Pomor ribe u Rogačici

Pomor ribe u Rogačici

rogacica_280613Pomor ribe u Rogačici

U ribnjacima kao i samoj reci Rogačici, u bajinobaštanskom kraju, za proteklih sedam dana uginule su stotine hiljada, uglavnom sitnjih pastrmki i riblje mlađi. Uzrok pomora tek treba da se utvrdi posle analiza vode i uginulih riba. Sumnja se na zagađenje reke.


U bajinobaštanskom selu Rogačici došlo je do pomora ribe u ribnjacima. U ribnjaku porodice Jelić u Kostojevićima prvi put za osam godina, od kada radi, više nema nijedne pastrmke, ostali su samo bazeni s vodom.
– Za dve noći je sve nestalo, a imali,oko 160.000 riba – kaže Milena Jelić.

Procena je da je do sada u ribnjacima na reci Rogačici uginulo oko 300.000 riba, ali se vlasnici plaše da to nije konačno, jer svakog jutra nalaze mrtvu ribu.
– Prvo smo mislili da riba ima neku bakteriju, ali je očito zagađenje u pitanju. Ovo će neko morati da plati, šteta je velika, a stradala je i mlađ, pa će biti problem za jesen za posne slave – kaže Bojan Jovančić.
Poslednjih godina povremeno su se, kažu, dešavala uginuća, ali u mnogo manjoj meri. Prošle godine bilo je problema zbog suše, ali su ovog puta merenja temperature vode i prisustva kiseonika pokazala da je stanje reke uobičajeno.

Od izvora u zaroškim brdima Rogačica je kilometrima čista sve dok ne stigne do naselja. Ovde na ušću u Drinu to je ipak druga reka u kojoj ljudski nemar ostavlja i ovakve posledice.

Šta je uzrok pomora ribe, ne samo u ribnjacima, već i u samoj reci trebalo bi da bude jasnije posle analiza koje su u toku, i zaključaka nadležnih od inspekcija do policije kojima su se vlasnici ribnjaka obratili pokušavajući da spasu proizvodnju po kojoj su, zbog prirodnih pogodnosti i mnogo rada u poslednjoj deceniji postala poznata sela oko reke Rogačice.

Izvor: RTS

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*