Provedite što više vremena na vodi!

Provedite što više vremena na vodi!

sa-ribom-potocara-web.jpg

Prvak Srbije u mušičarenju za 2015. godinu – Milan Martić

Provedite što više vremena na vodi – sa štapom u ruci!

Gospodin Milan Martić iz Pančeva, Srbija se već duži period interesuje za takmičenje u mušičarenju. Bio je učesnik prethodnih prvenstava i par puta je branio boje Srbije na internacionalnim kupovima u regionu.

Ove godine je ostvario veliki uspeh i usvojio prvo mesto na prvenstvu Srbije u mušičarenju, čime je stekao pravo da sa još četvoricom takmičara iz Srbije (Vladimir Petrović, Ervin Latović, Vlada Todorović i Slobodan Ivanović) učestvuje na 35. Svetskom prvenstvu u mušičarenju koje će se održati u Bosni i Hercegovini, Jajce od 15 – 21. juna 2015. Sve najbolje na takmičenju!

Najbolji u Srbiji 2015
drugi Petrović, Prvi Martić i treći Latović

Predstavite se čitaocima: lični podaci (ako želite) i čime se bavite pored FF?
Ukratko – Milan Martić, dipl. matematičar, IT administrator, nekad profesor Gimnazije u Pančevu. Hobija sam uvek imao više nego vremena, a još uvek me drže gajenje kaktusa, akvaristika i pomalo gljivarstvo. Ribolov je moja velika ljubav i strast!

Ko je „krivac“ što volite mušičariti? Prvi počeci. Ko vas je naučio pecati?
Iako od rođenja živim na obali Tamiša počeo sam da pecam sa dedom na Ibru i Zapadnoj Moravi u okolini Kraljeva. Deda me poveo kao 7-godišnjaka prvi put sa njim na Moravu i … kako moja mama voli da kaže: ”Svi se izleče, i alkoholičari, i kockari ali vama ribolovcima nema spasa!” U ribolovu sam prošao sve škole – od pecanja bele ribe na plovak pravljen od guščijeg pera, preko lova klena na “pec”, čekanja soma i šarana na “dubinku”, varaličarenja štuke i smuđa po nizijskim vodama, pa sve do morskog mušičarenja. Iako sam ribu lovio raznim metodama, već od viših razreda osnovne škole shvatio sam da mi je najzanimljiviji ribolov grabljivica veštačkim mamcima tako da sam najveći deo staža odradio varaličareći i mušičareći kad god i gde god sam stigao!

istorija-web.jpg
Počeci mog mušičarenja

Za mušičarenje je zaslužan moj ujak Milorad – Mića Maravić, kraljevački slikar. On nikada nije ribu lovio drugačije osim na suvu muvu, još od davnih 60-tih godina!!! Jednostavno su za njega postojale samo pastrmke i planinske reke i potoci u okolini Kraljeva. Davne 1975-te godine odveo me na reku Lopatnicu, na omiljeni vir, pokazao mi gde da zabacim muvu i rekao: “Tu, pored stene, gde vrti voda, uvek ima lepa pastrmka”. Naravno, bio je u pravu!

Tehnika i taktika koju primenjujete.
Uvek posmatram vodu, uslove i okruženje i na osnovu toga se prilagođavam. Pecam svim tehnikama koje se danas upotrebljavaju, od takmičarskih “short nymph” tehnika koje su neverovatno efikasne (i prilično nezanimljive) preko raznih varijacija nimfarenja i strimerisanja do (najlepšeg) lova suvom muvom na velikim i mirnim rekama.

akcija-web3.JPG akcija-neretva-web2.jpg akcija-neretva-web.jpg

Pribor i oprema koju rado koristite i preporuka za mlade. Imate li sponzore?
Kada pecam iz meraka, za svoju dušu, volim da koristim najlakši mogući pribor, vrhunske štapove i opremu i uživam u svakom takvom trenutku. Skupilo se kvalitetne opreme svih ovih godina pa uživam i u njoj. Za takmičenja koristim jeftiniju “radnu” opremu koja nije i ne mora biti brendirana. Važno je da pokrijete sve uslove na vodi različitim dužinama i klasama štapova, struna i predveza a ne njihov brend.
Početnicima savetujem samo jedno – što više vremena provedenog na vodi, sa štapom u ruci. Najvažniji deo opreme je nepromočiva garderoba, a ne brendirana oprema!!!

