moj uspjeh je utjecao na mlade ribolovce iz Novog Grada da se još više zainteresuju za ovaj plemeniti sport. Posebno sam ponosan što i moja djeca idu polako mojim stopama (Lorena i Amar), vrijedno uče vezanje mušica, i pomalo treniraju zabačaje.

Što se tiče organizacije, bila je odlična (na svjetskom i evropskom nivou). Samo otvaranje, dodjela priznanja, te zatvaranje me je oduševilo. Pokazali smo svijetu da možemo ravnopravno konkurisati i za organizaciju najvećih takmičenja. Ovo je bila odlična proba pred organizaciju Evropskog prvenstva 2010 godine.

Pored odličnih takmičara iz Hrvatske i Slovenije koje sam znao sa prijašnjih takmičenja, upoznao sam i reprezentativce Crne Gore i Srbije. To su fantastični ribolovci i odlični drugari. Kao da je opet stara Juga bila na okupu.

Možda bi bilo interesantno da pomenem da lovim isključivo na štapove firme SAMEO iz Švedske. Za moj stil ribolova (lov nimfom, koji sam naučio od g. Jana Jankovića) meni odgovaraju. Štapovi SAMEO su mekani, ali imaju dosta snage. Ta mekoća je vrlo bitna za zabačaj, a posebno što malo ribe spada (bitno za takmičenja kad se lovi lipljen). Nimfe pravim sam, a suhe mušice mi radi moj veliki prijatelj Ado iz Ključa (puno bolje ih pravi od mene).

Prije takmičenja i na treningu sam pokazao Saši Dašiću iz reprezentacije Crne Gore moj stil nimfarenja i moje nimfe. Ulovio sam pred njim nekoliko riba i pokazao mu nimfu. Posle je i Sale meni pokazao svoj stil lova na suhu mušicu i mušice koje koristi. Mislim da je ovakvo druženje fantastično, jer se uvijek ima šta vidjeti i naučiti (makar to neki i krili, ali na takmičenju moraju pokazati šta znaju i kako love).

Koristim priliku da pozdravim sve mušičare i posebno da zahvalim g. Ivanu Korhneru na velikoj volji i trudu koji čini da populariše mušičarenje. BISTRO!

Edib Džaferbegović, Novi Grad, BiH

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*