Prezentacija Sameo opreme

Prezentacija Sameo opreme

Prezentacija Sameo opreme Krušnica, juli 2008.

Na poziv prijatelja Milana Marijana Pocrnje (Monarch Dok) bio sam učesnik jedne od veoma dobro osmišljenih prezentacija. Prezentaciji SAMEO opreme i pribora (brend iz Švedske) u organizaciji “Monarch Dok” firme iz Hrvatska, su pored mene prisustvovali mnogi mušičari sa ovih prostora (ExYU).
Poznati Aleksandar Ivanović (EFFA instruktor iz Srbije), Edib Džaferbegović i Siniša Jovanić reprezentativci BiH, Timi Ećimović, Aleksandar Puškadija, Antun Mateš, Senad Kurtagić, Marinko iz Knina i nekoliko meštana iz Bosanske Krupe, poznatih mušičara.

Pored nas, tu su bili vlasnici Sameo opreme iz Švedske, Patrik Wettergren (EFFA instructor) i Ken Persson. Ekipa iz Nemačke, momci koji vode firmu Voodooflyfishing Ltd. – izrada i prodaja muha (Werner, Ulf i Kristian). Pored nas tu je bilo i podosta znatiželjnika i mušičara, a i poneki turista se priključio prezentaciji. Šteta što još neki poznati mušičari, koji su pozvani, nisu mogli da dođu. Ekipa prava i odabrana.

Prezentacija

Ekipa se okupila 05. jula u restoranu “Alga” u Bosanskoj Krupi. Tamo sam imao prilike da se upoznam i sa velikanima ribolova iz Bosanske Krupe i okoline. Imena kao što su Diver, Zander, Harbaš, Džimi ulivaju poštovanje. Posebno sam se obradovao prijateljima iz Švedske Patriku i Kenu koje sam upoznao na EFFA mitinzima u Ribniku. Patrika nisam video godinu dana pa je susret bio srdačan. Kena sam imao prilike upoznati u maju ove godine na EFFA mitingu u Ribniku, gde je polagao ispit za instruktora. Nakon dogovora svi smo krenuli na reku Krušnicu, koja je na oko 15km putem daleko od Krupe. Okupljanje je bilo na reci kod nastrešnice. U sklopu prezentacije se moglo videti kako je kvalitetna i dobra ponuda firme Sameo u oblasti mušičarskih štapova (više vrsta), rola (dve vrste), struna, predveza i tipeta, te ostale opreme kutija, maža, ulja, sprejeva i sitnog pribora. Izvanredna ponuda polaroid nesalomivih naočala i prsluka za mušičarenje.

prezentacija-Sameo-Dok
Dok, zastupnik Sameo opreme prezentuje istu učesnicima prezentacije
prezentacija-Sameo-opreme-1
Sameo čekrci, najloni (tippet) i kutije

 

prezentacija-Sameo-opreme
Bilo nas je puno zainteresovanih za ovu opremu
muhe-voodoo
Mušice koje je doneo Voodoo i podelio

voodooPrijatelji iz Voodooflyfishing Ltd. – izrada i prodaja muha su prezentirali oko hiljadu muha i strimera, koje su se slobodno mogle uzeti. Svako je uzeo par komada. Muhe su izvanredno zanatski urađene i lovne. Probali smo ih na vodi.

Ja sam ispred firme “CORIVANS” iz Novog Sada prezentovao list Mušičar i podelio nekoliko kompleta koji su doslovce razgrabljeni. Svi su se pohvalno izrazili o listu i u potpunosti podržavaju tu ideju.

Na samoj prezentaciji, na livadi pored reke Krušnice, Patrik je prezentirao svojstva štapova, čekrka (roli) i struna. Bio je kuriozitet kada je na varaličarac stavio mušičarsku rolu i njime zabacivao. Izbacio je skoro celu strunu.

prezentacija-Sameo-opreme-poklon
Prezentacija Sameo opreme i poklon Hikmetu Harbašu Aco Ivanović, Ken Person, Dok, Hikmet i Patrik

Kasnije je zajedno sa Kenom i Acom Ivanovićem pokazao kako je “lako” izbaciti celu strunu, do backinga (preko 30 m) iz tri puta. Svako je mogao do mile volje da proba komplete koji su za tu priliku oformljeni, te ako je hteo mogao je i da mušičari na reci. Pred svima je Džimi ulovio lepog lipljana na Voodoo nimfu.

