Pero ćurke (ćurana) kao materijal

Pero ćurke (ćurana) kao materijal

Pero ćurke (ćurana) kao materijal
Materijal za izradu mušica i strimera: Pero ćurke

Ćurka* je ptica koja je nekada u velikom broju krasila dvorišta kuća po selima naše bivše zemlje, a i sada se retko mogu sresti. Postoje i farme gde se uzgajaju – radi mesa. Ova vrsta živine nije previše zahtevna kada izraste od ćureta u pticu koja je dosta samostalna. U Severnoj Americi postoji i divlja forma!

Odlikuje je odlično meso i krupna jaja, a i perje koje koristimo mi mušičari za izradu lovnih imitacija.

Pero ćurke je jedan od često korišćenih materijala za izradu tela, krila i pokrova mušica. Koristi se celo pero. Biot – isperak s letnog pera ćurke je često korišćen materijal za izradu repova i tela manjih imitacija.

Stranica Wapsi kataloga za 2016 – pera ćurke (Turkey)

Neke od poznatih mušica su biot nimfe, nimfa princ, Mudler minnow, …

 

 —

Domaća ćurka dosta svojim izgledom podseća na divlju. Gaji se u gotovo svim krajevima Srbije u manjem broju, na seoskim domaćinstvima. U zavisnosti od kraja u kome su uzgajane, uslova držanja i ishrane oformljeni su i pojedini sojevi (jagodinska, palanačka, dobrička).

Izgled i osobine: Boja domaće ćurke je različita, najčešće je bronzasta i bela, a ređe crna, žuta, siva, šarena. Ćurke leže na jajima 28 dana, a ukoliko se dobro neguje, hrani i pazi, može se u toku godine upotrebiti za više nasada. Odlično vodi i čuva podmladak. Ćurke su prvih nedelja (oko dva meseca), vrlo osetljive, tj. dok im ne izađe bobica na glavi i vratu, odnosno dok ne probobaju.

  

Domaća ćurka je skromna u reprodukciji jaja i godišnje snese 30-50 jaja, prosečne mase 85 gr. Jaja su sa pegama. Masa odraslih ženskih grla kreće se od 3-5 kg, a muških između 5 i 8 kg. Relativno se lako tove, a meso im je dobrog kvaliteta. Bilo je pokušaja oplemenjavanja domaće ćurke, ali bezuspešno.

Status: Ugrožena

Veličina populacije u Srbiji: 100-1000 primeraka u 2005. (izvor podatka DAD-IS FAO)
Tekst preuzet sa sajta cepib.org.rs  

 

Priredio Ivan Korhner
Fotografije: Arhiva Mušičara i internet

Loading

2 Comments on “Pero ćurke (ćurana) kao materijal

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*