Perdigones nimfe

Perdigones nimfe
É

É

Perdigones nimfe

Od kad mušičarim, a to je već prilično dugo, možda od 98. – 99. godine. Od samog starta na moj put su najviše uticali Grubić i Panić. Oni su sve stvari koje su me interesovale znali da objasne jezikom dovoljno stručnim, a opet jednostavnim za mene kao početnika.

Princip je bio napraviti muvu što pre i što prostiju, od materijala koje imaš, a ako nemaš ono iz originalnog recepta, snalazi se kako znaš … U doba bez interneta, online shopova, kad si za sve morao da se pomučiš, oni su bili taj mali impuls dovoljan da se zadržim u svemu dovoljno dugo.

Od kad pravim muve bez recepata uvek gledam da pojednostavim stvari što više, a da muva bude i živahna. Zato ne treba da čudi što najviše volim fazana i zeca…. još ako se u njih umeša malo jarebice ili cdc-a onda muva još živahnije izgleda…. Uvek sam insistirao na toj živahnosti.

Portugalija

Tako je bilo sve do proleća ove 2016. god. Pozvan sam bio da odem u Portugaliju na takmičenje. Već sam bio naoružan fazanima i zečevima…bilo je još nekih muva i nimfi, pa čak i neke lakirane. Mislio sam dosta je… Prosta stvar, prošao sam takmičenje, a da nisam uspeo da bocnem skoro ništa, dok mi jedan Španac nije dao par muva (nimfi)…. Par zabačaja i počinjem da lovim….. Bio sam iznenađen.
Kako nešto tako šljašteće, lakirano, bez trunke života lovi??? Šta reći, ribe su glupe. Šalim se, one samo prate instinkte. A Gari la Fontejn je rekao riba ne traži mane na muvi već nešto karakteristično za insekta čije je rojenje u toku. “Fish don't look for negatives but for positives“. To može biti veličina, boja, silueta, pokret, dubina, …. ili mešavina.

†
†Muva koju mi je dao španac
dav
Muve – nimfe koje su mi dali španci i portugalci

E sad kako sam imao privilegiju da se nekoliko dana družim sa špancima i portugalcima, malo sam se i raspitivao o tim nimfama. Ko ju je prvi izmislio nebitno je skroz.
Reke su Rio Vez i Rio Coura (Veća reka je Rio Coura, a manja je Rio Vez). Tad je vodostaj na obe reke bio užasno veliki.

dav dav hdr

Ï

q




]

›
›

U

b

Sada malo o samim nimfama i njihovoj izradi

perdigones-nimfa-oholi
perdigones-nimfa-oholi


Veličina
Perdigones nimfa je najčešće mala. Prosek je čini mi se #14 i #16. Za veće vode ide i 12-ica, ređe 10-ka. Dok za letnje minimalne vodostaje ide se i na mnogo manje veličine…. #20 npr.

Repić
je skoro po pravilu, koje nije striktno, Coq de Leon, repić je ujedno i jedini prirodni materijal.

Telo,
Za izradu tela se koriste razni konci, najbolje pljosnati, ili neki floss (svila)….zbog lepšeg slaganja tankog tela. Osim konaca može poslužiti bilo šta. Ja volim lamete. Da li preko celog tela ili pola pola ili samo rebra – nebitno je. Zanimljivo je da svaka radi. Telo se posle lakira.

Otežanje
Otežanje je tungsten perla i bez olova da bi nimfa ostala mršavica.

Silueta
Silueta nimfe je da je mršavica i to je jedna od bitnijih stavki. Ona omogućava nimfama da tonu, jer su glatke i to bez otpora. Za velike vode, brze vode, duboke, …. Na mestima gde mora da se dođe brzo do dna… perdigones su odličan izbor.

s

Ï

®

j

¾

]

Udice na kojim ih praviti
Standardno bi to bio model zakrivljenog ubodnog dela kao npr Tmc 103bl. Standardna udica u svakom pogledu u današnje vreme. A može i džig (jig) model udica. Pogotovu za donju muvu kojoj je namena da kucka po dnu. Tako se manje kida. Moja topla preporuka su pre svega takmičarske udice, Dohiku, Knapek ili Hends jig competition, sve modeli zakrivljenog vrha, crne boje. U vrhu mi je Dohiku, jer je jaka udica sa dugim ubodnim delom i odlično drži ribu, druga mi je Hendsov jig model, ali competition samo jer ubada i drži ribu odlično, ali je žica malo mekša, to samo smeta ako se siluje riba 40+cm sa jakim priborom u matici. Na kraju Knapek, savršena do prvog kontakta sa kamenom….vrh puca dosta lako…. Takve, barbless udice lakše ubadaju, jer nema povratne kuke da pravi dodatni otpor. Zakrivljenost sprečava da riba spadne s tim da se tokom zamaranja sistem ne sme opustiti ni jednom – stalno mora biti pod naponom ….

Lov i taktika
Kod nas se kači samo jedna muva. Međutim, španci i portugalci nisu toliko osetljivi kad se dođe do pecanja na dve muve. Najčešće kombinacije su sa dve nimfe ili suva muva na kratkom bočnom predvezu i nimfa na drugom kraju. Peca se jako tankim tipetima, 0.10mm je prosek…. Često za 0.12mm kažu da je debeo.
Ako se peca na dve nimfe onda je to neki od evropskih stilova nimfarenja. Obično se baca skroz uzvodno ili pod 45 stepeni uzvodno i navlači ka nama. Nimfa se povremeno oživljava vrhom štapa, ako kucne po dnu malo se izdigne…ima raznih načina.
A ako je suva plus nimfa onda se baca na sve strane. Obično je to kratak “drift”, sa dosta zabačaja se pokrije ceo teren. Jako sistematično se radi, milimetar po milimetar.

Evo par slika mojih perdigones nimfi. Među njima se izdvaja crna sa crvenom guzom i bakarnom glavom. Vanredno lovna muva… #16 i #14 su “must have” veličine.

Par muva je prošlo svašta, pa su malo i oštećene. Njih sam na licu mesta (na vodi) reparirao, zato su štrokave … Plava radi k’o grom

ø
Par muva je prošlo svašta, pa su malo i oštećene. Njih sam na licu mesta (na vodi) reparirao, zato su štrokave
dav
Plava radi k’o grom

Nekoliko ulova na moje perdigones nimfe s Gradca (Srbija) i Mrtvice (Crna Gora)

“
Mrtvica u Crnoj Gori

y

D

ribe-1

œ
Potočara iz Gradca – Srbija. C&R!

Najnoviji radovi!

15285033_10210398162617732_4803421677020740224_n

15390987_10210436187248324_5809351990502145933_n-2

15421018_10210419324826774_5339951812565865411_n

 

Vladimir Petrović Oholi
12573892_10207703355409236_1313148699411790167_n

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*