Omiljene mušice ili grupa mušica. Pravite li mušice na koje lovite?
Moja omiljena mušica je svaka koja je jednostavna, trajna i lovna. Što manje komplikovanja, 2-3 vrste materijala (najbolje prirodnih), vezivanje za 3-4 minuta i to je to! Naravno da sam vezujem muve – skoro je nemoguće baviti se mušičarenjem, a muve nabavljati na drugačiji način. Sa druge strane volim da dobijem mušicu od prijatelja i obično te mušice ljubomorno čuvam i držim u posebnim kutijama. Ako želim da lovim na njih – pokušam da napravim iste sam.

Mušičarenje sa obale, iz vode ili sa plovila (float tube, ponton, čamac).
Najviše volim da mušičarim iz vode, i to što dublje – to bolje! “Do pupka”!!! Taj osećaj kada sam u dubokoj vodi i tražim ribu je nezamenljiv, jednostavno se stopim sa prirodom. Baltičko more, Drina ili Mlava – svejedno. Iz čamca ne volim da mušičarim, pa zbog toga ni tubu nikada nisam želeo da nabavim.

akcija-drina-web.jpg sa-ribom-lipljan-web1.JPG

Kada najviše volite biti na vodi (mesec, doba dana, ujutro, po danu ili naveče)?
Definitivno – jesen na Drini. Mada ne biram mnogo ni vreme, a ni mesto – kad god mogu i gde god mogu ja mušičarim. I na Tamišu, i na Dunavu, i na godišnjim odmorima, a nekada mušičarim i kad mu nije ni vreme ni mesto!!!

Omiljeni tereni potoci, reke, jezera ili more na kojima pecate.
Uh, ovo je teško pitanje. Ako moram izdvojiću Drinu i Gradac u Srbiji i Plivu u Bosni. Moram da pomenem i mušičarenje morske pastrmke u Baltičkom moru – izuzetno zanimljivo i zahtevno. Ali svaka reka ima svoju lepotu i izaziva svojim čarima. Izuzetno volim i da otkrivam nove terene i rado prihvatam pozive u nepoznato…

Dosadašnji najveći uspesi, ulovi i opisi ulova.
Bilo je i velikih riba, i takmičarskih uspeha, ali najveći uspeh je uvek kada otkrijete nešto novo. Novu tehniku, novu muvu, novu reku, a najviše nove prijatelje koji osećaju isto što i ja. Sa druge strane jednostavno obožavam kada na reci naiđem na neku ribu koja je “komplikovana”. Tu je, vidi se, jede – a na prve pokušaje prevare jednostavno ne reaguje. E, to je izazov i zagonetka koju treba rešiti. Tada vreme stane i nastane večita borba između lovca i plena. Nekada i satima pokušavam, menjam muve, tehnike, pristup, sve što znam. I ako ta riba reaguje, ako samo napadne muvu makar se i ne zakačila – to je pobeda!!! Da li je velika ili mala kao ni da li je to lipljen ili bucov – to je manje važno.

sa-ribom-lipljan-web.jpg sa-ribom-bucov-web.jpg

Bavite li se fotografijom? Jeste li do sada imali neku izložbu?
Fotografijom se bavim amaterski, još od osnovne škole. Uživam u fotografijama sa vode u dugim zimskim pauzama, i trudim se da zabeležim sve one lepe trenutke kroz koje tokom sezone prolazim. Iako me porodica nagovara da organizujem i neku izložbu nemam takvih ambicija.

