Proljetni quill emerdžer

Proljetni quill emerdžer

SBS: Proljetni quill emerdžer

Otac mi javio da je pre par dana na rijeci Bioštici skoro svaki zabačaj imao ribu na ovu moju mušicu koju sam nazvao proljetni quill* emerger i još da mu je cijelu mušicu riba upropastila svojim zubićima, “ocikala“ je. Odlučio sam navezati još nekoliko da ih ponesem ocu.

Materijal potreban za izradu:

  • Udica veličine #14-16 moja preporuka
  • Grudi dabing dlake sa maske zeca (uši) – oštre dlake + dabing vjeverica
  • Krila su 2 cdc pera za loop krila
  • Badrljica za tijelo i isperci za rep od domaćeg ili bilo kojeg pijetla žućkasto/braon boje
  • Lak za tijelo
  • Osnovni konac

 

Izrada imitacije korak po korak SBS (StepByStep)

Muha je radila, kako otac kaže, tokom cijelog dana, uzimao je lipljen, a i pastrmka. Kaže da mušica pleše po vodi i iritira ribu. Ulovio je i par velikih komada, ali nije slikao. Ribe je ulovio kod nas u Olovu – planinska rijeka Bioštica, grad Olovo, BiH (revir u gradu). Ja sam sad u Njemačkoj. Stižem za Bosnu 22 aprila pa ću ti poslati koju sliku sa Bioštice, Stupčanice i Krivaje. Bistro!

Gotova muha – pogled odozgo
Gotova muha – pogled sa strane
Gotova muha – pogled odozdo

Pozdrav Ivane

Mirza

U ovom slučaju je Quill* – kod nas je poznata kao struganac, strugani (h)oroz ili petao. Mušica kod koje se telo radi od badrljice domaćeg petla koja se prethodno pripremi da ne puca kada se od nje pravi telo – mota oko udice. Preporučljivo je da se gotovo telo lakira radi dužeg trajanja mušice, mada se u originalnom receptu nije tretirala lakom. Negde je odomaćen naziv horozuša za mušice koje imaju telo od badrljice. (Dodatak urednika Ivan Korhnera)

Loading

1 Comment on “Proljetni quill emerdžer

  1. Pozdrav Mirza, zanima me kakav je režim na tom reviru u Olovu, koja je cijena dozvole? Lovio sam na Bioštici, ali na Sokolačkom dijelu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*