Pastrmski ribnjaci – najava

Pastrmski ribnjaci – najava
ribnjaci Rasina web
Danko Ćuk radi na pastrmskom ribnjaku ”Resava”

Pastrmski (salmonidni, hladnovodni) ribnjaci

Posle dužeg vremena konsultovanja sa urednikom šta i kako, došli smo do zaključka da bi trebalo odvojiti nekoliko stranica časopisa za tematiku o gajenju salmonidnih ribljih vrsta.

Zamišljeno je da časopis obogatimo sa takvom tematikom iz više razloga. Procena je da će mušičarsku čitalačku publiku sigurno zanimati tekstovi iz takve oblasti, ako ništa drugo onda barem zbog proširenja opšteg znanja. Možda među kolegama mušičarima postoje neki potencijalni investitori koji se još nisu čvrsto odlučili da započnu neki vid biznisa u ovoj oblasti. Ovo je odlična prilika da kroz seriju tekstova dobiju kvalitetne informacije i lakše se odluče da uđu u taj posao. Evidentno je da nema redovnih izdanja iz oblasti ribarstva uopšte, pa tako i iz pastrmske proizvodnje. Mislim da i u bližem okruženju ne postoji neka redovna publikacija, tako da je ovo odlična prilika i za čitaoce iz Ex-Yu, tj. ovog zajedničkog govornog područja, da dobiju informacije. Ovo je prilika da se i nama iz drugog smera prenesu iskustva. Cilj nam je da na jednom mestu okupimo ribolovce, proizvođače, prerađivače, stručne radnike, potencijalne ulagače i dr. zainteresovane bez narušavanja osnovne koncepcije časopisa.

ribnjaci Danko web
Danko Ćuk na ribnjaku Ribnik

Naravno, najviše će se pisati o gajenju kalifornijske pastrmke, ali biće zastupljene i druge teme kao što je problematika gazdovanja na salmonidnim vodama, zaštita i veštačko gajenje vrsta kao što su mladica, potočna pastrmka, lipljen, pa donekle tu možemo da ubrojimo i klena.

Naslovi nekih tematskih celina su sledeći:

Uvod. U uvodu ćemo pisati o pastrmskom ribarstvu uopšteno, kolika je proizvodnja u Srbiji, kakva je situacija na tržištu i o razlozima zašto se odlučiti na jednu takvu proizvodnju.

ribnjaci mrest web
Mrešćenje – deo procesa

Tipovi salmonidne proizvodnje. Objasnićemo osnovnu podelu ribnjaka po veličini i po načinu proizvodnje. Mali, srednji, veliki ribnjaci, ali i ribnjaci koji proizvode samo mlađ, ribnjaci koji proizvode samo konzumnu ribu, a imamo i ribnjake koji obuhvataju sve segmente proizvodnje, od mlađi do matica. Tu su i ribnjaci specijalizovani za proizvodnju nekih divljih vrsta, kombinacija tih ribnjaka, a postoje i ukrasni ribnjaci, gde je osnovna funkcija takvog ribnjaka privlačenje turista i gostiju, kao popuna turističkoj ponudi.

Neophodni uslovi za gradnju ribnjaka. Pastrmski ribnjak se ne može graditi gde mi hoćemo, već gde uslovi dozvoljavaju. Pre svega mora da ima dovoljno kvalitetne, hladne i kiseonikom bogate vode. Sledeći limitirajući faktor je protok vode, koji određuje količinu ribe koju možemo proizvoditi. Naravno, postoje i pravno – tehnički uslovi koji se moraju zadovoljiti da bi jedan takav objekat mogao da radi po propisima.

Veliki pastrmski ribnjaci. Napisaćemo nešto o velikim i srednje velikim pastrmskim ribnjacima, a ako okolnosti dozvole objavićemo i neku reportažu sa nekog od takvih ribnjaka.

Mali pastrmski ribnjaci. Iako su principi proizvodnje pastrmke univerzalni, na malim ribnjacima postoji takvo šarenilo u načinu priozvodnje, u izgledu ribnjaka, u odabiru materijala i prisutne su razne improvizacije u proizvodnji koje su uslovljene materijalnim mogućnostima vlasnika, njihovim poznavanjem tehnologije, kao i izgleda terena na kojem je ribnjak izgrađen. Manji proizvođači su nekako prepušteni sami sebi i često nemaju potpune, odnosno stručne informacije. Velika nam je želja da preko jedne ovakve publikacije omogućimo upravo tim proizvođačima pristup tačnim i stručnim informacijama.

ribnjaci kavezni Danko web
Kavezni ribnjaci jezero Bočac, BiH

Kavezni sistemi. U novije doba u akvakulturi je došlo do ekspanzije gajenja riba u kavezima, kako u moru, tako i u slatkovodnim jezerima raznih vrsta riba, pa i pastrmke. Kavezni sistemi se koriste radi boljeg iskorišćenja vodenih površina, a istovremeno je to po jedinici površine jeftiniji način proizvodnje. I na našim prostorima je prisutan ovaj vid proizvodnje, pa ćemo nešto pisati i o tome.

Tehnologija mrešćenja pastrmke. Pre svega se misli na kalifornijsku pastrmku, ali nećemo zaobići i priču o potočnoj pastrmci, lipljenu, klenu. Opisivat ćemo načine mresta, pripremu i tretman matice, tretman ikre u toku inkubacije, sve do izvaljivanja mlađi.

Tehnologija gajenja kalifornijske pastrmke. Opisivat ćemo rad sa mlađi od momenta izvale, pa do proizvodnje konzumne ribe.

