Pripremite se za kampovanje

Pripremite se za kampovanje

kampovanje

Kako da se pripremite za kampovanje_

Ako ste avanturista, ako ste mladi, ako imate dobro društvo, ako vam komfor nije prioritet, onda ste pravi kandidat za kampovanje. Ukoliko odlučite da upoznate prirodne lepote neke zemlje, probajte da izbegnete klasične greške koje kamperi-početnici obavezno naprave. Među njima su ili loš izbor garderobe, a neretko se zaboravi voda, pa čak i hrana, a o neophodnom priboru da i ne govorimo. Zato poslušajte savete koje donosi sajt www.mytravelguideposts.com i kampovanje će vam proći bez glavobolje. Za dobar provod ćete morati sami da se pobrinete.

1. Šator

Bez šatora nema ni kampovanja, zato je njegov izbor i najvažniji. Ukoliko idete samo na vikend, veličina šatora nije presudna, ali ako planirate puno da pešačite, onda je savet da izaberete manji šator u koji će stati samo vaša vreća za spavanje, kako ne biste preveliku težinu nosili na leđima.

2. GPS
Navigaciona oprema kompas, mapa ili GPS su neophodni ako planirate da istražujete nepoznate predele. Imajte na umu da nije dovoljno imati pri sebi bilo šta od ova tri, jer većina kampera, koji su na svom proputovanju “skrenuli” s puta, imali su pri sebi makar jedno od ova tri sredstva za navigaciju. Zato, pre nego što bilo koje navigaciono sredstvo stavite u svoj ranac, obučite se za rukovanje.

3. Šporet za kampovanje
U zavisnosti od dužine boravka na kampovanju, pa i broja ljudi sa kojima boravite, zavisiće i izbor šporeta. Za duži put najbolji izbor je – plin, dok je za kraća putovanja dovoljan popularni primus.

4. Pribor
Obavezan deo opreme je dobar pribor. Ukoliko će vaše kampovanje trajati dva-tri dana, slobodno izaberite plastični escajg, ali u slučaju dužeg boravka izaberite nešto čvršći pribor. U svakom slučaju on mora da sadrži šolje, tanjire, vadičep, otvarač za konzerve, kašike, noževe i viljuške.

5. Ranac
Veličina i kvalitet ranca su izuzetno važni ukoliko će vaše putovanje trajati nedelju dana i duže. Poslednje što želite je da vam se jeftini ranac raspadne u sred nedođije. Osim što mora da bude kvalitetan važan je i tip ranca, pa birajte one sa što više spoljnih pregrada, džepova, dodataka. Veličina ranca je takođe bitna jer treba poneti i šator i vreću za spavanje i šporetić i hranu i vodu i odeću… Za duži put vaš izbor mora biti ranac od 80 do 100 litara, dok je za vikend kampovanje dovoljan i ranac od 50 litara.

6. Vreća za spavanje
Ukoliko ne želite da saznate šta znači loše spavati na kampovanju i probuditi se smrznut ujutru, dobro obratite pažnju pri izboru vreće za spavanje. Postoje vreće za sva godišnja doba, a možete vreću izabrati i prema vremenskim uslovima u kojim kampujete.

7. Lampa
Vaš izbor može biti lampa na baterije, ulje ili propan-butan. Iskusni kamperi kažu da su lampe na propan-butan najbolje jer daju najviše svetla. .

8. Hrana i voda
Nemojte ih nikako zaboraviti osim ako niste sposobni za preživljavanje u prirodi. Ručni frižider je obavezan, a kvarljivu hranu ćete čuvati u vakum kesama. Što se tiče vode, računajte na to da će vam dnevno trebati minimum dve litre za piće i kuvanje. Zato, količinu koju ćete nositi izračunajte prema broju dana koje ćete provesti na putu. Što se vode tiče, obavezno nosite tablete za dezinfekciju vode.

9. Garderoba
Garderobu ćete, svakako birati u skladu sa godišnjim dobom, odnosno vremenskim uslovima, ali i leti i zimi će vam trebati dugački rukavi i duge nogavice, bar zbog insekata. U vašem rancu u svakom slučaju treba da bude nekoliko pari donjeg veša, majica i čarapa, pantalone, majica sa dugim rukavima i dva para udobnih čizama ili cipela.

10. Prva pomoć
Pribor za prvu pomoć, makar i najmanji, obavezan je na kampovanju, jer dok dođete do prvog lekara, on zaista može da vam spase život.

Dodatak: Mi mušičari moramo nositi i kompletnu opremu za mušičarenje sa kombinezonom (waders) i cokulama.

superodmor.rs

Loading

1 Comment on “Pripremite se za kampovanje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*