Pecanje lososa – Ganaraska river

Pecanje lososa – Ganaraska river

OLYMPUS DIGITAL CAMERAReportaža: Pecanje lososa na Ganaraska river (Rijeka Ganeraska) – Kanada
Rijeka Ganaraska utječe u Ontario jezero u malom gradu Port Hope koji se nalazi oko 110km od Toronta, prema Montrealu – Kanada. Ganaraska rijeka često zvana Gani je jedna od najproduktivnijih rijeka za pecanje steelhead (stilhed pastrmka) i salmon (Chinook, King losos) u Ontariju.


Pored stilheda i lososa u rijeci se nalaze brook (bruk – zlatovčica), brown (slična našoj potočnoj) i rainbow pastrmka (kalifornijska). Losos ulazi iz jezera Ontarija u rijeku da se mrijesti u mjesecu septembru, a za njim ulaze i steelhead i brown pastrmka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERALososi

Posle prvih većih kiša u septembru, pa sve do zatvaranja sezone na losose, zadnji vikend u septembru, na rijeci je velika gužva, ribolovac do ribolovca. Često se desi da nemate mjesta da zabacite.
Riblji fond je veoma bogat, desi se da se ne vidi dno rijeke od količine lososa. Krenete li uzvodno ili nizvodno, iza svakog kamena se nalazi losos. To mi se desilo ove godine, nikada nisam video više ribe u riijeci što me je oduševilo. Lokalni ribolovci su mi rekli da se to dešava svake pete godine. Tada velika količina ribe uđe u rijeku.
Ribolovci pecaju lososa na više načina ipak najpopularniji je “float fishing”, oprema i “set up” je sličan klasičnom mušičarenju, dok je prezentacija mamca različit kod “float fishing”, ali sada nećemo o tome da pišemo. Mušičarenje na lososa je zaista nezaboravno i svako ko je probao bar jednom da izvuče lososa na mušicu se navukao kao najveći “džanki”. Kao što sam već napisao losos ulazi u reku da se mresti i za to vreme se ne hrani. Ipak uzima mamac iz više razloga: pririodna reakcija, znatiželja i agresivnost.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pribor i oprema

Izbor mušice zavisi o boji vode i danu (sunčano, oblačno, kiša). Ukoliko je voda mutna, posle kiša koriste se mušice sa svjetlijim bojama (woolly bugger, spey fly, salmon egg fly patterns, …) dok u kristalno čistoj vodi se koriste imitacije tamnije boje (stone fly, hair wing fly, steely egg fly patterns, …). Ovo je bitno da se riba ne bi plašila i bježala od vaše mušice.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Minimalna AFTM-a štapa je #8, a dužina 9 ft. Rola je veoma važna isto kao i štap kada mušičarite lososa. Rola mora biti u stanju da izvuče ove grdosije od 20 i više lb (jedna libra – lb je 0,4536kg). Ona mora biti dovoljno velika da stane bar 100yd (yards) backinga – 1yd = 0,914m. Losos je sportska riba i lepo se bori u vodi. Iskače iz vode. Morate ga izvući u što kraćem roku da se riba ne muči i umori previše, pošto još mora da prevali veliki put, da prođe pored mase ribara, vodopada, brzaka do prirodnog mrestilišta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ta borba traje oko 15 – ak minuta, a desi se i da bude preko pola sata, ako imate sreće i prostora. Kažem prostora pošto dok imate ribu na udici ostali ribolovci moraju da izvuku svoje štapove i posmatraju borbu što i nije toliko loše. Možete popiti jedno ledeno pivo i zapaliti cigaru dok gledate majstora kako vadi ribetinu, ipak nemojte pretjerivati što zbog same ribe što zbog ribara koji čekaju da izvučeš ribu da bi nastavili pecati. Zato je važno da imate adekvatnu opremu za mušičarenje lososa.
Pored backinga i flyline vežete lider (leader dužine 8 – 12ft, 6 – 10lb test line). Tippet ne stavljate! Bitno je da imate što manje čvorova i predveza. Ja koristim “nail knot” da bi povezao lider sa flyline. Ipak se desi da riba pobjegne, jer čvor (predvez) ne izdrži. Da bi prezentirali mušicu lososu ili spustili na adekvatnu dubinu možete da stavite otežanje (split shot) otprilike 2ft od mušice. Ovaj režim važi i za ostale rijeke u provinciji Ontario. Nabrojaću samo neke koje su relativno blizu Ganaraska rjeci: Bronte Creek, Credit River, Rogue River, Duffins Creek, Oshawa Creek, Bowmanville Creek, Wilmot Creek, Shelter Valley Creek i naravno rijeka Niagara.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ove godine sam koristio Fenwick – ov stap HMG osmicu dužine 9ft, Hardy rolu salmon serije, 9ft lider 8lb test line i nisam imao problema da izvučem losose i preko 30lb (oko 15kg). Još jedino ostaje pitanje da li riba radi ili ne radi. Pod radi mislio sam da li se losos kreće uzvodno ili ne, vrhunac je poslije kiša. Može da bude dno rijeke prekriveno sa lososima, ali ako se ne kreće uzvodno imaćete manje uspjeha. Naravno desi se da se riba zakači (snag) za stomak, leđnu peraju ili rep. To nije dozvoljeno i morate ribu odmah da pustite. Tu mušičari imaju prednost, dovoljno je da popustite najlon i riba je slobodna, ako koristite udicu bez povratne kuke. Drugi je razlog ako je riba “snag” za tijelo ribu je teže izmoriti i izvući. Često se desi da vam odnese mušicu, a ako nemate sreće može se desiti da štap pukne, naročito manje iskusnim mušičarima. Nemojte da držite štap nigdje osim za ručicu (kork) kada imate lososa na štapu. Inače, može da vas košta štapa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERATop mijesta

