Pitka voda je mogući uzrok svih budućih ratova

Pitka voda je mogući uzrok svih budućih ratova

Pitka voda je mogući uzrok svih budućih ratova

Prema podacima UN, za desetak godina čak 45 odsto stanovnika zemlje neće imati dovoljno vode za piće, pri čemu je u posebno teškom položaju arapski svet – na Bliskom Istoku i u severnoj Africi živi pet odsto stanovništva planete, a na njih otpada samo 0,9 odsto svetskih rezervi vode!

Mnoge zemlje faktički piju sa jednog izvora. Bazen Nila deli desetak država. Za sve je određena kvota za korišćenje vodnih resursa. Egipat, koji se nalazi najniže u toku, koristi najveći deo vode iz Nila.

Dok je Egipat bio glavna regionalna snaga, njegovo pravo na vodu praktično nisu osporavali. Etiopija je svojevremeno pokušavala da izgradi branu, ali egipatski avion je potopio brod sa opremom za izgradnju…

Sad se situacija u regionu promenila. Etiopija je počela projekat Preporod – podizanje ogromne hidrocentrale u vrhovima Plavog Nila, koji je glavna arterija velike reke.

Egipat koji može u toku izgradnje da ostane bez značajnog dela vode Nila, pokušava da se suprotstavi projektu. Ali, zveckanje oružjem danas nije varijanta.

Reka Jordan i njene pritoke glavni su vodni izvori za čitav Bliski Istok.

Zato je vodno pitanje prilično oštro u jordansko-sirijskim, jordansko-izraelskim, sirijsko-iračkim, libansko-izraelskim i palestinsko-izraelskim odnosima.

Sve države koje uzimaju vodu iz jednog izvora stupaju u konflikte sa svojim susedima. Ali, izuzev Jordana, druge države regiona nemaju diplomatske odnose sa Izraelom.

Nije bolja situacija ni oko podjele vode u centralnoj Aziji.

Uzbekistan otvoreno preti Tadžikistanu da će započeti rat, ako vlada u Dušanbeju izgradi Rogunsku hidrocentralnu na reci Vahš i ograniči dostup vode nizvodno.

Problemi sa vodom postaće uskoro jedno od ključnih pitanja svetske diplomatije – upozoravaju stručnjaci.

Autor: SRNA

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*