Prilaz mestu za pecanje

Prilaz mestu za pecanje

Kako ribe vide van vode?

Ribe su plašljive životinje i brzo će se skloniti u svoje skrovište, kada primete van vode neku opasnost po njih kao: kretanje koje nije uobičajeno, senke koje se kreću, odron kamenja, pljuskanje vode, bljesak svetlosti, neku boja koja se razlikuje od okoline, … Posebno je to izraženo kod plićih i bistrih voda. O ovome morate voditi računa, kada idete u planine ili na divlje vode koje retko posećuju mušičari ili ribolovci. Tu ribe nisu naviknute na kretanje nekog obalom, posebno ljudi. Još je gore ako se krećete kroz vodu, jer se zvuk brže prenosi vodom nego vazduhom. Čim ribe čuju da je mirnoća na koju su navikli i uobičajeni zvukovi narušena, udaljiće se sa mesta gde je njihova sigurnost narušena.

Podvodni snimak kalifornijska pastrmka
Podvodna slika lipljan Jože Hafner

Izbegavajte pljuskanje i gacanje po dnu reke ako to baš ne morate, jer će to izazvati reakciju kod riba, koje će se skloniti u sigurnost!

Vidno polje ribe

Ribe su izuzetno osetljive na kretanje. Osim prirodnog ljuljanja drveća i grana na vetru i prirodnog kretanja ptica i drugih divljih životinja, ribe su navikle da sve na obali bude potpuno nepomično. Čim riba otkrije neki neprirodan pokret, posumnja da je stigla opasnost, pa će se skloniti što brže može! I riba koja je do tada bila aktivna i hranila se, postaje neaktivna određeni period vremena. Nakon nekog vremena trebate probati opet, ali sada voditi računa o pristupu ribolovnom mestu.

Vidno polje ribe van vode

Ako ne vidimo ribu u vodi, to ne znači da ona nije videla nas! Vodite računa o ovome kada ste u ribolovu! Ribe dobro vide i van vode, jer dolazi do prelamanja svetlosti!

Koliko riba vidi van vode
Vidno polje pastrmke – levak

Mušičari koji se pridržavaju određenih pravila tokom prilaza vodi imaju više uspeha, jer ih ribe kasnije primete ili ih ne primete. Kod mušičara koji love na planinskim rekama je ovo veoma bitan segment ribolova. Ne udarajte i ne lupkajte po obali kada prilazite reci/potoku, spustite se u čučeći položaj, da smanjite svoju visinu, ne činite nepotrebne kretnje rukama, telom i opremom, ne pljuskajte ako morate hodati po vodi, koristite zaklone na obalama, ne prilazite previše vodi (zabacite iz veće daljine), … su samo neka od „pravila“ kojih se treba pridržavati i imaćete više uspeha!

Prilaz mestu

Kad ugledate ribu, zaustavite se i posmatrajte je neko vreme. Ne žurite! Ovo je veoma važno. Vreme provedeno u izviđanju retko je kad izgubljeno vreme. Analizirajte situaciju pre nego što počnete da bacate mušicu, nimfu ili strimer ribi. Ako ne uzme promenite imitaciju, ali se ne pomerajte, da je ne uplašite!

Prilaz ribi karikatura koja puno govori

Jedna od važnijih stvari u ribolovu je i odeća koju nosite, posebno njena boja koja bi trebala biti takva da se stapa s okolinom, a ne da puno odudara. Nosite odeću tamne boje ili kamuflažnu. Smeđe, sivo i zeleno su dobre jer se podudaraju sa bojama koje se uglavnom nalaze na obalama reka i jezera. Osnovni cilj je nošenje odeće koja se ne razlikuje od okoline.

Ne mora baš ovako! 🙂

Pazite na svoju senku i to kako ona pada na reku i površinu vode. Uvek budite svesni gde se projektuje vaša senka, posebno kada je sunce iza vas. Trudite se da vaša senka bude što dalje od ribe koju ciljano lovite.

Izbegavajte nošenje sjajnih predmeta posebno na glavi. Bljesak svetlosti reflektiran od sjajnih predmeta može upozoriti ribu na vaše prisustvo.

Milan Martić – Gradac mart 2020.

Priredio Ivan Korhner
Foto: Arhiva Mušičara i internet

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*