Ganaraska rijeka je relativno plitka, ima dosta brzaka, malih vodopada, virova za svakog po nešto, ali moram istaći da je dobra za mušičarenje. Korišćenjem kombinezonima za gaženje možete gotovo preći cijelu rijeku, tako da se ne morate zadržavati na mijestima gdje ima dosta ribolovaca. Ribe ima svugdje na rjeci, ipak najpopularniji spotovi za pecanje su Corbett dam u centru grada, Sunny i Glen hole uzvodno. Dosta lokacija na rjeci se nalaze pored privatnog zemljišta, iako nije teško doći na te lokacije sa korišćenjem kombinezona, ako ipak morate – pitajte vlasnika zemljista da vam dopusti prelaz što u većini slučajeva i dopuste. Dno rijeke je raznovrsno, najviše ima kamena i pijeska. Voda je čista ili zelenkaste boje, podsjeća na planinsku rijeku iako se nalazi u gradu Port Hope i blizu glavnog grada Ontarija, Toronta.

Port Hope je malo mijesto, za vrijeme losos i steelhead sezone, hoteli su puni ribolovaca i bilo bi poželjno da osigurate sebi hotel unapred, ako nema mijesta u Port Hopu možete naći prenoćište u obližnjem gradiću Cobourg kroz koji teče istoimeni Cobourg Creek takođe atraktivna riječica za losose i pastrmke. Cobourg Creek je veoma interesantna riječica zbog još jednog razloga. Ministarstvo za nacionalne resurse lova i ribolova Ontarija učestvuje u programu poribljavanja sa atlantik lososom, kojeg je nekada bilo u ovoj rijeci. Veoma dobra vijest za mušičare pošto je Atlantik losos jedna od najatraktivnija riba za mušičarenje u Sjevernoj Americi.
Ako upecate atlantika obavezno ribu vratiti u vodu, kazne za nepošotovanje propisa u Kanadi su velike i niko se ne usudi da ih krši.

Za kraj da vam preporučim svima da dođete i da se dobro provedete uz odličan ribolov, hranu i druženje. Mene su ruke bolile cijele sedmice. Ili nisam bio u formi ili je stvarno riba radila, pa vi sami zaključite. Bistro!

Tekst i foto: Predrag Čenić

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*