Predstavljanje mušičara: Jusuf Redžebašić Jupe

Predstavljanje mušičara: Jusuf Redžebašić Jupe

Poštovani prijatelji, pročitajte dio teksta sa web stranice mog prijatelja, dugogodišnjeg mušičara Jusufa Redžebašića (Jupe) iz Gornjeg Vakufa. On je nesebično podijelio svoje dugogodišnje iskustvo u mušičarenju (Fly Fishing) u vidu informacija i objavljenih radova. Siguran sam da ćete uživati i naučiti nešto novo.
Na njegovoj stranici ćete pronaći korisna iskustva i mnoštvo autorskih mušica.

Evo njegovih reči:
Paradoksalno je da najbitniji faktor u mušičarenju je ujedno i najjeftiniji, a to je vještačka mušica. Možete imati najbolji štap, rolu ili waders, ali ako nemate odgovarajuću mušicu, ribolov će uglavnom biti neuspješan. Loveći dugi niz godina, sa maksimalnim brojem izlazaka na vodu, često sam bio u situaciji da se iz ribolova vraćam frustriran i razočaran. Posebno na rijekama sa velikim brojem ribolovaca i smanjenim ribljim fondom. Postojali su dani kad nisam uspjevao da odgonetnem šta to riba uzima. Da stvar bude još gora, na mjestu gdje ja ne uspjevam da ulovim ribu, neki ribolovci izvlače ribu za ribom. Prihvatajući izazov počeo sam da pravim kolekciju mušica koja će odgovoriti svakoj situaciji na vodi. Nastavljajući tradiciju bosanske škole pravljenja mušica, gdje je za razliku od svjetske škole, akcenat stavljen na boju tijela i efekat mušice pod vodom kao što je providnost, svjelucavost, tekstura itd. Pored veličine, koja može biti presudna, oblik mušice je manje bitan faktor. To potvrđuje i činjenica da neki generički oblici mušica (fazanov rep, zečije uho, princ itd) mogu imitirati razne rodove i faze u razvoju insekata, ukoliko se pogodi boja i efekat mušice koji daje pod vodom. Detaljnom analizom sam zaključio da većinu materijala, kojom bi postigao izgled mušice, ne mogu kupiti u prodaji. Svako odstupanje u nijansi boje vodi do odbijanja da riba uzme ponuđenu mušicu. Korišćenjem raznih materijala i farbanjem. Miješanjem dabinga raznih boja i tekstura, vodeći računa o najsitnijim detaljima kao što su boja osnovnog konca, boja rebara, čak i repića, ako je materijal providan, napravio sam veliki broj vlastitih materijala. Nakon brojnih testiranja i usavršavanja nastale su kreacije velike efikasnosti, zavisno od stanja na vodi (vodostaj, godišnje doba, rojenje insekata itd)
Sve mušice su pravljene na određenom modelu i veličini udice da bi doživjeli puni efekat uspješnog lova

O mušičaru
Jusuf Redžebašić 1973. Gornji Vakuf, BiH. Rođen u ribolovačkoj familiji i od malih nogu u kontaktu s ribolovam na vještačku mušicu. Sve svoje slobodno vrijeme provodi u promišljanju o rijekama i ribama. Spaja tradiciju bosanske škole i modernih tokova i saznanja u pravljenju mušica.
Kao slikar upoznat sa tehnikama mješanja boja. Pravi svoje materijale, ulazeći duboko u mikro svijet insekata i organizama kojim se ribe hrane.

Dugo godina se takmičimo za SRD Vrbas Gornji Vakuf – Uskoplje. Jusuf je veliki zaljubljenik prirode i često zajedno idemo u ribolov.

Neki od Jupinih radova.

Sve radove možete pogledati na linku: https://jupeflies.com

Nisab Bukarić

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*