Postupak sa maticom kalifornijske pastrmke

Postupak sa maticom kalifornijske pastrmke

1.matice webRibnjaci: Postupak sa maticom kalifornijske pastrmke
(ishrana, držanje, mrest)

Ribnjaci koji poseduju matična jata kalifornijske pastrmke, odnosno proizvode mlađ (tkz. punosistemski pastrmski ribnjaci), početkom septembra (rujan) znaju da nastupa pripremni, predmresni period.

Matica kalifornijske pastrmke u svom životu ima nekoliko ciklusa u toku jedne godine.

Posle mresta, u toku zimskih meseci, riba se oporavlja od stresa koji je doživela tokom mresta, i to je period kada slabo uzima hranu. Posle oporavka, sledi faza intenzivne aktivnosti, odnosno ishrane. Treća faza je početak formiranja, rast i sazrevanje polnih produkata kod mužijaka i ženki. Četvrta faza je mrest, odnosno izbacivanje zrelih polnih produkata mužjaka (mleč) i ženki (ikra).

3.Hranjenje matica web

4.Hranjenje matica web

Kalifornijska pastrmka polno sazreva u zadnjem tromesečju druge godine života. To su primerci koji dostižu masu između 1 i 2 kg. Međutim, dok mužjaci sazrevaju u potpunosti u tom periodu života, ženke sazrevaju nepotpuno, odnosno nedovoljno. One tad formiraju nezrele, male grozdove ikre u trbušnoj šupljini ili ako se formiraju veći zreli grozdovi, onda je to sitna, juvenilna ikra (promera oko 3 – 4 mm). Takva ikra je oplodljiva, ali mlađ koja se izleže iz takve ikre je sitna, kržljava, podložna bolestima i uopšteno ima slabu osnovu za život i rast. Takva mlađ i ako raste, kasnije stasava za konzum (posle 1,5 godine), dok dobra mlađ koja se izlegla iz krupne ikre, od zrelih, starijih ženki, brže stasava (već posle 10 – 12 meseci). Ipak, i tu ikru mlade matice treba izmrestiti, da bi mlade ženke u sledećoj sezoni dale pravu, zrelu ikru. Ako se ne izmreste, ikra se resorbuje u trbušnoj šupljini, ali uz veliku smrtnost ženki i pojavljuju se sledeće godine čepovi u trbušnoj šupljini od neresorbovane opne ikre, koji mogu da naprave problem tokom izmuzivanja ikre.

U ovom periodu mužjaci i ženke se drže zajedno, da bi prisustvo i uticaj hormona jednog pola uticao na sazrevanje polnih produkata drugog pola. U ovom periodu nije dobro da su razdvojeni po polovima, upravo zbog navedenog razloga.

Postoje dva gledišta gde treba matice držati. Po literaturi, matice treba držati prve, na ulazu vode u ribnjak, pa tek onda drugu ribu, zbog boljeg sazrevanja ikre. U praksi, matice se drže u zadnjem nizu bazena. Postoji više razloga. Prvo, ako je veća riba iznad, onda ona ispušta ekskremente nizvodno prema mladoj ribi. Bez obzira na veterinarski nadzor, uvek postoji latentna opasnost da je neka riba – matica bolesna ili da je vidljivo zdrava, ali kliconoša i kao takva može lako da zarazi mlađ ispod bazena sa maticom. A osim toga veće ribe bolje podnose blagi deficit kiseonika i pogoršanje biološkog kvaliteta vode (fizički, hemijski, mikrobiološki) koje se javlja posle prolaska vode kroz nekoliko serija bazena. Prilikom mresta nismo primetili slabije sazrevanje ikre i da je dobijena manja količina ikre kod matica držanih u donjim serijama bazena.

2.uginula zenka web

Matice, kao ribe težine od preko 1 kg (mlade matice) pa do 5 – 6 kg (zrele, odrasle matice) hrane se peletama promera od 6 – 10 mm, što zavisi od proizvođača. Mi u ishrani koristimo dva tipa hraniva. U periodu posle mresta pa do kraja jula (srpanj) koristimo standardnu hranu za ishranu krupne ribe, uz davanje nešto manje nego što tablica preporučuje. Npr. ako je preporuka za dnevni obrok 1,5 %, mi dajemo oko 1 – 1,2 %. Početkom avgusta (kolovoz), septembra (rujna) i oktobra (listopada), dajemo hranu specijalno namenjenu za ishranu matica u punoj količini. Pun obrok traje do početka novembra (studeni) kada se mnogo toga menja, pa i u domenu ishrane.

Tabela – Osobine dve vrste hraniva za primerke kalifornijske pastrmke preko 1 kg

Standardno hranivo za krupnu pastrmku Namensko hranivo za maticu
Promer (mm)

6

8

% proteina

41

46

% masti

26

16

% celuloze

1,8

1,7

% minerala

6,8

9,0

% fosfora

0,9

1,3

Probavljiva energija (MJ/kg)

19,8

18,0

Kao što se može videti iz priložene tabele, namenska hrana za maticu ima manji sadržaj masti (da ne dođe do zamašćivanja, odnosno taloženja sala u trbušnoj šupljini, koje smanjuje prostor za formiranje dovoljne količine krupne ikre i testisa kod mužijaka), a veći je sadržaj mineralnih materija i proteina koji su neophodni za kvalitetan razvoj polnih produkata kod oba pola.

5.Autor sa primerkom matice, foto by Zoki webZato je neophodno, ako nismo u mogućnosti, da hranimo maticu sa namenskom hranom za matice tokom čitave sezone, da je hranimo bar 3 do 4 meseca do mresta (znači juli, avgust, septembar, oktobar i eventualno novembar) da bi se ikra kvalitetno razvila u organizmu ženke.

Danko Ćuk dipl.ing.spec.za ribarstvo

cukdanko@yahoo.com

 

-nastaviće se-

Loading

4 Comments on “Postupak sa maticom kalifornijske pastrmke

  1. Odakle se može naručiti komplet namirnice za izradu hranu za kaliforniska i recna pastrmka posto ja posedujem masina za izradu peleta. Probao sam malu količinu i mislim da sam uspeo napraviti sam pilete za prehranu ribe

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*