Poribljavanje rijeke Lašve mladicom (Hucho hucho)

Poribljavanje rijeke Lašve mladicom (Hucho hucho)

Dana 18.08.2021. godine po prvi put je izvršeno poribljavanje rijeke Lašve u Bosni i Hercegovini mladicom. Ubačena je mlađ mladice uzrasta od 16-25cm u količini 200 komada. Posebno smo ponosni što smo sami izmrijestili i uzgojili ovu mlađ u našem mrijestilištu.

Izdvojili smo dio za naše prijatelje i one koji su nam nesebično pomagali u ovom projektu i to: 10 komada za SRD Travnik (gdin Enes Škrgo), 10 komada za SRD Kakanj, 10 komada za ribogojilište “Izmišljeni potok” i 6 komada za Novu Bilu. U mrijestilištu smo ostavili manju količinu mlađi namjenjenu za daljnji uzgoj.

Poribljavanju su prisustvovale nadležne Kantonalne inspekcije (veterinarska i vodoprivredna) kao i Veterinarska stanica Vitez. Provjera zdravstvene ispravnosti uzoraka mlađi je izvršena na Veterinarskom fakultetu – Veterinarski institut, Odjeljenje za akvakulturu Sarajevo dana 10.06.2021. godine.

Uz nadzor predsjednika komisije za poribljavanje isto su izvršili članovi USR Vitez na potezu Novaci – Mošunj.

Zahvaljujemo se SRD Banja Luka na pomoći i dosadašnjoj suradnji kao i osobama koje su nam nesebično pomagale da se ova mlađ uzgoji: Jasmin Habibović, Almedin Mrki Porca, Asmir Hasanica, Brkić Brkić, Muvedin Tursum, Ado Ljubjankić i članovi USR Vitez. Posebno zahvaljujemo našem predsjedniku Dragan Jonjić i ribočuvaru Naser Topčić koji su izmrijestili mladice i svakodnevno se brinuli za ovu mlađ.

Podsjetimo, riba mladica je kritično ugrožena vrsta i kao takva se nalazi na Crvenoj listi ugroženih vrsta EU i Crvenoj listi faune FBiH.

Bistro!

Više fotografija i kraćih video materijala tokom poribljavanja na: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2949544055374656&id=100009572706872

Dragan Jonjić

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*