Pastrmka potočara 73cm na otvoru sezone

Pastrmka potočara 73cm na otvoru sezone

Nakon izbacivanja iz stroja prošlog otvora i pauziranja do polovine augusta, konačno se počinjem vraćati u ritam. Imao sam već nekoliko izlazaka na lipena (lipljan op. urednika) od nove godine, ali sezona je počela prilično stidljivo. Sve se svodilo na smrzavanje i pokoji lipen 1-2 moram priznati da sam jedan dan, u prošlu subotu se čak vratio s vode sa 0 lipena. Voda je bila ogromna, ali to ne smije biti isprika.

Samo jedan dan sam imao vrhunski ribolov i to drugi izlazak u sezoni. Taj je vrijedan spomena, jer tad je bilo 4-5 champions liga lipena (50+cm).

Naravno današnji dan je bio tradicija i susrela je tehnika izvedbu (where technic meet performance). Bio je to lijep otvor sezone s obzirom da mi je ugled opao prošle sezone, mada sam imao završnicu brilijantnu. Završio sam sezonu lova na potočare s jednom majkicom zadnji dan. I zadnja dva tjedna sam imao 15-tak morskih u rasponu od 2 do 4kg. Finale sezone je bila prvi tjedan oktobra, gdje sam definitivno uspio sačuvati ugled, u tri izlaska sam upisao 7 lososa od 4 do 12kg, svi su ulovljeni na Hardy 5# na prilično velikoj rijeci.

Današnji ribolov na otvoru je bio ugodan, lijep sunčan, pravi, proljetni dan. Vrhovi planina su još pod snijegom. Do podne nije bilo ni kvrca, ali sam uspio da popričam sa par tetica-bakica i dedi tako da sam prilično bio zadovoljan i ispunjen.

Nakon popodnevne kahve i nekih dva sata, ribolov je bio prilično ugodan. Ova praja je uzela, kuju od fazana, i uknjižio sam par 50+ lipenčića uz nešto sitnijih 45 do 50cm. Na putu kući srećem Ian Batesa, velikog majstora lososa, izašao je kaže samo da pokvasi špagu. Razgovor sa njim je bio neprocjenjiv, upijao sam njegove riječi, iako škrte, samo kratke poruke. Pogledao sam ga jedno 45 minuta uz laganu priču.

Završio sam dan vozeći i gledajući kako sunce zamiče iza snježnih planina kod nas u Škotskoj, sabirajuci utiske i ono neopisivo zadovoljstvo sezone ispred nas.

Bistro i sve naj u novoj sezoni!

Jasenko Torbrojn Trokić

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*