potocara-web2.JPG Danica-web.JPG lipljan-web3.JPG

Nije mi jasno, a voleo bih da znam. Kratak savet početnicima.
Svaki put u mušičarenju naiđem na nešto novo i naučim nešto što do tada nisam znao. Mislim da je to i najveća čar. Kada bi se sve znalo, kada bi se ribe lovile kao na pokretnoj traci lepote bi nestalo. Taman kad pomislite da ste nešto naučili, ribe iznenade!!!
Glavni savet početnicima je da budu otvoreni za sve tehnike i da slobodno probaju sve što im se čini zanimljivim, pa čak i ono što misle da nije toliko zanimljivo. Iznenadiće ih i reke i ribe.

Šta mislite o pokretu C&R, mušičarskim revirima, ekologiji i zaštiti životne sredine?
Mislim da svi mušičari podržavaju ekologiju i zaštitu životne sredine počevši od sebe, svoje dece i okoline u kojoj se često nalaze. Mnogo se priča o C&R pokretu i siguran sam da je na malim pastrmskim vodama zaista neophodan. Mušičarski reviri su verovatno “nužno zlo”. Pored osiromašenih i opustošenih reka oni su rešenje za solidan ribolov i uživanje. Ipak je ribolov na divljim vodama nešto sasvim drugačije i posebno, to je “ono pravo” mušičarenje.

lipljan-web2.jpg

Koji je vaš klub? Koliko dugo se takmičite?
Poslednjih nekoliko sezona nastupam za OSR “SMUĐ” iz Požarevca i prezadovoljan sam podrškom iz kluba. Takmičim se redovno od 2008-me godine.

Dosadašnji uspesi na takmičenja i kupovima?
Ovo je svakako moj najveći uspeh, mada sam i na prethodna dva državna prvenstva bio u sastavu reprezentacije. Pobeđivao sam i na Serbian Open takmičenju u zabacivanju kao i na nekim revijalnim takmičenjima od kojih mi je najdraži “Open Gradac”.

akcija-yabacivanje-u-dalj-web.jpg
Učestvovao sam i na četiri Jadransko-Podunavska kupa i postizao dobre plasmane oko 10-tog mesta.

Postoji li interes za takmičenja u vašoj državi? O protivnicima na takmičenjima.
Jako je slabo interesovanje za mušičarska takmičenja u Srbiji i mali odziv takmičara. Ove godine smo imali najkonkretniju podršku Saveza Sportskih Ribolovaca Srbije i uspeli da formiramo reprezentaciju koja ide na Svetsko Prvenstvo u BiH. Iskreno se nadam da ćemo sada posle prvog učešća na Svetskom Prvenstvu organizaciono ojačati, prevazići neke slabosti i probleme, uspostaviti redovna godišnja takmičenja i povećati broj takmičara.

Sa-drugarima-na-takmicenju-web.jpg
Sa drugarima na takmičenju – reka Drina

Što se tiče protivnika na takmičenjima – većina njih su moji pravi i iskreni drugari i radujem se svakom susretu sa njima. Mnogo je lepih drugarstava i prijateljstava niklo na takmičenjima, a neka su prerasla i u kućna prijateljstva.

morska-pastrmka-web.jpg
Morska pastrmka

Da li se sada nešto promenilo, od kada ste postali prvak države?
Ne, apsolutno se ništa nije promenilo. Jedino što sam pripreme za SP shvatio mnogo ozbljnije. Uželeo sam se slobodnog ribolova za svoju dušu sa starim drugarima, pa sa te tačke gledišta jedva čekam da se SP završi.

U ime uredništva i svih čitalaca OnlineMušičara sa prostora EX YU i dijaspore hvala na datom intervjuu i puno uspeha u životu, na takmičenjima i dobro zdravlje.
Hvala, bistro, vidimo se negde na vodi!!!

Sve fotografije koje nam je poslao Milan Martić su u Galeriji

 

Razgovor vodio Ivan Korhner – urednik onlineMušičara

nalepnica musicar web malecka

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*