Proljetni sajam u Švedskoj – Stockholm

Proljetni sajam u Švedskoj – Stockholm

Proljetni sajam u Švedskoj – Stockholm

Konačno sam stigao kući poslije tri dana proljetnog sajma u Švedskoj u Stockholmu, koji je bio od 16-18.03.2018. Mnogo druženja, probavanja štapova, struna i noviteta.

Na sajmu je ove godine bilo oko 15.000 posjetilaca. Imao sam priliku da na sajmu vidim puno poznanika i prijatelja i da probam neobične štapove i neke novitete.
Ove godine na sajmu su učestovali novi izlagači kao sto je Traper iz Poljske koji svoje tržište traže u Švedskoj.

Jedan od neobičnih štapova je bio bambus štap klase #5 sa svojih 6 fita, koji je pravljen tokom sajma od strane izlagača iz Švedske.

Takođe sam imao priliku da isprobam novi Sameo štap od 6 fita koji za svoju dužinu veoma daleko baca i ima posebnu tehniku od dugih štapova kao npr štapovi 9 fita.


Moj prijatelj Ken Persson (Sameo) mi je pomogao i pokazao kako da zabacujem sa mahačem od 6 fita akcije #4/5 koji se razlikuje od svih štapova na koje ja obično lovim – puno je kraći.

Kao i svake godine tu si bili izloženi i drugi brendovi Hardy, Loop, Guideline, Scierra, Vision i Orvis. Hardy je otkupio marku Hodgman koji je izašao na sajam sa novim modelima vadersa i cipela za mušičare. Vadersi koje vidite na slikama su do 650 eura. Cipele imaju mogućnosti za mijenjanje đona kao što to ima i Korkers cipela, samo na jedan drugo način, kao što vidite na slici.

Ovdje možete vidjeti izlagače iz Vision

Kao i svake godine bilo je takmičenje u long cast (daljinsko zabacivanje)

 

Proveo sam lijepe trenutke u razgovorima i dobio savjete od vezača. Bilo mi je žao da ove godine nije bio niko od vezača iz bivše Jugoslavije, ali se nadam da će biti barem jedan ili dva vezača sa naših područja na sajmu 2019.

Ali ipak sajam nije prošao bez nas Balkanaca. Momci iz flugfiskeshoppen Emin Lager i Kemal Kuželj imali su za zadatak da oduševe posjetioce sa Orvis Helios 3D i 3F. Za moj ukus je 3F bio ono što ja želim od mahača. Današnji naziv za 3D je bio tipflex na prošlim serijama, a 3F midflex što znači fast akcija i medium fast akcija. Takođe je Orvis pokazao nove jakne i vaderse

Na kraju ove priče želim da prikažem ono što me je najviše oduševilo. Dugo sam razmišljao o tome kako da do sada nije niko napravio mahač za neke teške situacije i vode, gdje bi mi trebao tzv switch štap kojim se zabacuje kao dvoručnim štapom po potrebi i u situacijama gdje se nadjemo na rijeci sa puno drveća i gdje mi je teško izbacivati velike strimere na principu rollcast sa jednoručim štapom.

Ali na moje iznenađenje pronašao sam štap koji sam oduvijek želio da imam u svom vlasništvu, štap koji mogu da bacam kao jednoručni i da ga pretvorim u tzv. switch štap, vrlo lako. Na moje pitanje na štandu A.Jensen sam dobio jako dobar odgovor da oni posjeduju baš takav štap koji ja želim. Kod njega se iz ručke izvuče jedan dio da bi mogao zabacivati sa obje ruke po potrebi i kasnije vratiti kad želim da nastavim ribariti kako sam i započeo jednom rukom.

Uz štap sam se isto tako oduševio sa rolom da Vinchi koja ne samo da lijepo izgleda, ima veoma kvalitetnu kočnicu za ovu kombinaciju. Izašli su sa strunama pod imenom Vector koja je napravljena za veoma daleko bacanje.

Naravno nisam imao mogućnosti da odmah pristupim Kevinu Simessonu, jer tu su bili mnogi zainteresovani mušičari koji su po prvi put mogli i na sajmu da probaju A.Jensen stvari. Ove godine je A.Jensen prvi put izašao na sajam tokom svoga postojanja i žele da nastave sa praksom pojave i na drugim sajmovima u budućnosti.
Za moje saznanje dolazi nova serija štapova na ovom principu izvlačenja ekstra dijela tako da nestrpljivo čekam da konačno imam i takav jedan štap u mom arsenalu.

Munja Osmančević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*