Pronađene najstarije udice na svetu

Pronađene najstarije udice na svetu

fish-hooks

Pronađene najstarije udice na svetu

Dve rupe površine jednog kvadratnog metra pronađene u pećini Džerimalai na istočnom kraju Istočnog Timora, ostrva u blizini severozapadne obale Australije, pružile su neke od najstarnijih dokaza o ribarskim tehnologijama.

Iako postoji malo ostataka o ribarenju starijih od 10.000 godina, fragmenti udica pronađeni u pećini stari su između 16.000 i 23.000 godina što ih čini najstarijim ikada pronađenim.

Ancient fish hook map 550 cave-east-timor cave-shelter

U pećini je pronađena i gotovo cela udica stara 11.000 godina. Inč* duge udice napravljene od školjki korišćene su za pecanje u plitkim vodama, kaže Su O’Konor, arheolog i koautor studije objavljene u listu “Arheologija”.
”Sigurno su koristili i mamac, kao i neku vrstu konopca za pecanje. Udicu bi bacili ili položili u vodu i čekali ribu da zagrize”, rekla je ona.

20121114_Hook_line_440x290

Riblje kosti takođe su pronađene u pećini. Riba iz dubljih voda, poput tunjevine, čini gotovo pedeset odsto arheoloških ostataka do 7000. pre nove ere. Posle tog perioda, ribe iz plićaka kao i vrste sa koralnog grebena počele su da dominiraju ulovom najverovatnije zbog toplije klime i rasta grebena. Raznolikost ribljih kostiju ukazuje da su ljudi u tom periodu bili iskusni ribari koji su vladali kako plitkim tkao i dubokim vodama, navode stručnjaci.

* 1 inč je 2.54cm

http://www.livescience.com/17186-oldest-fish-hooks-early-humans.html

krstarica.com

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*