Priča o potočari iz Gacke

Priča o potočari iz Gacke

Filip i ja zaputili smo se prema Gackoj nešto kasnije nego uobičajeno. Dan je trebao biti savršen, bez vjetra i oblaka, a tako je i počeo.

Došavši na vodu, u prvom zabacu imam prekrasnu potočaru blizu mjesta na kojem sam prije tjedan dana gubio krasnu ribu, pitam se dal’ je ista. Riba svom silom pumpa u dno i ubrzo se oslobađa udice. Dan nakon toga mi nije išao baš glatko, dugo mi je trebalo da upišem prvu ribu dok je Filip u međuvremenu ulovio prekrasnu staru kalifu.

Filip

Gacka se više ne poribljava s kalifama, tako da trenutno svaka kalifa je stara, podivljala i nije ih baš jednostavno za uloviti. Nakon dobrih dva sata nailazim na ribu koja se suptilno hrani u filmu i jedva se primijeti, odlučujem stavljati fazanku na broju 16 koju veže Vedran Orešković i na koju sam ulovio već dosta većih riba. Riba ubrzo prima fazanku i kreće šou na vodi. Vrlo snažna, okretna i poskočna kalifa leti posvuda, gusta trava jako ograničava manipulacijom u drilu. Ovo bi. sigurno bila moja najveća kalifa s Gacke, ali nakon minute borbe zabija se u gustu travu i oslobađa se nimfe. Iako nisam ulovio ovu kalifu, bio sam zadovoljan prezentacijom nimfe na tom dijelu rijeke. Zbog vrlo guste i naizgled plitke trave, struje su dosta komplicirane i voditi nimfu bez zavlačenje je ponekad nemoguće.

Odlazimo u takozvane “Bare”, svaki od nas nailazi na ribu koja se hrani u filmu i istovremeno vadimo dvije potočare ulovljene na grbicu. Zbog prejakog vjetra odlučujemo na promjenu pozicije i krećemo od nultog mosta nizvodno. Nakon nekoliko riba kod nultog mosta nailazimo na fantastičnu aktivnost u filmu. Ali kako to često bude na Gackoj, takve ribe je ponekad vrlo teško prevariti. Malo smo uživali u gledanju ogromnih potočara kako bezbrižno jedu jednodnevke.

Vedran

Ja odlučujem otići malo nizvodnije i nailazim na jednu ribu koja također jede u filmu, vežem perdigon nimfu veličine 22 i uspijevam prevariti ovu prekrasnu potočaru gustih točkica. Iako nije velika, ova riba mi popravlja dan. Nakon ulovljenih još nekoliko riba, pridružuje nam se Vedran i na svoju midge muhu vadi van Gacko savršenstvo. Riba žutog trbuha je već u njegovim rukama pred mojim objektivom. Iako sam već polako odustao od ribolova, bacam istu nimfu na mjesto koje mi je podarilo već nekoliko lijepih riba i totalno bez očekivanja vrh žnore se zateže i vidim prekrasan, veliki trup potočare. Bez puno razmišljanja ribe vuče svom silom u dno i nakon nekoliko sekundi oslobađa se malene udice. Prvi septembarski ribolov nije dobro krenuo, izgubio sam tri lijepe ribe, ali sam pokupio mnogo iskustva. Svaki ribolov je škola za sebe.

Luka

Luka Šimunjak
Priča je objavljena i na: https://fly-fishing-croatia.com/blog/september-fly-fishing-on-gacka

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*