Potočna pastrmka teška 14kg

Potočna pastrmka teška 14kg

kapitalna potocara web

Potočna pastrmka teška 14kg
Neobičan ulov na sistem za lov bele ribe

Ribolovac Jasmin Nesimović iz Jezerskog u Bosanskoj Krupi ulovio je potočnu pastrmku tešku čak 14kg. Radi se o jednoj od najvećih potočnih pastrmki koje su ulovljene u BiH.

Nesimović je pastrmku ulovio na plaži Miostrah na rijeci Uni. Riba je bila teška 14kg, duga 92cm, a obim njenog trbuha je iznosio 66cm. Ribolovac je ulovio pastrmku oko četiri sata ujutro loveći bijelu ribu na plovak i hljeb. Od pribora je imao osnovni najlon 0.25mm i podvez 0.18mm, kao i malu udicu za bijelu ribu. Udicu je vjerovatno zagrizla manja riba, a potom ju je napala ogromna pastrmka, koja je grabežljivac i između ostalog se hrani i manjim ribama. Borba ribolovca i njegovog kapitalnog ulova je trajala pola sata.

“U prvi mah sam pomislio da se radi o krupnijoj mreni, ali kad se približila, shvatio sam da se radi o kapitalnom primjerku potočne pastrmke. Ovo je ulov mog života, pravi trofej”, izjavio je Nesimović.

On se ribolovom bavi od svoje osme godine i do sada je imao nekoliko značajnijih ulova, među kojim su som od 10 i 12kg, mladica od 6kg te pastrmke od 2kg.

Pastrmka je preparirana u Banjoj Luci, a majstor koji ju je preparirao je rekao da se ne sjeća da je vidio čišću i očuvaniju ribu te veličine i starosti, što je dokaz da je živila u izuzetno čistoj vodi.

kapitalna potocara web1
Značaj ulova je potvrdio i Mugdim Pešto, sekretar USR “Sarajevo 1906”.

“Radi se o kapitalnom ulovu, to je sigurno. Ranije je bilo značajnih ulova, ali kada je riječ o potočnim pastrmkama, ova je definitivno jedna od najvećih koje su ulovljene na našim prostorima”, rekao je Pešto.

Piše: D. B.
(Klix.ba)

Loading

3 Comments on “Potočna pastrmka teška 14kg

  1. Znači riba nije ulovljena na umjetni mamac? I svejedno ju je uzeo? Onda se čude kako ih više nema …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*