Priča sa rijeke Klokot

Priča sa rijeke Klokot

Picture 021 webReportaža: BOŽIĆNO-NOVOGODIŠNJA PRIČA SA RIJEKE KLOKOT

Rijeka Klokot je lijeva pritoka Une. Karakteriše je izuzetna čistoća i bistrina, kao i specifična vodena flora i fauna, te prekrasna okolna priroda, što je uticalo da je Klokot i izuzetno popularno izletište. O njenoj čistoći dovoljno govori činjenica da se koristi za vodovod – pitku vodu za građane Bihaća.


Rijeka Klokot je tokom ovih Božićnih i Novogodišnjih praznika opet bila mjesto druženja ribolovaca iz regiona. Tradicija koju je započelo Udruženje sportskih ribolovaca „UNA“ iz Bihaća, nastavila je i nova uprava revira kompanija RIZ „KRAJINA“.

Oni su zajedno sa Fly fishing klubom „LIPPY“ iz Bihaća, klubom koji većinu svojih aktivnosti usmjerava prema promociji rijeke i revira Klokot, kao i kompletnog područja sliva rijeke Une, pa i šire. Dan za druženje je određen 27.12. Sve pripreme za doček gostiju su privedene kraju. Vodostaj, koji prethodnih dana nezaustavljivo raste ne najavljuje ništa dobro.

Klokot web
Rijeka Klokot

Druženje se ne otkazuje bez obzira na očigledno loše uslove za ribolov. Oko 8 sati ujutro dolazimo na revir i imamo šta da vidimo: Klokot ne samo da ima jako visok vodostaj, nego se i izlio iz korita po obližnjim livadama i time otežao pristup rijeci kao i ribolov. Da stvar bude još gora, opasno se približio mostu preko Klokota i onemogućio prelazak na drugu stranu, mjesto okupljanja. Razmišljam da nazovem medije koji su najavili dolazak i prenesem da od druženja vjerovatno nema ništa. Ipak odlučujem da sačekam i vidim razvoj situacije. Na drugoj strani već vidim nekoliko članova našeg kluba kako potpaljuju vatru za tradicionalni ribarski kotlić. Dakle, nema odustajanja. Lađe (lokalni izraz za čamac) postavljene na reviru od strane uprave spašavaju situaciju što se tiče prelaska. Prelazimo i mi, pridružujemo se ekipi i zajedno skeptično komentiramo broj gostiju koji će doći jer su i oni prilično dobro informisani o visokom vodostaju i lošim uslovima za ribolov.

Picture 048 web
Skup svih učesnika prezentacije i druženja

Međutim, već oko 9 sati pojavljuju se automobili, dolaze gosti. Kako dolaze, tako ih prebacujemo lađom, i malo po malo, broj ribolovaca raste, a moje se sumnje pokazuju pogrešnim. Dolaze gosti iz Bihaća, Sanskog Mosta, Zagreba, Siska, Novog Sada… Prava „Juga u malom“. Već oko 11 h broj se popeo na blizu 40. Pitam se šta bi tek bilo da vodostaj nije tako visok. Pozdravni govor domaćina, predsjednika FF kluba „LIPPY“ Nurke Derviševića, kao i obraćanje nekoliko gostiju znači da je druženje i zvanično počelo. Raspoloženje je na visokom nivou. Nakon izmjenjenih pozdrava i čašice „dobrodošlice“, većina gostiju se odlučuje da počne sa ribolovom, dok se domaćini, članovi kluba, brinu za pripremu ručka, prevoženje lađom gostiju, kao i za kompletan ambijent i raspoloženje. Gledam u Klokot. Ogroman je, mutan, van svog korita, i skeptično promatram ribolovce kako prilaze vodi i otpočinju sa ribolovom. Moj skepticizam se opet pokazao neopravdanim. Iako je uprava revira sve svoje aktivosti po pitanju ribljeg fonda usmjerila prema obogaćivanju i poribljavanju Klokota isključivo sa autohtonim vrstama (u nepunih 6 mjeseci u Klokot, rijeku od samo 4,5 km je pušteno preko 300 000 komada lipljena i potočne pastrmke), ipak je posebno za ovu priliku prethodnih dana u Klokot pustila jedan broj kapitalnih primjeraka kalifornijske pastrmke, koju je ipak prevariti na ovako visokom vodostaju. Nije trebalo mnogo, i naši gosti već imaju priliku da se fotografišu sa ulovljenim trofejima. Jedna za drugom, love sa „kalife“ od 4 – 5 kg. Foto kamere škljocaju, zbijaju se šale na račun ribolovaca koji se još nisu „upisali“, i raspoloženje je još veće. Druženje je definitivno uspjelo. Posebno zanimljiv momenat je kratka demonstracija i škola fly fishinga koju prezentira Saša Zec iz Novog Sada, jedan od rijetkih u regionu koji posjeduje certifikat EFFA instruktora. Iako se na druženju okupila sama elita fly fishinga, mušičari za trenutak prekidaju ribolov i okupljaju se oko Saše da bi popratili njegovu prezentaciju i možda pokupili koji dobar savjet. Nakon prezentacije ribolovci se vraćaju na vodu.

