Prašuma Perućica, BiH

Prašuma Perućica, BiH

Perucica-01

Perućica: Jedna od posljednjih prašuma u Evropi, Nacionalni Park Sutjeska, BiH

Prašumom, ili doslovno starom šumom, nazivamo šume na koje čovjek nije imao utjecaja, šume koje su se od svog nastanka razvijale potpuno prirodnim putem. Iako smo kroz istoriju uništili mnoge, danas su ovi prirodni dragulji stavljeni pod strogu zaštitu,

a jedan od posljednjih primjera se nalazi u Bosni i Hercegovini u Nacionalnom Parku Sutjeska – Perućica: Jedna od posljednjih očuvanih prašuma u Evropi.

Perucica-9Nacionalni Park Sutjeska je najveći i najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini, a osnovan je 1962. godine. Pored Perućice, u njemu se nalazi i Maglić, najviši planinski vrh u državi, visok 2.386 metara.

Prašuma Perućica je strogo čuvana površina Nacionalnog Parka Sutjeska koja zauzima područje od 14,34 kilometara kvadratnih. Prepuna je prekrasnih netaknutih prorodnih prizora, a jedan od njih je i Skakavac, vodopad koji se nalazi u srcu prašume visok preko 70 metara.

Ljudska ruka nikada nije imala utjecaj na ciklus ‘rađanje-život-umiranje’  biljaka i životinja u ovoj prašumi. U njoj se nalazi veliki broj stabala starih oko 300 godina, a smatra se da je sama prašuma stara oko 20.000 godina. Ovdje se mogu pronaći stabla visoka preko 50 metara, a trenutno najviše izmjereno visoko je 57,4 metra. Dosadašnji rekorder, stablo visoko 62 metra nedavno je palo.

S obzirom da je u ovoj prašumi do sad registrovano preko 170 vrsta drveća i grmlja, te preko 1.000 vrsta zeljastog bilja, od kojih su brojni endemi, Perućica se smatra lokacijom od posebnog naučnog interesa.

Prema tvrdnjama naučnika sa Univerziteta Yale, Perućica nudi jedinstvenu studiju o ulozi prašuma u globalnom ciklusu ugljika, s obzirom da je ona jedna od posljednjih prašuma u urbanoj Evropi, što je čini savršenom prirodnom laboratorijom.

Zbog svoje ljepote i bogatstva, 1952. godine prašuma je proglašena strogo zaštićenim dijelom prirode koji se isključivo koristi za naučne i obrazovne svrhe, dok je 1954. godine stavljena pod zaštitu države kao prirodni rezervat.

Perućica predstavlja istinsko prirodno bogatstvo, jedno od posljednjih očuvanih u Evropi. S obzirom da je šuma vrlo gusta, u nekim dijelovima čak i neprohodna, te zaštićena, posjeta je dozvoljena samo uz najavu i pratnju vodiča iz Nacionalnog parka Sutjeska.

Preuzeto sa: http://pixelizam.com/perucica-jedna-od-posljednjih-prasuma-u-evropi-nacionalni-park-sutjeska-bih/#ixzz2jHkCVVfs

foto: visitmycountry.net

Perucica

Perucica-1

Perucica-3

Perucica-2

Perucica-4

Perucica-6

Perucica-8

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*