Potočna pastrmka sa Gradca na euro nymphing

Potočna pastrmka sa Gradca na euro nymphing

Poštovani Ivane, Dostavljam Vam tekst i opis:

Zadnjih godinu dana pokušavam da uđem u materiju euro nimfarenja. Ima solidnih, a opet nepotpunih tekstova o ovom načinu ribolova.

U razgovoru sa kolegama koji upražnjavaju ovaj vid ribolova proteže se razna problematika o akciji štapa, samom podešavanju strune – sistema, mono riga, riga i načinu prezentacije. Sve se svodi na jedno, a to je prilagoditi sistem reci i jačini toka, dubini kao i samom ribolovcu.

Druga problematika sa kojom se susrećem i često vodim polemiku oko toga da li je euro nimfarenje pošteno ili ne. Jedno je sigurno, a to je da otkad sam počeo da ga koristim brojevi ulovljenih pastrmki rastu i to drastično. Zbog blizine reke Gradac, uspevam često da izađem na vodu i testiram razne nimfe koje pravim.

U subotu 08.05. 2021. sam ulovio potočnu pastrmku preko 40cm koja me je iznenadila svojom borbenošću. Posle borbe od nekih 10-ak minuta uspeo sam da je izvučem, ali nekih 20 metara od vira u kojem je zgrabila moju nimfu. Nimfu je pokupila na izdizanju na samom kraju vira i odmah se dala u beg u brzak. Krenula je nizvodno u jaku maticu. Posle trčanja za njom nekih 20- ak metara uspeo sam da je savladam i stavim u meredov.

Pribor moji sam koristio – štap maxia – 10,5ft – 3aftma – čekrk za nimfarenje Loomis and Franklin – Soldorini Euro Leder – 10m – soldarini two tone sighter – Scierra tippet – 0,12m.

Nimfa koje sam koristio je sopstvene izrade, a gađao sam imitaciju nimfe ephemera danica. Udica #12 – otežana dodatnim olovom. Dubbing svetlija varijanta divlje mečka i kombinacije sa dubbingom od zeca. Rep Coq de leon. Pokrov sa unutrašnje i spoljašnje strane braon biot. Porebrena srebrnom žicom. I na kraju vrlo malo spektra dubinga na vratu svetlo roze boje.

Bistro

Zoran Živanović

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*