Početak ribolovne sezone

Početak ribolovne sezone

pocetak-rib-sezone

Početak ribolovne sezone

Za svih ovih godina ribolovnog staža čuo sam bezbroj razloga zašto je pastrvu teško uhvatiti početkom sezone. Bilo je teorija koje idu čak do tvrdnje da su ribe sakrivene negdje u korijenju ili ispod kamenih gromada u nekoj vrsti hibernacije, slično medvjedima.

Zaista, ako provedete nekoliko hladnih, promrzlih, poslijepodnevnih dana bez naročitog uspjeha na vodi, gotovo da povjerujete da je to skoro i istina.

Istina je, da unatoč smanjenom metaboličkom procesu, pastrve se i dalje normalno hrane tokom cijele zime i proljeća. Možemo pretpostaviti da je jedan od glavnih razloga njene aktivnosti temperatura vode. Za uspješan ribolov to je bitan faktor, ali ne i presudan.

Trebaju se posložiti tri različita elementa: temperatura vode, vodostaj vode i prehrambene navike pastrve.

Temperatura vode

Definitivno postoji korelacija između temperature i nivoa vode koja bitno utječe na kvalitetu ribolova. Pad temperature je zaista važna, ali ne i tako dobra informacija za nas ribolovce. Međutim ako voda ima jedan normalan proljetni vodostaj, aktivnost pastrva počet će kada temperatura vode dostigne oko 4 stepeni Celzija, a dobar ribolov počinje sa temperaturom vode od 7 stepeni Celzija. Početkom sezone, noći su još vrlo hladne i to se reflektira na temperaturu vode, a rezultat toga je pasivno uzimanje hrane. Kako sunce postepeno zagrijava vodu tako i pastrve počinju uzimati hranu, pa i naše ponuđene muhe.

Prije dvije godine moja ekipa iz udruge „Vodencvijet “ otvorila je sezonu ribolova na obali male rijeke Vitunjčice kraj Ogulina u zaista zimskim uvjetima, bilo je oko 1m snijega, temperatura vode 2-3 stepena Celzija, visok vodostaj, ali voda se nije ledila. Tik uz obalu gdje se voda pomalo smirivala bilo je malo leda. Prava zimska ugoda. Po dolasku na vodu odmah smo izmjerili temperaturu i sve nam je bilo jasno oko našeg uspjeha u ribolovu. Negdje iza podneva uočio sam prve primjerke jednodnevnica, ali bez ikakve šanse da ih neka pastrva proguta. Ovo sve navodim da bih potvrdio teoriju da nema uspješnog ribolova posebno na suhu muhu dok se temperatura vode ne podigne na 7 stepeni Celzija. Kod ovakvih uvjeta vrijedi jedan mali savjet. Ako rijeka ima male pritoke koje su često topliji nego glavna matica i to treba iskoristiti tako da lovimo ispod utoka pritoke u maticu.

Nivo vode

Kada je nivo rijeke jako visok, a voda je dobila braon boju, onda su to zaista teški uvjeti za ribolov. Međutim ima nekoliko taktičkih momenata koji u tim prilikama pomažu i mi ih moramo iskoristiti jer od ribolova nema ništa.

Kada su jake i snježne vode pastrve nastoje izbjeći glavni tok i što manje se zadržavati u njemu i polako se premještaju u dublje virove gdje se skupljaju u većem broju i tu nalaze svoj mir i sigurnost. Zanimljivo je da će neke pastrve u ovom dijelu godine potražiti radije pliće, manje atraktivne pozicije nego što je duboki vir. Tada ona traži pozicije na potezu između dva zavoja u mirnom džepu, sakrivene ispod podlokane obale ili tik uz obalu, ispod zaleđenih komada leda duž obale rijeke. Mnogi će ribolovci u potrazi za svojim obećavajućim virom promašiti ovakve pozicije, a možda se baš tu krije riba snova. Početkom sezone imao sam dosta dobre rezultate u gornjim dijelovima pritoka (kao npr. Obrh pritoka Radeščice u Sloveniji). Potok nema jak pritisak vode, pa su ribe manje oprezne. Često je ta voda bogatija vodenim insektima nego matica pa tu možemo pronaći veće ribe nego u glavnom toku.

Prehrambene navike pastrva

Ima nekoliko faktora koje moramo razumjeti da bi uživali početkom ribolovne sezone. Kao prvo moramo znati prepoznati i pronaći ribu koja se hrani. Kao što smo rekli, povećanjem temperature vode pojačava se metabolizam pastrve i ona osjeća intenzivnu potrebu za hranom. Kako su zimsko – proljetne vode u mnogim slučajevima jednostavno uništile staništa gdje su se one inače hranile u toplijim dijelovima godine. One sada moraju pažljivo pronaći i selektirati poziciju gdje će primati hranu sa što manje napora. Uglavnom su to velike kamene gromade. One im pomažu tako da se hrana, iza stijena, gotovo na trenutak zaustavi, a tada je lak plijen.

