Priboj na Limu

Priboj na Limu

Priboj na Limu

Na jugozapadu Srbije na tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine smestio se Priboj, a na samo četiri kilometra od grada u dolini reke Lim (sa obe njegove strane), Pribojska banja.

Varoš je poznata još u srednjem veku kao tvrđava na levoj obali Lima na brdu Mali Bić i zvala se Jagat. Danas su od nje ostali samo ostaci. Priboj je od davnina izrazito trgovačko mesto, a intenzivan privredni i ekonomski razvoj doživljava otvaranjem fabrike automobila. Poznato je da još u praistoriji na lokalitetu Jarmovac postojao rudnik bakra (trenutno su intenzivna iskopavanja).

U starom delu grada, u kući Stevovića, smešten je Zavičajni muzej. U njemu su legati Nadežde Nade Vitorović i dr Vujice Jevđevića. U centru Banje je i manastir Sveti Nikola iz 11. veka u kome je 1974. godine otkrivena riznica neprocenjive vrednosti, zakopana krajem 17. veka.

Tu su i hram Vaskrsenja Hristovog, Manastir u Mažićima, crkva sv. Cara Lazara i crkva posvećena Svetom Arhangelu Mihailu, koju je podigao Mehmed-paša Sokolović u pomen na svoju majku i dve džamije.

Pribojska banja
Lekovitost banje je poznata još starim Rimljanima i narodu srednjevekovne Srbije. Bila je svratište mnogih putnika i karavana, jer se nalazila na glavnom putu koji je vodio iz Bosne za Carigrad. U doba Nemanjića, ovde je postojala uređena bolnica u kojoj je i Sveti Sava lečio obolele noge. U narodu postoji predanje da se u ovoj banji izlečio kralj Uroš, sin Stefana Prvovenčanog, koji je imao kožnu bolest.

Stara turska kupatila potvrđuju da su lekovite vode koristili i Turci, dok su vladali ovim krajevima. U Banji postoje dva kupatila, stari sa jednim bazenom i noviji sa tri bazena i više termomineralnih izvora, sa stalnom temperaturom vode od 37 stepeni. U okviru rehabilitacionog centra su odeljenja za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju sa bazenima i kadama. Banjska voda se koristi kao pomoćno sredstvo kod svih oblika reumatizma, oboljenja perifernog nervnog sistema, svih oblika posttraumatskih stanja, oboljenja kičme, periferne cirkulacije, ginekoloških oboljenja i kožnih oboljenja. Pijenjem vode leče se oboljenja digestivnog i urinarnog trakta.

Glavni vodotok je reka Lim koja je u narodu poznata kao „zelena reka”. Uzvodno od Priboja je živopisno veštačko jezero Potpeć. Lim obiluje raznovrsnom ribom, pa je idealan za zadovoljenje ribolovačkih strasti (pastrmka, mladica, lipljen, škobalj, klen, smuđ, som i druge).

Oni koje vole avanturu, mogu da se pridruže ljubiteljima raftinga.  Pribojska sela su izuzetno atraktivna za izlete i boravak u prirodi. Tako su destinacije Bučje i Krnjača poznati po starim seoskim kolibama, katunima, starim oblicima vršidbe konjima, svežem vazduhu, bogatstvu flore i faune, prirodnoj i zdravoj hrani (nadaleko su čuveni kajmak i sir kao jaretina ispod sača). Prirodni kuriozitet je lednička pećina u Krnjači, slapovi Bučevke, reka ponornica i kanjon Sutjeske. Ovde se organizuju pešačke ture i staze zdravlja.

Šumovite padine planina su bogate krznatom divljači: zec, lisica, vuk, divlja svinja, jazavac, kuna, a čest gost je i medved. Lov na divljač se odvija u okviru lovišta „Javorje”, a smeštaj lovaca je u lovačkom domu na Lisjoj steni gde su izuzetni uslovi i za izlete, zimske sportove i rekreaciju.

Smeštaj se može pronaći u hotelu Lim, RH Centru u Banji, u motelu Koran, apartmanima Tajna i etno-selu Gaj u Banji, gde u restoranima možete probati specijalitete ovog kraja. Ovde možete po nešto i kupiti od proizvoda ženskih vrednih ruku (udruženje Most), ali se snabdeti i zimnicom.

Sa: http://www.politika.rs
Foto:priboj.net

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*