Prirodni resursi

Prirodni resursi

zemljaPrirodni resursi – koliko ćemo ih još imati?

Sjajni vizualizacioni blog General Electrica uvek donosi zanimljive infografike, a poslednja iz serije EKOmaginacija pruža nam interaktivnu infografiku o prireodnim resursima – pre svega prirodnom gasu, te zatim u komparaciji sa naftom i ugljem, a sve klasifikovano prema proizvođačima i konzumentima prirodnmih resursa.

Surova stvarnost

Infografika zapravo govori mnogo više od proste informacije, jer ukazuje da smo pri kraju rezervi sa fosilnim gorivima i da treba tražiti alternative. Bez ikakvog povećanja potrošnje, što je opet malo verovatno,  prirodnog gasa imaćemo još 62 godine, nafte samo 46 godina i uglja 78 godina.

Ipak, svake godine proizvodnja i konzumacija se povećavaju za par procenata. Ukoliko bi povećali na godišnjem nivou utrošak gasa za samo 4% – rezerve bi se smanjile sa 62 godine na samo 33. Slično je sa naftom i uglljem, ali…

Ali, ukoliko bi prešli na alternativna goriva i smanjili potrošnju po stopi od samo 2% godišnje, samo nafta bi nam potrojala preko 125 godina, a gas i ugalj preko 200 godina.

gasc

Autor: Goran Aničić

Preuzeto s Bloga: Svakodnevica

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*