Picture 042 web

Picture 036 web
Effa instruktor Saša Zec

 

Ja se uglavnom vrtim oko šadrvana, i prilično bogatog stola, te fotografišem ulove i ostale zanimljive detalje druženja. Provjeravam razglas kojim treba pozvati ribolovce da se okupe na ručak i šaljivo objavljujem da onaj koji u Klokotu uhvati kostoriša (grgeča) dobija 1.000 KM. U 14 h pozivamo ribolovce da izađu iz vode i okupe se na ručak. Okupljamo se za stolom, čist zrak i voda su učinili svoje.

Picture 055 web

Picture 044 web

Picture 021 web

Za ručak su dvije vrste ribarskog kotlića. Uz ručak je prisutna šala, razgovor i bolje upoznavanje. Nakon ručka, najuporniji ponovo odlaze u ribolov, dok ostali radije ostaju za stolom, gdje se uz piće i dobro raspoloženje ređaju priče i šale. Sa vode se povremeno čuje galama i smijeh, dokaz da je još po neka „kalifa“ prevarena, bez obzira na jako loše uslove za ribolov. Poneki gosti, pred kojima je dalek put, se već polako pripremaju za povratak kući. Ja sjedim za stolom i redom „otimam“ foto kamere od drugih ribolovaca i prebacujem fotografije na lap-top, da ih iskoristim za obogaćivanje foto galerije zvanične web stranice revira. Niko se ne buni. Ribolovci se polako vraćaju sa vode i okupljaju oko šadrvana. Jedan od njih prilazi noseći ribu u ruci i pita: „Ko je ono obećao 1.000 KM za ulovljenog grgeča u Klokotu“? Svi u nevjerici gledamo u ribu koju drži. Kostoriš, kako mi kažemo u ovom kraju, odnosno grgeč! Poklapam lice rukama i ne mogu da vjerujem..! Smijeh koji se prolama oko mene ublažava situaciju. Po treći put u danu se moja skepsa pokazala pogrešnom, ovaj put što se tiče mogućnosti da Klokot krije i grgeča u svojoj utrobi, grgeča za kojeg ne pamti niko da je uhvaćen ovdje . Sreća moja, da je i spretni, sretni ribolovac obećanje shvatio kao šalu. U protivnom bih danas bio siromašniji za 1.000 KM, a ženi bih morao objašnjavati gdje je nestala ušteđevina za „crne dane“. Već je suton. Goste prevozimo lađom i ispraćamo uz obećanje da se „ovo mora ponoviti“. Neki od njih odmah kreću na put kući, dok ostali odlaze u Bihać gdje će se još malo zabaviti i prenoćiti. Na kraju ostajemo mi, domaćini, članovi FF kluba „LIPPY“, pakujemo i pospremamo sve za sobom i ostavljamo Klokot onakvog kakvog smo ga ujutro i našli.

Svi smo zadovoljni druženjem, dobar ribolov i dobro raspoloženje, nova poznanstva, nova iskustva, i zajedničko obećanje da se ovakva druženja češće moraju ponavljati. To je i razlog zašto već početkom marta (06.marta), na pragu nove ribolovne sezone, organiziramo još jedno ovakvo, ako ne i bolje druženje. Dođite, dobro nam došli i BISTRO SA KLOKOTA!

Autor: Adnan Mujakić – Mečo

Loading

2 Comments on “Priča sa rijeke Klokot

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*