Ishrana kalifornijske pastrmke. Postoji veliki broj proizvođača pastrmske hrane i razni tipovi hrane, pa ćemo opisati tipove hrane za razne kategorije riba, način davanja i dr.

Bolesti kalifornijske pastrmke, metode lečenja i preventivne mere. Navest ćemo glavne bolesti koje se javljaju kod mlađi i odraslih riba. Pisat ćemo o merama za preventivno delovanje, kao i o načinu lečenja obolelih riba. I ovde važi staro pravilo da je jeftinije sprečiti izbijanje bolesti, nego posle lečiti. Pa ćemo ovoj tematici posvetiti malo više pažnje u budućnosti.

Promet i prerada pastrmke. Pisaćemo o načinu izlova ribe, načinu pakovanja i otpremanja na tržište. Propisi iz oblasti proizvodnje i bezbednosti hrane se sve više menjaju i pooštravaju, pa će polako, ali sigurno doći i do promene u načinu otpremanja ribe na tržište. U sklopu toga sve više će prerada ribe biti zanimljiva, bilo u funkciji osnovnog pakovanja, bilo i nešto više kao što su filetiranje, salamurenje i dimljenje ribe i pakovanje takvih proizvoda. Probaćemo i o tome da što više pišemo.

Nove, naprednije tehnike u gajenju salmonida. Iako je pastrmska proizvodnja sama po sebi intenzivan tip gajenja riba, postoje još intenzivnije metode u gajenju ne samo salmonida, već i mnogih drugih ribljih vrsta. Spomenućemo samo da se taj superintenzivan tip proizvodnje realizuje pomoću oksigenacije (upumpavanje čistog kiseonika), aeracije, recirkulacije, a postoje i potpuno zatvoreni, tkz. silos sitemi, gde voda cirkuliše u sistemu, filtrira i ponovo se vraća.

ribnjaci kalifa matice web
kalifornijska pastrmka matično jato

Gazdovanje otvorenim vodama. Nije oblast proizvodnje, ali se direktno nastavlja na ovu priču. Sve veća je potreba da se stručno analiziraju vodotoci, poribljavaju i čuvaju. Razlozi su mnogobrojni, a zahvaljujući porastu standarda, sve su i veće potrebe za formiranje revira sa kvalitetnim, očuvanim vodama, koje su bogate ribom.

Proizvodnja divljih salmonidnih ribljih vrsta. Da bi vode bile bogate, osim čuvanja prirodnih plodišta, neophodno je raditi i na veštačkom mrestu, gajenju i poribljavanju divljih vrsta. Prilikom tog posla mora se strogo voditi računa o tipovima potočne pastrmke koje su prisutne u nekom vodotoku, odnosno da se ne unose tipovi iz drugih vodotoka. O svemu tome iscrpno u narednim brojevima.

Pitanja i odgovori. Na kraju imamo u planu da pokrenemo jednu ovakvu rubriku.

ribnjaci kalifa web
Ribnjaci – uzgojena kalifornijska pastrmka

Naravno, odnosi se na sve oblasti zastupljene u časopisu, znači počev od mušičarenja, tipa mušica, pribora, itd., ali i sve što je vezano za oblast proizvodnje pastrmke i gazdovanja otvorenim vodama. Pitanja možete slati u redakciju časopisa, a ko želi direktan kontakt, adresu može dobiti u redakciji.portret Danko Cuk

 Danko Ćuk* dipl. ing., spec. za ribarstvo

*Autor je upravnik-tehnolog na pastrmskom ribnjaku ”Resava”

 

7 Comments on “Pastrmski ribnjaci – najava

 1. zdravo, kako mogu nabaviti literaturu o tehnologiji mrestu kaliforniske pastrmke. samom mrestu, Određivanje broja ikre, larvi i mladunaca,Gajenje mlađa pastrmke do 30 dana starosti,Gajenje mlađa do 3 meseca starosti. gde se mogu kupiri pastrmke koje su polno zrele?

 2. Poštovana redakcijo,
  želim da Vam dam primjedbu na objavljene slike pastrmskih ribnjak.
  Radi se o tačnosti navoda ispod pojedinih slika, koji ne odgovaraju stvarnom i činjeničnom stanju.
  Bilo bi korisno da prilikom objavljivanja istih stavite ispravne navode i na taj način donesete prave informacije, koje su značajne u koliko želite da adekvatno prikažete stanje akvakulture u Srbiji i Bosni i Hercegovini.
  Vjerujem da će te adekvatno prihvatiti primjedbu i na taj način uvažiti i mišljenja i znanja stručnjaka akvakulture u zemlji i regionu.

 3. Ne znam šta je pogrešno. U vreme pisanja teksta 2009. Danko Ćuk je radio na ribnjaku „Resava“, a pre toga na ribnjaku u Ribniku i na jezeru Bočac!

  • Nakon konsultacije s gospodinom Zoranom Tepićem ispravili smo potpis ispod fotografije. Sada stoji „Danko Ćuk na ribnjaku Ribnik“. Hvala Urednik!

 4. Poštovani molim za savjet?

  Izradio bih bazene za uzgoj pastrmki duboke 2m (da li to dođe u obzir)
  Svi bazeni bi imali zapreminu 100m3
  Ako mijenjam vodu 2 puta na sat koliko pastrmke mogu uzgojiti?
  Voda je stalno čista i blizu izvora 500m temperature 8,5°C

  Hvala i pozdrav
  Petar (kezicp@gmail.com)

 5. Poštovani Luka, napiši koliko ti treba oplođene ikre. Možda mogu da ti pomognem. Danko Ćuk dipl.ing spec.za ribarstvo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*