Potrošnja ribe porasla za 20% u 2012.
Potrošnja ribe u domaćim ugostiteljskim objektima porasla je u 2012. za 20% u odnosu na prethodnu godinu, pokazuje istraživanje veleprodajnog lanca u Srbiji METRO Keš&Keri (Cash&Carry). U kompaniji ističu da potražnja za ribom neprestano raste i nije vezana isključivo za periode posta.
Među morskim ribama najpopularniji su brancin, orada, losos i tuna, a kod slatkovodnih – šaran, smuđ i pastrmka. U domaćim ugostiteljskim objektima raste potražnja i za ekskluzivnijim morskim vrstama, poput grdobe, romba i jastoga, navodi se u saopštenju.
Nekada su na tržistu Srbije najzastupljenije bile određene vrste slatkovodne ribe som, smuđ, šaran, pastrmka i tek nekoliko vrsta morske ribe (oslić, skuša, haringa, papalina, …).
Situacija je danas dosta drugačija, jer se formirala kontinuirana potražnja za novim vrstama ribe. Na srpskom tržištu danas je u ponudi nekoliko desetina vrsta sveže morske ribe, zatim mekušci i ljuskari. Procenjuje se da će se rastući trend potražnje za ribom u Srbiji nastaviti u narednih nekoliko godina.
Izvor: Tanjug
Komentariši