Potočna pastrmka – Stanko Prednik

Potočna pastrmka – Stanko Prednik

potocara-meza-prednikStanko Prednik, Potočara 73cm, Meža,

Naša mala alpska rečica Meža opet je dala prelepu trofejnu potočaru. Bilo je 15. marta i izvrsni mušičar, više godina uzastopno treći u državnoj Slovenačkoj ligi Mušičarenja, Stanko PREDNIK bio je sretnik. Stanko je napunio više od 50 godina. Ostao je bez posla, ali nije ostao bez svoga omilijenog hobija, pa je tako išao na pecanje u Mežu već u ranim satima.

Pošto je vreme bilo sunčano, Stanko se nadao dobrom pecanju. Kad je stigao do vode, koja je bila malo nabujala od topljenja snijega, znao je da je sva riba pritisnula jaka voda ka dnu, pa će pecanje biti teško.

Riba je bila neaktivna i na početku nije htjela uzeti strimera. Pošto je tako loše prošlo celo dopodne u 13.45 sati iza jednoga grma, uz samu obali, Stanko je zagledao crnu sjenu kako se dva puta pomakla prema sredini brzaka, nešto pokupila i odmaha stala natrag na poziciju.

Stanko je prvi put pokušao velikim čarnikom i riba je odmah jurnula za muhom, a već kod kontriranja bila je slobodna. Predvez od 0.14mm nije izdržao. A pošto je i nemoguće moguće, riba se opet vratila na svoju poziciju i nije prestala uzimati hranu. Stanko je lovio sa štapom Crni LOOP i čekrkom Redington 6, na kojem je namotana žnora RIO DTF6, stavio predvez STROFT GTM 0.16mm i navezao “gusenicu” sive boje, na udici #10, produžena dva puta, i ponovu pokušao sreću.

gosenica

Nakon par zabačaja ribe je uzela mušicu i odmah jurnula niz vodu tako, da je Stanko trčao punih 500m za ribom. Nakon ove jurnjave nismo znali ko je više umoran, riba ili Stanko, jer kad su završili sa trčanjem, ribu je nasukao na obalu i oboje su legli ko mrtvi od umora. Svedoci ovog bili su prijatelji koji su i snimili par fotki, a riba je odnešena na prepariranje.

potocara-meza-prednik-u-vodi

Metar je kod preparatora pokazao (prije je nisu merili) da je potočara bila duga 73cm, a njen izgled govori sam za se, da ide za zaista lepog samca.

Branko Konc

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*