Policelonski mrav

Policelonski mrav

policelonski mrav gotovSBS: Policelonski mrav

Jesenja sezona gotovo sigurno može vam prirediti bar jedno popodne sa rojenjem mrava, događajem koji više od bilo kakvog rojenja akvatičnih insekata može da probudi i natera na aktivnost ribe svih generacija u nekom delu reke. Pastrmka, lipljan, klen u brzim planinskim vodama koriste ovakve momente za obilno i brzo hranjenje.

Ukoliko ribolovac nije spreman, vreme ovakvog pira brzo prolazi i nad rekom začas zavlada mrtvilo kao da se pre nekoliko minuta tu nije pojavljivalo mnogo aktivnih riba. Spremnost se ogleda u posedovanju laganog pribora klase 3-4, tankih predveza i dobre imitacije mrava.

Od desetina vrsta imitacija mrava koje smo sa uspehom godinama koristili ovog puta ćemo vam predstaviti jednu koja svojom čvrstinom, lovnošću i relativno lakom izradom zaslužuje da bude model step by step predstavljanja ovog broja Mušičara.

Iako sa godinama prelazimo na imitacije koje svojom veličinom omogućavaju i lakše vezivanje i praćenje na vodi, za imitacije mrava idealne veličine udica su 16, 18 ili čak 20. Na tako malu udicu početnim čvorom priveže se tračica policelona, materijala koji svojom strukturom (ćelije sa vazduhom) idealno podržava plutanje na površini ili blago uranjanje u nju. U sledećim koracima kako to i slike pokazuju na telu se od antrona crne boje radi zadnji deo tela preko koga se pomenuta tračica presavije i pričvrsti sve do oka udice. Pero petla malo će imitirati noge mrava, a mnogo više pomagati u dobrom plutanju. Sledi vezivanje grudi od antrona, presavijenje tračice policelona prema sredini i vezivanje završnog čvora.

Fotostrip vezivanja policelonskog mrava – korak po korak:

policelonski mrav1

policelonski mrav2

policelonski mrav3

policelonski mrav4

policelonski mrav5

policelonski mrav6

policelonski mrav7

policelonski mrav8

policelonski mrav9 policelonski mrav10

policelonski mrav11

policelonski mrav12policelonski mrav13policelonski mrav14

Goran Grubić i Aleksandar Panić, avgust 2008.

 

Loading