Predstavljanje mušičarki – Dušanka Zarić (Duda) iz Užica

Predstavljanje mušičarki – Dušanka Zarić (Duda) iz Užica

Drage kolege i koleginice mušičari, dozvolite da se predstavim. Zovem se Dušanka Zarić (Duda) i u ovaj sport zasigurno nisam uplovila slučajno. Dete sam ribara koji je prvoklasno mušičario klena, a i brat mi je iskusan mušičar.

Neposredna blizina reka gde živim, na kojima je mušičarska disciplina zastupljena (Đetinja, Veliki Rzav, Drina, …) učinila je da se pre par godina zainteresujem za mušičarenje. Po lokaciji ovih navedenih reka možete naslutiti da je reč o mušičarki iz grada Užica u Srbiji koji je na obalama reke Đetinje.

Po profesiji sam m.s. vaspitač i trudim se da svoju ljubav prema prirodi i okruženju prenesem na decu sa kojom svakodnevno radim i da koliko je to moguće razviju ekološku svest.

Prve korake u mušičarenju načinila sam verovali ili ne na reci Drini u mestu Splavište. Brat Dušan mi je pokazao neke osnovne elemente fly casting-a (zabačaja mušičarskim priborom).

Duda sa klenom

Od pribora koristim Hardy demon 5#, 9 fit- a, Greys platinum čekrk, i konac Air cell firme S.A. Za tipet koristim najlon Stroft.
Omiljeni način mušičarenja mi je na suvu mušicu. Dragocen mi je trenutak kada riba probije površinu vode i silovito napadne moju mušicu. Njih uglavnom dobijam od svog brata i druga Ivana koje oni lično prave i za sad sam jako zadovoljna svojim učinkom na iste. Najčešće su to imitacije jednodnevki, tulara (kedisa), mrava, malih i velikih kamenjarki, majskih i dr. mušica.

Potočare iz Drine u Goraždu

Smatram da je mušičarenje najbolji način da čovek provede vreme u prirodi pored živopisnih vodotokova. Važno je poštovati prirodne zakone i ne remetiti divljinu svojim prisustvom i ostaviti je uvek čistom iza sebe.
U poslednje vreme često odlazim na mušičarski revir u Goraždu, gde ostvarujem divne ulove krupnih potočara. Jednako uživam i na manjim rekama poput Rzava i Đetinje gde se često da prevariti po neka pastrmka čarobnih boja.

Nadam se da sam na vas prenela bar deo doživljaja mušičarenja iz mog ugla.
I umalo da zaboravim važnu stvar pobornik sam inicijative uhvati i pusti.

Poštovane kolege bistro! Želim vam dosta ulova i vidimo se na vodi!

S poštovanjem Duda!

1 Comment on “Predstavljanje mušičarki – Dušanka Zarić (Duda) iz Užica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*