Praćenje zagađenosti mora

Praćenje zagađenosti mora

morsko_dno_1

Praćenje zagađenosti mora

Jedno od najvažnijih pitanja budućnosti jeste zaštita mora. Naučnici iz čitave Evrope okupili su se u Mesini, na Siciliji, kako bi testirali novi prototip broda robota, koji je, zahvaljujući biosenzorima, osposobljen za analizu toksina u morskoj vodi u realnom vremenu.

Hidrougljenici, teški metali, pesticidi, antibiotici… mnoge štetne materije zagađuju more. Međutim, trenutno se ne mogu lako detektovati. Novi robot će automatski uzimati uzorke; biosenzori na palubi će ih odmah analizirati.

„Biosenzori čine ovaj brod posebnim. Trenutno u ovom ogledu posmatramo bakterije koje reaguju na toksine u vodi. Toksin koji ovaj aparat analizira ne može drugačije da se otkrije osim da uzmete uzorak vode i odnesete ga natrag u laboratoriju. To podrazumijeva veliki brod, mnogo ljudi i mnogo vremena provedenog u laboratoriji. Sa ovim, za samo nekoliko sati možemo da uradimo ono za šta bi jednom timu bio potreban čitav dan“, kaže Džon Volis, inžinjer zaštite životne sredine.

ekosistemimora-131218134928-phpapp02-thumbnail-4
Biosenzori su testirani u Institutu za marinska istraživanja u Mesini. Simulirana je naftna mrlja i ispitivano kako u tom slučaju reaguje alarm. To je jedna od aplikacija koja će biti dio ove nove tehnologije.

„Na brodu se nalaze i posebni senzori za neke tipove hidrougljenika. Za vrijeme testiranja simuliraćemo operaciju čišćenja, to je dio procedure u slučaju opasnosti. Zahvaljujući biosenzorima možemo da izdamo rano upozorenje, a znaćemo i koji tip intervencije bi najviše odgovarao“, kaže Renata Denaro, marinski mikrobiolog.

Postoje različiti odjeljci za različite bakterije. Kada je uzorak uzet, dovoljna je čak i kap vode, on se stavlja na ʼčip laboratorijeʼ. Ako se u uzorku nalazi velika količina teških metala, bakterija u određenoj komori proizvešće veliku količinu svjetla. Ako ima malo teških metala, biće i manje svjetla. Na taj način se mjeri količina zagađivača.

ekosistemi-mora-11-638

Živi organizmi kao što su bakterije mogu da nam daju podatke o stanju morskog okruženja, to je nešto što ne možemo lako da izvedemo standardnim analizama.

„U suštini, hemijske analize nam ne daju podatke koji mogu da nam pomognu da razumijemo kako živi organizmi reaguju. Zahvaljujući biosenzorima, sada smo u mogućnosti da ustanovimo koliko zagađenje zaista može da bude opasno, da procijenimo toksičnost zagađenja, ili generalno stanje marinskog okruženja“, kaže Renata Denaro.

Pronaći djelotvornija rješenja i jeftinije tehnologije ‒ to je pravi izazov u pronalaženju efikasnijeg nadzora, a samim tim i ‒ zaštite marinskih ekosistema.

Sa: http://pressrs.ba/magazin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*