Popularnost E knjige u svetu

Popularnost E knjige u svetu

E knjiga web3Popularnost E knjige u svetu

Prema proceni trećeg najvećeg proizvođača E knjiga, tržište čitalaca elektronskih knjiga poraslo je za 40 posto. Centralna tačka ovogodišnjih trendova zasniva se na bazi aplikacija i jačanju korisničkog iskustva. U protekloj godini se tržište E knjige u Evropi uvećalo za 30-40 posto, a u svetu za 20 posto.

Dosadašnja hardverska rešenja se mogu smatrati tradicionalnim i ne očekuju se značajnije promene kod čitača E knjiga. Ovo znači da će i cene čitača E knjiga biti stabilne. Trend popularnosti E knjige širom sveta beleži održivi rast, što dodatno ohrabruje proizvođače.

e knjigePopularnost e-knjiga u svetu iz godine u godinu raste i pored prvobitno sporog prihvatanja digitalnog formata. Prema istraživanju Udruženja američkih izdavača popularnost elektronskih knjiga udvostručena je 2011. godine i prvi put su knjige u ovom formatu bile prodavanije od štampanih, bar kada je reč o fikciji za odrasle. Izdavačkoj industriji koristila je pojava i veći interes za e-knjige, ali je postojala izvesna doza straha od negativnih efekata zatvaranja velikih izdavačkih lanaca zbog znatno nižih cena e-knjiga.

Medjutim, dok su e-knjige dobijale na popularnosti i prodate su u vrednosti od preko dve milijarde dolara, većina izdavača najveći deo prihoda i dalje ubira od prodaje štampanih knjiga. Izvještaji su pokazali da je industrija štampanih knjiga ostala stabilna – pa čak se u pojedinim područjima i razvila.

Na našem govornom području elektronskih knjiga u prodaji skoro da i nema, pa je zato u velikoj meri bila prisutna piraterija. Tako su zatvoreni neki sajtovi koji su nelegalno distribuirali knjige u elektronskom obliku, što predstavlja kršenje autorskih prava. Uprkos strahovima, sličnim onima koji su postojali i u svetu, u nekim knjižarama naziru se početci legalne prodaje i distribucije elektronskih knjiga.

E knjiga web1

Izdavačka kuća Booka počela je da pomera granice u domaćem izdavaštvu i među prvima ulazi na tržište elektronskih knjiga. Prva dva naslova dostupna u raznim eBook formatima su kultni roman „U potpalublju“ Vladimira Arsenijevića i veliki hit iz 2013. godine „39 pesama“ Nebojše Krivokuće. To je početak integracije u svetske tokove i način da se do željene knjige dodje brže i jeftinije, a uvek će postojati oni koji vole da listaju dok čitaju i postojaće knjige koje su deo vredne zbirke u kućnoj ili nekoj drugoj biblioteci.

E knjiga web

Pa ipak, mnogi još uvek više vole papir u rukama, nego čitanje sa ekrana. Nekima su cene elektronskih knjiga previsoke, a one često sadrže i digitalnu zaštitu, koja korisnicima onemogućava čitanje na više računara. Pa ipak, kupovinom digitalnih knjiga online čuvate planetu, a imate i dodatne beneficije – lak, brz, jednostavnan i jeftiniji put do željene knjige.

Kako god, važno je da čitate u bilo kojoj verziji, bila ona “papirnata” ili elektronska, skuplja ili jeftinija

Puno Mušičarske literature se takođe može naći u elektronskom obliku na internetu!

E knjiga web2
E knjiga logoE-knjiga, eKnjiga ili eknjiga (engl. eBook, e-book), skraćenica od elektronska knjiga, je knjiga koja se distribuira u digitalnoj formi. E-knjige se čitaju na računarima sa programima kao što su Adobe Reader ili Microsoft Reader, ili na posebnim portabilnim čitačima. E-knjiga se prvi put pominje 1971. godine kada je Michael Hart, student univerziteta u Illinoisu, putem univerzitetske mreže počeo distribuirati knjige u digitalnoj formi. To je bio početak projekta koji je Hart kasnije nazvao “project Gutenberg”, po revolucionaru tehnologije štampanja Johannu Gutenbergu. – Wikipedia

Preuzeto: magicansvetknjiga.com

Priredio IK/OnlineMušičar

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*