Planirane hidroelektrane u Srbiji

Planirane hidroelektrane u Srbiji

Planirane hidroelektrane u Srbiji

Hidroenergija predstavlja obnovljiv izvor energije koji se vekovima koristi za dobijanje mehaničke energije, više od jednog veka za dobijanje električne energije.
Veliki značaj hidroenergija nalazi u oblastima: energetika, vodosnabdevanje i navodnjavanje.

Hidroelektrane na Drini

Na Drini kod Ljubovije planirane su dve hidroelektrane HE “Tegare” i HE “Mala Dubravica” ukupne snage 300 MW, dvanaest minihidroelektrana na pritokama Drine, Ljuboviđi, Ceparićkoj i Gračaničkoj reci.

Potpisan je sporazum između predstavnika italijanske kompanije Seci Energia i Elektroprivrede Srbije o izgradnji tri hidroelektrane na srednjem toku Drine, između Bajine Bašte i Zvornika, ukupne snage 320 MW. Procenjena vrednost investicije je oko 800 miliona evra. Ove elektrane će proizvoditi 1,2 milijardi kWh godišnje.

Za izgradnju hidroelektrana u gornjem toku Drine zainteresovana je nemačka kompanija “RWE”. Razmatraju se HE “Buk Bjela” snage 115 MW, HE “Foča” snage 52 MW, HE “Sutjeska” snage 35 MW i HE “Paunci” snage 36 MW.

Hidroelektrane na Limu

Kanadski investitori, kompanija “REV” nameravaju da izgrade dve hidroelektrane na Limu “Brodarevo 1” i “Brodarevo 2” ukupne snage 56MW. Procenjena vrednost investicije je 140 miliona evra.

Takođe je najavljena i izgradnja revirzibilne elektrane RHE “Bistrica”.

“Moravske hidroelektrane”

“Moravske hidroelektrane“ je zajedničko preduzeće „EPS“-a i nemačke kompanije „RWE Innogy“, obavezalo se ugovorom da izgradi bar pet hidroelektrana na Velikoj Moravi, čija bi ukupna snaga trebalo da bude oko 150MW. Ugovor je potpisan još 2011. godine, a vrednost ove investicije je oko 352 miliona evra. Očekuje se da će hidroelektrane biti izgrađene do 2018. godine.

Hidroelektrane na Ibru

Hidroelektrane na Ibru predstavljaju zajednički projekat italijanske kompanije “Secci” i “Elektroprivrede Srbije” u okviru međudržavnog sporazuma. Gradiće se 10 hidroelektrana na Ibru, ukupne snage 103 megavata, što predstavlja početak realizacije Protokola o saradnji u oblasti energetike Srbije i Italije. Procenjeno je da je ukupna vrednost ove investicije 285 miliona evra.

Planira se i skorija izgradnja HE ”Ribarići”, HE “Vrutci”, RHE “Ribarići, HE “Svođe”, HE “Pakleštica” i HE “Arilje”.

Izvod iz teksta: http://www.energetskiportal.rs/predstavljamo-hidroelektrane-u-srbiji/

Priredio IK

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*