Pevac sa Pive

Pevac sa Pive
petao web
Petar Babić: slika Pijetlovo oko

Pevac sa Pive

Strastveni ribolovci u Crnoj Gori ponose se svojim zaštitnim znakom. Iz pet ili šest peruški “niče” garnitura mušica, na koje trza pastrmka. Ovo je jedinstven mamac, koristi se kod Seljana, Brezana, Miljkovca, …
Ako je galski petao jedan od nacionalnih simbola Francuza, onda je to za Crnogorce, posebno strastvene ribolovce mušičare, pevac iz Pive!

I za ovog ljubimca đetića čulo se daleko van granica Crne Gore. O njemu je ispredano toliko priča, da je ovaj “zavodnik” već prešao u legendu. Opstaje pevac nekim čudom po pivskim vrletima pred “jurnjavom” pecaroša, koji se obično uoči sezone okome na njega ne bi li se dočepali “zlata” vredne peruške. A “masiraju” ga čupajući iza vrata i ispod krila…

– To je pivski dragulj, koji je postao zaštitni znak Brezana, Seljana, Miljkovca i drugih krajeva na oko 850 metara nadmorske visine u plužinskoj opštini – priča, za “Novosti”, strastveni pecaroš Slobodan Basijančić. – A njegovo perce mnogo vredi. Davali su ljudi i po kilogram duvana (oko 20 evra) za pet ili šest peruški iz koje će iznići garnitura mušica, na koje će “udarati” kraljica reka pastrmka.

MUSICE-OD-PIVSKOG-PETLA web
Mušice od pivskog petla

Basijančić priča da je bilo pokušaja da se pivski pevac naseli i u druge crnogorske krajeve, ali bezuspešno.
– Samo je u Pivi on pravi i jedini pivski pevac. Očigledno da mu promenjeni uslovi života nisu odgovorali, tu, pre svega, mislim na klimu. Pecaroši koji su sa “iseljenog” petla čupali peruške brzo su se pokajali, jer mušice nisu dale dobre rezultate.
Basijančić podseća da je najbolje vreme za “čupanje” pevca vreme mitarenja, krajem rane jeseni, kada priprema “masno perje” za zimu. – Pero je jako, boje divljeg goluba, i lep mamac za ribe – ukazuje Basijančić.

Mnogobrojne su anedote vezane za petla koji je postao zaštitni znak Plužina i Pive.
– Ostala je priča o jednom Bosancu koji, kada je čuo šta sve čini pivski petao, misleći da se na njega lepe žive pastrmke, nije mu bilo teško da pređe granicu i dođe do Pive i kupi pevca za stotinu nemačkih maraka. Spustio se do Šćepan Polja i zavrljačio ga u reku. Kada je video da od ribe nema ništa, već da se petao bori da se ne udavi, shvatio je da je nasamaran. Imao je iz kože iskočiti – priča Basijančić.

Za pivskog petla stvoreni su mnogobrojni mitovi, a jedan je da ukoliko nemate mušicu sa njegovog vrata ili ispod krilaca, ne treba uopšte ići na crnogorske reke.

UMEĆE NA SVAKOM KORAKU O MAJSTORIJAMA pivskih pecaroša suvišno je pričati. Nekada su svoje umeće dokazivali u kanjonu reke Pive dok se nije potopila, a danas to čine po Komarnici, Tari, Limu, Zeti i drugim crnogorskim lepoticama.

Sastavci Pive i Tare prave Drinu web
Sastavci Pive i Tare prave Drinu u Šćepan polju
Piva web1
Piva
Piva web
Piva sastavci

Preuzeto: Večernje novosti

Dodatak: Mile Lazarević nam je poslao nekoliko pera Pivskog petla!

Pivski petao

Dodatak: Imitacija jednodnevke, koju je uradio Facko Kajošević sa pivskim petlom.
Komentar Fackov sa FB: Od Pivskog pijetla ribara najbolje vrijeme za čupanje pera je kada prvi mraz udari, tada mu je pero najmasnije i najsjajnije

Priredio Ivan Korhner, Urednik Portala Mušičar

Loading

1 Comment on “Pevac sa Pive

  1. Ova pera što je sliko Mile Lazarevic nijesu pivska pera. Pivsko pero je dosta tamnije, golubije sive boje, ono koje je ubitacno za muve.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*