Profesor

Profesor

Professor web

Profesor

Profesor je čuvena svetska mušica koja se odlično pokazala kod nas i bez koje ne bi trebalo ići na vodu (reči Jovana M. Petrovića). Ova mušica je nastala 1820. godine. Njen autor je profesor filozofije Univerziteta u Edinburgu – John Wilson.

Kada je jednom profesor bio na mušičarenju na škotskim jezerima i ponestalo mu mušica, tada je napravio imitaciju od konca i priručnog materijala (latice cveća, niti trave i lišća). Dobio je imitaciju žutog tela na koju je lepo lovio. Pošto ta imitacija nije bila trajna, nakon povratka upotrebio je čvršći materijal u bojama originala, a mušica je na kraju prozvana po njemu – Profesor.

Professor web1

Profesor se pravi kao mokra mušica na #6. Može biti i plivajuća, ali se tada moraju dodati gušće noge ili noge po celom telu u palmer stilu. Izrađuje se i kao strimer na većim modelima udica do 1/0. Postoje razne varijante.

professor-bucktail-fly-fishing-flies-streamers web
Profesor kao strimer na većim modelima udica do 1/0

Materijal za izradu osnovnog modela:
Udica – od #4 – #14 (optimum #6)
Osnovni konac – crni 8/0
Rep – isperci crvenog bojenog pera petla.
Zadnji deo tela (Tip) – Zlatna ili srebrna žica ili lameta
Telo – žuta svila ili dabing.
Rebra – srebrana ili zlatna žica (lameta).
Noge – braon pera petla.
Krila – grudno pero divlje patke paralelno s telom.

Professor web2

Napravite sebi par komada i uverite se u njenu lovnost. Ja sam ih pravio na #10 i lepo lovio pastrmke na reci Gradac! Spada u atraktor mušice! U svojoj knjizi “Priče o mušicama” gospoda Panić/Grubić su lepo pisali o njoj i dali izradu u nekoliko slika korak po korak (SBS) – strane 18 i 19.

Profesor Panic web
Profesor Panić/Grubić

Profesori web

professor-bucktail-fly-fishing-flies-streamers web1
Strimer Profesori na većim modelima udica do 1/0

Priredio IK/OnlineMušičar
nalepnica musicar web malecka

Dodatak: Kao što sve muhe koje su napravljene imaju svoje varijante (kada se neki ili više detalja promeni na originalnom receptu) tako i Profesor ima neke varijante – Kolaž

Varijante muhe profesor

Loading

3 Comments on “Profesor

  1. OK! Prilicno jednostavna i veoma lovna za njihove Britanske i Sjeverne pastrve. Ali oprostite dedi, brate ruzna muha, neskladnih boja, pa i velicine, ali opet, veoma lovna. Nisam samo lokal-patriota, ali npr. nase krajiske pastrvske muhe su lovne, a i mnogo skladnije gradje-ljepote, o cemu su nasi stari ribari, sa onim minimalnim mogucnostima i te kako vodili racuna. Postujem istrazivacki duh USA musicara (recimo ‘Cernobil mrav’, fantasticne musice za losose i sl.) ali sam primarno zaljubljenik u nasih nekoliko musicarskih skola, u BiH i blizoj okolini …

  2. Pa šta nas boli. Veži ti sebi te lokalne, a mi željni znanja i novih iskustava ćemo vezati i ove šarene.

  3. Kad sam ja lovio na ovu mušicu mnogi ribolovci se nisu bili ni rodili. “Profesor” je vrlo atraktivna mušica za pastrmku u vremenu od početka maja pa do kraja jula. Pravio sam je uglavnom na udicama br. 12, a u ranijim mjesecima mart, april uspješno sam lovio pastrmku na veličini udica br. 14 i 16.
    Kakva je danas situacija na bosanskim vodama ne znam.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*