Pretpostavimo da imamo svoju domicilnu vodu i da smo bili na njoj puno puta. Prvo što moramo da pronađemo poziciju gdje se pastrva hrani, s obzirom na naše iskustvo. Nakon što smo ugledali ribu moramo se oprezno približiti iza kamene gromade. To je na završetku vira bez gacanja po vodi i puno buke. Prva hranidbena baza ili stanica je krajnji rub završetka vira, gdje velike kamene stijene usporavaju maticu. Tu se pastrve nalaze u mirnom dijelu iza kamena i gutaju insekte koje im voda nanese. Taj kamen im inače služi i kao skrovište za sakrivanje ako ste krivo prišli na poziciju. Ovdje je vrlo bitno da pažljivo proučite kako se vodena struja račva iza kamena, jer tako će na isti način nanijeti insekte, a i našu ponuđenu muhu. Nužno je da dobro razmotrimo mjesto gdje ćemo baciti našu muhu, jer nije isto da li ćete baciti uzvodno, ispred kamena ili direktno u struju. Zapamtite prvo bacanje muhe u vodu vrlo je bitno.

pocetak-rib-sezone2
Veliki vir u pravilu uvijek sakriva poneku veliku pastrvu. Morate obratiti posebno pažnju na završetak vira gdje se strujanje vode usporava. To su najbolje pozicije za dobar jelovnik, a bogami i za velike ribe, jer tu ne trebaju trošiti puno energije da izađu iz glavne struje i nađu dovoljno hrane. Mnogo puta sam gledao kako struja nanosi izranjajuće insekte jednodnevki kao na tanjuru, donoseći im hranu direktno u usta. Sada imamo dvije mogućnosti da ulovimo pastrvu. Ako se pastrva diže u svojoj hranidbenoj poziciji pri kraju vira, vi jednostavno morate muhu zabaciti da pliva u hranidbenoj liniji direktno u usta. Ako pastrva kruži, tada moramo izabrati ribu kojoj ćemo nabacivati našu muhu na jedno tridesetak centimetara ispred nje. Probajte, ja sam ovom tehnikom puno puta prevario lukave pastrve.

Čime se hrani početkom sezone

Mnogi vodeni insekti se pare i polažu jaja u toplijim mjesecima, ali mlade nimfe mnogih vrsta se pomalo pokazuju već i u zimskom periodu. Mnoge od njih su male, jer im hladna voda ne dopušta brži razvoj. Neke vrste rastu i tokom zime. Insekti imaju višegodišnji ciklus, tako da se pastrve mogu gostiti cijele zime. Neki od insekata su veliki stoneflies, hellgramitsi, cranfly i svakako beetle larve.

Tokom cijele zime, a i početkom proljeća možemo pronaći midgeve kako se izvaljuju, a kod prvih proljetnih sunčanih dana možemo vidjeti i male obalčare.

Zaključujemo da hrana koja prevladava u kasnim zimskim i prvim proljetnim danima nas obavezuje da u našim kutijama sa muhama imamo obavezno uzorke nimfi Stonefliesa (Black Stonefly, Small Brown, Early Brown), Asellusa, Midgeve (Black midge) i Baetide (Large Dark Olive), te Gammarusa. Ovo je po meni dobitna kombinacija kako nadmudriti izgladnjele pastrve.

Tehnika ribolova

Početak ribolovne sezone možemo okarakterizirati kao nimfaroški ribolov. To je vrijeme visokih voda, kada vodena struja nanosi kojekakve hranu i to je izvanredna prilika za dead drift nimfarošku tehniku. Ja obično upotrebljavam štap težine bacanja broj (AFTMA-6), prvenstveno zato što je nužno na predvez staviti nekoliko kuglica olova ili se koristim tonućim žnorama, a znam sigurno da to ne bi bilo dobro za moj štap AFTMA-4. Tehniku dead drifta u dubokim virovima upotrijebit ćemo kada ugledamo na dnu rijeke našu prvu ovosezonsku pastrvu. Predvez dužine 3,5-4m će biti odgovarajući. Sa dugim i polaganim dizanjem štapa (a la Leisering) pokušajte isprovocirati njezin interes.

Topliji dani marta pružaju nam šansu za prve suhe muhe kao što su: March Brown, Blue Dun, Blue Quill, Large Dark Olive, Black Stonefly i Midgevi, a posebno se usredotočite na izbor nimfi od ovih nabrojanih suhih muha.

Iako su početkom sezone vode još hladne i visoke, nemojte da vas to obeshrabri, idite u ribolov. Ukoliko ste razumjeli bitnu vezu između temperature vode, vodostaja i ponašanja pastrve, vi ćete biti u prilici da locirate pastrvu koja radi. Uživati ćete u dobrom ribolovu nekoliko tjedana prije onih zimogroznih ribolovaca koji ne vole hladnoću.

Milan Kuprešanin

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*