Plovnost mušica

Plovnost mušica

plovnost-musica-ogiflyPlovnost mušica

Svi koji love suvim mušicama znaju da je ključna stvar za uspješan lov pravilno “servirana” mušica. To podrazumjeva nekoliko stvari, osim toga što mušicu treba baciti na mjesto odakle će što prirodnije (vodenim tokom) u odgovaraćoj veličini i silueti doći do vidokruga ribe, mora da pliva, ukoliko se radi o suvoj mušici.

Iako sada postoji dobar izbor sredstava koje produžavaju plovnost, kao što su sprejevi i masti (preporučujem one na bazi silikona, jer ne oštećuju mušicu i ne ostavljaju trag) ključnu ulogu igra materijal od kojeg je napravljena mušica. Za razliku od vremena kada sam ja počinjao sa ribolovom i vezivanjem, sada je u ponudi mnogo materijala koji znatno olakšavaju stvari.

Bez obzira na veliku ponudu materijala ja sam uvjek preferirao prirodne materijale iz više razloga, ali prvi je svakako, da mušica napravljena na taj način mora izgledati prirodnije, što u velikoj mjeri ima uticaja na lovnost. Naravno da ne treba ignorisati ostale varijante, ali ja bih ovom prilikom govorio o prirodnim materijalima.

Primjer kako se mušica može napraviti i poboljšati na više načina, htio bih da objasnim na suvim verzijama vodenih moljaca (trichoptera) koje zovemo tularima ili sedževima. Zašto baš oni? Pa kao što maloprije napisah svi smo skloniji nekim stvarima uopšte u životu, a za neke nas vežu i lijepe uspomene. Ostali razlozi su ti što živim u gradu koji se nalazi na skoro 400m nadmorske visine, a upravo od te visine sve rijeke se ubrajaju u planinske. Takve rijeke imaju brži tok i kamenito dno, što je najčešće stanište ovih insekata.

Tularaši su nešto krupniji, a pošto se prave sa krilima spuštenim uz tjelo izgledaju primamljiv i bogat zalogaj za ribe kao što su pastrmka i lipljen. Najveći dio svog iskustva sam stekao baš na planinskim vodama: gornji tok Drine, donji tok Tare, Sutjeska, Bistrica, Ćehotina, gornji tok Neretve i još neke manje riječice. Ovo sam naveo namjerno, jer svaka od njih je specifična i ima “svoje” mušice kao favorite u različito doba lovne sezone. Zajedničko im je to što na svakoj od njih važno mjesto u ribljem jelovniku imaju vodeni moljci. Pošto njih ima opisanih preko 2.000 vrsta, a ako uzmemo u obzir više veličina i načina pravljenja, kombinacija je mnogo. To je ono što daje čar i kreativnost mušičarenju i što ga izdvaja od ostalih načina ribolova. Da ovaj tekst ne bi bio očajno dug ograničiti ću se na nekoliko vrsta i načina vezivanja, što bi u svakom slučaju trebalo da podstakne kreativnost kod onih koji žele ovim da se bave, a da ostalima dam sugestiju kako da odaberu što plovniju i lovniju mušicu.

Kod ove teme imam realan i praktičan pristup, jer je tako najlakše. Kad pravite novu mušicu, mislim na onu koju nađete na vodi, malo je veći izbor kombinacija, a kad hoćete da poboljšate neku već poznatu i lovnu onda su stvari malo drugačije. Moj je moto da uopšte nije bitno da li se mušica sviđa nama, glavno je da se sviđa ribi, što znači da je lovna.

Ukoliko hoćete da poboljšate plovnost postoji nekoliko načina. Kada su u pitanju vrste mušica o kojima trenutno govorim uglavno se radi palmerovanje i izrada krila od različitih materijala veće plovnosti. Opet za krila preferiram prirodne materijale i o njima ću pisati. Pravi posao ste napravili ukoliko poboljšate plovnost mušice, a ona i dalje ostane privlačna za ribu.

PHEASA~2Najbolji se efekti dobijaju sa cdc perom i dlakom od jelena, srne i slične krupnije divljači. O ovome je možda skoro sve rečeno, ali u svakom slučaju vrijedi ponoviti i možda dodati nešto novo pogotovo za one koji tek počinju da se bave mušičarenjem.
Magičnost cdc pera se mnogo puta dokazala i velika većina mušica u mojoj zbirci upravo su “opremljene” njime. Ima nekoliko načina vezivanja cdc pera u zavisnosti od vrste mušice od ubacivanja umetaka, pa do vezanja u peteljku što onima manje upućenim u najmanju ruku izgleda neobično, ako ne i ružno. Ja sam još malo doradio taj način i on pruža maksimalnu plovnost.

Dlaka daje za nijansu bolje rezlultate, pošto je ona od spomenutih životinja šuplja u sredini i taj vazduh daje izuzetnu plovnost. Sada ima u trgovinama veliki izbor dlake u više boja tako da je proces nabavke onoga što vam treba skraćen. I kod dlake ima više načina vezivanja i to se razlikuje od vezača do vezača i njihovih iskustava stečenih u ribolovu.

Palmerovanje je uvjek poželjno i u kombinaciji sa već pomenutim daje prave rezultate.

Ima još dosta načina pravljenja krila, ali ja mislim da su manje značajna od ovih, pa ih neću spominjati ovaj put. Kao primjer onoga što sam napisao navešću moju omiljenu mušicu koja je na skoro svim vodama bila izuzetno lovna. Radi se o fazanovom repu u cdc i u elk verziji. Oni imaju još dosta imena i modifikacija u zavisnosti gdje se prave i kako ih autor nazove, ali u suštini se radi o mušici “sedge” tipa.

Šta na kraju reći nego Bistro!

 Davidović Ognjen Ogi

Loading