Preterana potrošnja resursa planete

Preterana potrošnja resursa planete

preterana potrosnja web

Preterana potrošnja resursa planete

Dan globalne preterane potrošnje ove godine stigao je 19. avgusta, nekoliko meseci ranije nego prošle godine. Stanovništvo planete je za nešto manje od osam meseci potrošilo sredstva koja su trebala biti dovoljna za godinu dana.

Nastupila je crvena zona upozorenja za čovečanstvo koje troši resurse potrebne narednim generacijama.

Global Footprint Network svake godine pravi proračune raspoloživih resursa u datoj godini i vreme potrebno planeti da se regeneriše. Globalna hiperpotrošnja pokazuje tendenciju rasta još od 2000. godine da bi ove godine svetska populacija već u avgustu prestupila granicu dozvoljene potrošnje ekoloških resursa (tlo, ribe, šume, čista voda).
Paralelno sa porastom svetske populacije, raste i povećana potrošnja prirdnih resursa. Od 1961. potrošnja energije se duplirala, a od 1970. kontinuitano se troši više energetskih resursa nego što Zemlja dugoročno može da obnovi. Ovo je neminovno moralo da dovede do situacije u kojoj se čovečanstvo nalazi.

Najveći problem je zagađenje ugljen dioksidom, koji je odgovoran za efekat staklene bašte koja izaziva ekstremne vremenske prilike i klimatske promene. Kada bi se emisija ugljen dioksida smanjila, postojale bi bolje šanse za oporavak planete.

Podizanje ekološke svesti čovečanstva daje rezultate u suzbijanju klimatskih promena, mada je proces dugotrajan i postepen te obuhvata zaista mnoge oblasti u kojima je neadekvatna ljudska aktivnost nanela ogromne štete planeti na kojoj živimo, njenoj flori i fauni i na kraju i samom čoveku.

Preuzeto: online Svastara.rs

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*