Pomor ribe izazvala velika količina izbjeljivača za veš

Pomor ribe izazvala velika količina izbjeljivača za veš

Pomor ribe izazvala velika količina izbjeljivača za veš

Nakon nezapamćenog pomora ribe koji je prošli četvrtak u mostarskoj rijeci Radobolji uzrokovala hemikalija izlivena u ovu rijeku, rezultati analize uzoraka vode pokazali su da je ovu ekološku katastrofu izvala velika količina deterdženta za veš, najvjerovatnije izbjeljivača, koju je namjerno ili ne u rijeku izlila još uvijek nepoznata osoba.

Loša slika

Pomor ribe desio se na potezu od Franjevačke crkve do ušća Radobolje u Neretvu ispod Starog mosta.

Predsjednik Udruženja sportskih ribolovaca „Neretva 1933” Ivo Božić kaže kako će trebati dosta vremena da se donji tok rijeke oporavi od ove ekološke katastrofe, tokom koje je stradala velika količina ribljeg fonda. Uginule su i pastrmke teške i po tri kilograma.

– To je napravilo ogromnu štetu. Još nismo napravili detaljnu procjenu ali sigurno je velika šteta po riblji fond, rijeku i hranu za ribe. Naravno sve to je dalo lošu sliku mostarskom turizmu jer su brojni turisti svojim očima vidjeli šta se desilo, čudeći se pjeni u rijeci koja je na nekim mjestima bila visoka po metar – kaže Božić.

Istraga traje

Naglasio je kako je istragom utvrđeno na kojem je lokalitetu došlo do zagađenja, no još uvijek se ne zna ko je izlio deterdžent.

Onečišćenje je u rijeku stiglo iz kanalizacijskog izlaza ispod mostića, kod Franjevačke crkve. Treba sačekati da  padne nivo rijeke da  bi smo utvrdili iz koje cijevi je tačno došlo. Također mora se preko nadležnog komunalnog preduzeća utvrditi da slučajno nije pukla i neka cijev koja vodi dalje. To je sve stvar istrage – ističe Božić.

pjena na povrsini rijeke11

Preuzeto: http://www.avaz.ba

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*