Poništena smrtna kazna reci Visočici

Poništena smrtna kazna reci Visočici

Poništena smrtna kazna reci Visočici

Vrhovni kasacioni sud Srbije poništio je presudu Upravnog suda i potvrdio rešenje Ministarstva za zaštitu životne sredine kojim se zabranjuje izgradnja mini-hidroelektrane na ovoj staroplaninskoj reci.

Odlukom Vrhovnog kasacionog suda Srbije sprečena je izgradnja hidroelektrane „Pakleštica” na reci Visočici na Staroj planini. U ovoj pravosudnoj ustanovi poništena je presuda Upravnog suda u Beogradu, doneta u aprilu ove godine, kojom je van snage stavljeno rešenje Ministarstva za zaštitu životne sredine Srbije kojim je bila zabranjena svaka gradnja na ovoj staroplaninskoj reci, što bi inače potpuno ugrozilo i uništilo biljni i životinjski svet i prirodu na ovom delu planine.

Meštani seoskih naselja na Staroj planini i pirotskom kraju, koji su još pre dve godine pokrenuli akciju „Sačuvajmo reke Stare planine” i koji su dobili zvaničnu podršku od Evropskog pokreta za vodu, posle ove najnovije odluke Vrhovnog kasacionog suda odahnuli su i kažu da je ovom pravednom odlukom sprečen veliki zločin protiv prirode i života. Dodaju da je ovo njihova druga pobeda protiv pokušaja da se poremeti priroda i ugrozi život na jednoj od najlepših planina u našoj zemlji. Pre nego što su uspeli da dokažu posebnu vrednost reke Visočice i biljnog i životinjskog sveta u njoj, odbranili su i Rudinjsku reku. I, kako navode, nastaviće svoju borbu i ubuduće će se pridružiti meštanima Rakite u zvonačkom kraju, koji se takođe bore protiv izgradnje mini-hidroelektrane na Rakitskoj reci. Dodaju da su „vetar u leđa” u svojim nastojanjima da se sačuvaju i planine i reke, dobili od ministra životne sredine Gorana Trivana, koji je rekao da izgradnju malih hidrocentrala na Staroj planini treba zaustaviti kako ne bi bila narušena netaknuta priroda i njeni sadržaji.

Presuda Vrhovnog kasacionog suda je jedina moguća i jedino logična, jer da je na snazi ostala presuda Upravnog suda država Srbija bi bile jedina na planeti Zemlji u kojoj se sudi rekama i uništavaju vredni vodni resursi, kažu aktivisti inicijative „Odbranimo reke Stare planine”. „Prethodnom presudom Upravnog suda Visočica je bila osuđena na smrt, a na istu kaznu osuđene su i strogo zaštićene vrste životinjskog sveta poput potočne pastrmke i potočnog raka, kojih ima retko gde u Srbiji i sve ih je manje”, rekli su nam aktivisti ove inicijative i Saveza mesnih zajednica Stare planine, koji se bore za očuvanje planine, njenih reka i zdravog života na njoj – piše „Politika“.

Pastrmka iz Visočice, foto A.Panić i G.Grubić

Najnovijom i konačnom presudom Vrhovnog kasacionog suda slučaj „Visočica” definitivno je rešen i mini-hidroelektrana „Pakleštica” neće biti građena. Ovaj sud je svojom odlukom potvrdio rešenje Ministarstva za zaštitu životne sredine o zabrani izgradnje koje je doneto na osnovu izveštaja merodavne ustanove, odnosno Zavoda za zaštitu prirode Srbije da se u Visočici pored svega ostalog nalaze strogo zaštićene vrste životinjskog i biljnog sveta. Nalazi ovog zavoda, utvrđeno je tokom sudskog postupka, bitno se razlikuju od nalaza u „Studiji o proceni uticaja projekta izgradnje hidroelektrane na životnu sredinu”.

Autor: Politika.rs | Toma Todorović
Sa: http://niskevesti.info/ponistena-smrtna-kazna-reci-visocici/

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*