Svi učesnici su na poklon dobili majice i kačkete sa logom Sameo. Lepo druženje koje je uz ljubaznost domaćina potrajalo dva cela dana sa gratis ribolovom na reci Krušnici je bilo za nezaborav. Gospodin Milan Marijan Pocrnja je oba dana spremao fantastičan gulaš na slavonski način. Hladno piće iz ledene Krušnice je bilo uvek na dohvat ruke, tako da ni sparan dan ni jako sunce nije pokvarilo užitak. Čuvar Rambo se trudio da svima udovolji, ali da sve bude u granicama dozvoljenog. Bio je pravi domaćin, uvek na usluzi, da pomogne savetom, da slika ulov, da prihvati ribu. Bila su to dva izvanredna dana uz fino druženje sa pravim mušičarima i prijateljima. Hvala!

Kopija_od_opc_takmi_33007_revir_hiko_037Reka Krušnica

Krušnica je bogata ribom u celom toku od izvora do ušća. Cena ribolova na Krušnici je 15 eura za strane državljane, a za ribare iz BIH je 20 KM. Ako se lovi više dana svaki treći dan je GRATIS! Inače otvor revira je bio 01. maja o.g. Na 20 – tak dana pre otvora je izvršeno poribljavanje sa potočarom 35, 45 i 60 cm, te lipljanom 45 i 50cm. Sada u reviru ima dosta ribe, mada nikad nije previše.

U samom reviru je strogi C&R ribolov i lovi se isključivo sa mušicama bez kontrakuke (humanom udicom). U drugom delu reke Krušnice, koji revir ne pokriva (dug je oko 4km) je dozvoljeno i varaličarenje i mušičarenje, te se sa vode može nositi riba onako kako je to utvrđeno po zakonu o slatkovodnom ribarstvu BiH. Treba napomenuti da se kupljenom dnevnom dozvolom u reviru slobodno može loviti na celom toku reke Krušnice. Ovaj deo je takođe bogat lipljenom i potočarom, a često se na mušičarac zakači i mladica. Od otvaranja revira, svakodnevno dolaze gosti, kako iz Bosne i Hercegovine, tako i iz inostranstva. Do sada je revir posjetilo više ribolovaca iz Austrije, Francuske, Engleske, Poljske, Nemačke, Slovenije, Srbije, a najviše iz Hrvatske. Svi do jednog imaju samo reči hvale za revir, okruženje, mir, tišinu, te količinu ribe. Pogotovo se ističe što u reviru nema nijedne kalifornijske pastrmke.

 Ivan Korhner

Izdvojeno!

sastanakSastanak u Bosanskoj krupi – Ribogojilište

Na obalama reke Krušnice je izgrađena zgrada u kojoj je trebalo biti najmodernije ribogojilište “Ekoriba Krušnica” na Balkanu. Urađen je pristupni put i veliki parking, ali je sa radovima sve stalo, kako kaže direktor ribogojilišta gosp. Harbaš Hikmet. U ovom ribogojilištu je trebala da se uzgaja mlađ mladice i lipljena. Donator sredstava za ribogojiliste je bila vlada Norveske, preko FAO-a. Ali……Bio sam na sastanku u Bosanskoj Krupi 06.07.2008, na njemu su bili sve eminentni stručnjaci iz Slovenije, Hrvatske, Nemačke i BiH (Timi Ećimović, Hikmet Harbaš, Kristijan Golder, Pašalić Ibrahim, Nijaz Tatarević, Dr Milan Marijan Pocrnja, Werner Frank,…). Mrka kapa vezana za ribogojilište. Zgrada je napravljena, ali je problem dovod vode i cevi koje su ugrađene ispod puta, plitko, lošeg kvaliteta i popucale. Treba ih menjati. Najveći je problem nedostatak novca. Kako se sve pokrenulo uz hampu, tako je i stalo. Sada je u pitanju dug od oko 140.000 eura, a za nastavak radova treba oko 700.000 eura. Veliki novac. FAO i međunarodna zajednica treba da pokrenu radove. FAO nije isplatio potraživanja. Već dve godine sve stoji. Održano je nekoliko sastanaka, ali pomaka nema. Težina projekta je na lokalnoj zajednici koja nema sredstava da pokrene projekat, na mestu, gde je stao i tako se čeka. “Ekoriba Krušnica” je pred raspadom. Propada celi projekat, a dugovi se gomilaju, šta se čeka? Radove treba početi, da projekat krene gde je stao……… (Ivan Korhner)

 

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*