Pogledaj oko sebe!

Pogledaj oko sebe!
DSC067791
Carska kruna

Pogledaj oko sebe!

Sa ribičkom strašću me je, kao malog dječaka, vrlo rano otrovao moj, danas nažalost već preminuli otac. Tata je volio pecati na reci Dravi, a u poslednjih nekoliko godina, kad sam ga naučio pecati mušicom, na Reci, gde je do tada pecao na male leptir varalice. Od tada je postao je čovek, koji je striktno zagovarao pecanje pastrmke samo mušičarskim alatom.

Hteo sam kazati, da ribu pecam već punih 37 godina. Do nedavno sam uvek na pecanje išao pun strasti i želje, da uhvatim najlukavijeg šarana, štuku, … Poslednjih godina pastrvu ili lipljana. Sad se u meni nešto promenilo.

DSC07883-e1358202520232

Kad čovek poraste, počne da gleda i na svet oko sebe drugačije. Mislim da skoro nema ribolovca, koji kod sebe nema digitalni fotoaparat, ili barem GSM telefon, koji ima kameru. Danas je u punom zaletu pecanje po sistemu uhvati i pusti (C&R). Moj geslo je UHVATI, FOTOGRAFIRAJ I PUSTI. Kad razgovaram sa ribolovcima, mnogi kažu, da treba danas preživeti s porodicom i da se nema para za vrlo skupe preparate uhvaćenih riba, pa su neki počeli svoje ulove samo fotografisati. A drugi već duže vreme više vole na zidu dobro fotografiju, a ribo pusti da živi dalje i da bude izazov drugim ribolovcima.

S digitalcem u ruci

Tako sam među one sa digitalcem u džepu ili ruci, stupio i ja. Na vodi i u okolini sam počeo sve gledati drugim očima. Ribolovca s kojim rado idem na pecanje, rado pustim prvog do vode, pa ga neko vreme posmatran, ponekad nađem dobar kadar za fotografiju, borbu sa uhvaćenom ribom, itd. Mnogo puta neka mala sitnica poremeti moj pogled. Sa prijateljem Klemenom smo pecali na reci Kokri kod Kranja, kad odjednom zapazim, da Klemena sa jedne mahovinom obrasle stepenice, posmatra potpuno običan puž. To nije bio običan puž. Sigurno je bio ribolovac, jer se nije sakrio ni pošto sam ga dotakao rukom. Tako prekrasan puž je zaslužio mesto na fotografiji. Drugi put mi sinula žarko crvena boja u lišću, meni nepoznate ruže. Makro fotografija je pokazala, da se baš tada dešavao proces razmnožavanja dve bube u prirodi. Nisam im više smetao, diskretno sam se odmakao i produžio s ribolovom. Među kamenjem možemo zateći skrivenu beloušku, pod listovima lapora smotanog smuka ili drugu vodenu zmiju. Usred belog dana kod vode nas zna poseti jež, voluharica, miš i slično. Takvih trenutaka u prirodi ima puno, samo ih treba videti. Pored vode ima i lepih ptica i insekata. Da ne pričam o cveću, drveću, travama i gljivama. Zato vam savetujem; gledajte oko sebe i pored fantastičnih snimaka riba imaćete i dosta zanimljivih situacija iz života prirode, pored vode.

 Tekst i foto: Branko Konc

pogledaj oko sebe konc web
Izgled stranica u broju 11. lista Mušičar

 

Loading