Plavsko jezero i rijeka Ljuča

Plavsko jezero i rijeka Ljuča

plavsko-i-rijeka-ljuca

Plavsko jezero i rijeka Ljuča
(slike slikane dronom)

Plav se nalazi na sjeveroistoku Crne Gore, na 950m nadmorske visine, okružen gorostasnim i krševitim planinskim vijencem Prokletija.

Ove naizgled surove, ali plemenite planine karakterišu brojni strmi vrhovi alpskih visina, sa dugim cirkovima i dubokim škarpama, sa brojnim pašnjacima i prašumama, sa čijih se strmih strana rađaju lednička jezera, bistre rijeke, riječice, vrela i potoci. U sastavu opštine Plav nalazi se: varošica Murino i nekoliko sela.

U podnožju planine Visitora se nalazi i najveći dragulj opštine Plav, Plavsko jezero, najveće ledničko jezero u Crnoj Gori. Plavsko jezero ima oblik elipse, dužina jezera iznosi 2km, a širina 1km. površine od 2km2, sa prosječnom dubinom od 3 metra, a najvećom od 9 metara. Ono leži na 907m nadmorske visine.

plav
Plav
plavsko-jezero-i-plav
Plav na jezeru

Bistru i hladnu vodu Plavsko jezero dobija od rijeke Ljuče, dužine 16km, koja se uliva u njega, a nastaje od rijeka Vruje i Grnčara. Rijeka Vruja, koju čine Alipašini izvori i rječica Grlja, predstavlja najveće prirodno mrestilište pastrmke “blatnjače” – endemične vrste i potočne pastrmke. Na izlazu iz jezera se rađa rijeka Lim koji hidrografski predstavlja najznačajniju crnogorsku rijeku. Postoji i veliki broj divljih rječica i potoka koje se ulijevaju u Lim.

plavsko-jezero-i-lim
Na izlazu iz Plavskog jezera se rađa rijeka Lim

Ovdje se ispunjavaju snovi i želje svakog ribolovca, bilo kojom tehnikom da želi da peca. Može birati da li želi žestoku borbu sa trofejnim mladicama, štukama ili endemičnom pastrmkom “blatnjačom”, nadmetanje sa lukavim lipljenom, nepredvidljivom potočnom pastrmkom, pipljivim skobaljem ili plašljivim klenom.

U vodama plavske opštine ribe dostižu genetske maksimume. Tako recimo mladice su lovljene od 41kg, lipljeni od 2,5kg, pastrmke blatnjače mogu biti teške i do 10kg, ali se najčešće love od 3 do 6kg. Mladice i štuke se nalaze u lovostaju, pa se svaka ulovljena mladica i štuka vraća u jezero. Nekada su lovljene štuke teške i do 20kg. Skobalja ima preko 2kg, klena i do 6kg. Manić (“derać”) dostiže takođe maksimum do 5kg.

plavsko-jezero-1
Plavsko jezero – ponton

Plavsko jezero sa svojom pritokom Ljučom i otokom Limom koji se uliva u Drinu predstavlja jednu savršenu sliku ljubitelja raznih sportova na vodi (plivanje, jedriličarstvo, kajakaštvo, splavarenje).

ljuca-1
Ljuča
ljuca
Ljuča
plavsko-i-rijeka-ljuca
Ljuča i ušće u Plavsko jezero

Zahvaljujući Sportsko Ribolovnom Klubu ,,Plavsko jezero,, poslednjih godina se mnogo uradilo na obnavljanju ribljeg fonda i zaštiti jezera, ali i na razvijanju sportskog duha kod ribolovaca, a planovi su da ovaj region postane najpoznatija mušičarska oaza i van granica R Crne Gore.

teroPosjetite naše divlje rijeke, lednička jezera i doživite ribolovnu avanturu, koju nikada nećete zaboraviti. Svojim prijateljima pričaćete o ovom prelijepom mijestu i opet nas posjetiti.

Tehran Tero Palavrtić

Loading

2 Comments on “Plavsko jezero i rijeka Ljuča

  1. Kako se može pecati na rijeci Ljuca, koliko kosta dnevna dozvola, da li postoji vodič i koliko kosta to zadovoljstvo.
    Unapred zahvalan ribolovac😉

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*