Početak sezone na pastrvu 2017. drenažni kanal

Početak sezone na pastrvu 2017. drenažni kanal

Početak sezone na pastrvu 2017. drenažni kanal

Nakon oštre zime koja je donijela velikih problema s kormoranima ostalo je veoma malo ribe u drenažnom kanalu HE Dubrava na Dravi. Zato je prvog dana ribolova ulovljeno malo riba. Zbog radnih obaveza nisam stigao u ribolov sve do subote.

Subota je bila teška za ribolov zbog vjetra koji je jako smetao prezentaciji i vidljivosti ispod površine vode, što je bitan uvjet za uloviti veliku ribu, koje su veoma rijetke na kanalu. Dodatni problem bili su ribiči koji su opsjedali mjesta na kojima se mogla uočiti neka ozbiljnija riba i koji su istu uglavnom isprepadali.

Uprkos svim vremenskim i ostalim prilikama i neprilikama uspio sam naći ispod jednog izvora ribu koju sam nakon precizne prezentacije teškog narandžastog tungsten gamarusa uspio i prevariti. No tu su moje nevolje tek počele. Riba je naglim bijegom izvukla cijelu strunu, a ja sam morao potrčati za njom kako bi je doveo pod kontrolu.

Sljedeći ribu nizvodno imao sam još jedan problem što nisam imao podmetač. Na sreću vidjevši da imam veliku ribu na udici u pomoć mi je priskočio prijatelj Robert Ptiček koji se zatekao u blizini i dao mi svoj podmetač. Riba je nastavila bježati nizvodno i morao sam je slijediti oko 400m. Prijatelj Robi uspio je i snimiti završni dio drila i vađenje ribe. Bio je to prekrasan mužjak kalifornijske pastrve dužine 59cm. Nakon fotografiranja i mjerenja riba je ponovo zaplivala kanalom.

Na kraju evo nekoliko fotografija ove izuzetne ribe kojom sam otvorio sezonu i čiji dril će se pamtiti i prepričavati još jako dugo.

Danijel Vrbanić

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*