Postupak sa maticama kalifornijske pastrmke – III deo

Postupak sa maticama kalifornijske pastrmke – III deo

Ribnjaci: Postupak sa maticama kalifornijske pastrmke – III deo

Mrest matica na ribnjaku

Nakon razdvajanja polno zrelih mužjaka i ženki negde krajem oktobra (listopad), pristupamo samom mrestu. Pregledamo sve ženke u jatu i one koje su zrele, odnosno na blagi pritisak ruke oko polnog otvora izbacuju ikru, odvajamo u poseban bazen. Ženke koje ne izbacuju ikru na pritisak, nisu još sazrele i vraćamo ih u jato.

Opijena zenka pred mrest

Kad završimo pregled, koji kod nas može da potraje čitav dan, odabiramo mužjake zrele za mrest. Zreli mužjaci su tamni i imaju ispupčenu donju vilicu. Na pritisak ruke izbacuju mleč gustine i boje kao tečni jogurt. Mužjaci koji izbacuju mleč sive boje, zatim retku ili sa primesama krvi, obavezno se škartiraju.

Izmuzivanje ženke

Broj odabranih mužjaka za mrest je obično jednak broju odabranih ženki za mrest ili nešto manji, ali nikako ne mrestiti u omeru jedan mužjak 5 – 10 ženki, kako imaju običaj da rade neki ribnjaci, da bi uštedeli. Time se višestruko ubrzava povećanje stepena srodstva u jatu, kroz nekoliko generacija.

Sledeći dan mrestimo. Mrest je tkzv – suvi tip. Izmuženu ikru našpricamo sa mleči mužjaka, izmešamo sadržaj, pa dodajemo vodu i tek tad dolazi do procesa oplodnje. Danas se matice prvo opijaju posebnim anestetikom za mrest, da se ne bi opirale i ustezale prilikom muže.

Izmuzivanje mužjaka

U većoj posudi zapremine oko 100 litara napravimo otopinu anestetika po uputstvu proizvođača i kad je to spremno, ubacujemo po pet komada ženki. Posle nekoliko minuta ribe se opiju i ukoče, odnosno “odrvene” i sa takvom ribom je lako raditi. Ribu operemo u čistoj vodi, osušimo suvim peškirom i dva radnika je izmuzu u suv lavor. Jedan je drži za glavu, a onaj koji je drži za rep je istovremeno i muze. Kad u lavor izmuzemo 20-ak ženki, muzemo mužjake direktno na ikru. Pre toga i njih treba opiti. Muzemo od 10 do 20 mužjaka. Posle toga ikru lagano mešamo najbolje sa drvenom kašikom. Posle mešanja dodajemo vodu i nastavljamo sa laganim mešanjem oko 5 minuta. Sama oplodnja se odvija u prvih 2-3 min.

Oplođena i isprana ikra

Takvu oplođenu ikru ostavimo da stoji 15-ak minuta i onda isperemo nekoliko puta u čistoj vodi. Ostavimo je da stoji još jedan sat i ako je došlo do oplodnje ikra zadržava crvenu ili narandžastu boju i postaje staklenasta. Neoplođena ikra je gusto bele boje.

Danko Ćuk

Oplođenu ikru možemo tretirati sa određenim antivirusnim, antibakterijskim i antigljivičnim preparatima. Nakon toga ikra se nasađuje u aparate za inkubaciju.
 

Danko Ćuk dipl.ing.spec.za ribarstvo
Upravnik ribnjaka Resava, cukdanko@yahoo.com

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*