Potrošnja ribe porasla za 20% u 2012.

Potrošnja ribe porasla za 20% u 2012.

Fish  with lettuce and asparagusPotrošnja ribe u domaćim ugostiteljskim objektima porasla je u 2012. za 20% u odnosu na prethodnu godinu, pokazuje istraživanje veleprodajnog lanca u Srbiji METRO Keš&Keri (Cash&Carry).  U kompaniji ističu da potražnja za ribom neprestano raste i nije vezana isključivo za periode posta.

Među morskim ribama najpopularniji su brancin, orada, losos i tuna, a kod slatkovodnih – šaran, smuđ i pastrmka. U domaćim ugostiteljskim objektima raste potražnja i za ekskluzivnijim morskim vrstama, poput grdobe, romba i jastoga, navodi se u saopštenju.

Nekada su na tržistu Srbije najzastupljenije bile određene vrste slatkovodne ribe som, smuđ, šaran, pastrmka i tek nekoliko vrsta morske ribe (oslić, skuša, haringa, papalina, …).

Situacija je danas dosta drugačija, jer se formirala kontinuirana potražnja za novim vrstama ribe. Na srpskom tržištu danas je u ponudi nekoliko desetina vrsta sveže morske ribe, zatim mekušci i ljuskari. Procenjuje se da će se rastući trend potražnje za ribom u Srbiji nastaviti u narednih nekoliko godina.

Izvor: Tanjug

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*