Pastrmka iz Neretve na otvoru ribolovne sezone

Pastrmka iz Neretve na otvoru ribolovne sezone

Ulov ostvario Pozder Eldin – Korozija, fotografija Selver Pozder. Jablanica, Neretva, BiH dana 01.03.2024. na otvaranju sezone.

Petak je 01. mart 2024. otvor ribolovne sezone, na rijeci Neretvi. Vodostaj previsok, nepristupačan teren, lovio sam kod srušenog željezničkog mosta u Jablanici, koji je simbol Bitke na Neretvi u drugom svjetskom ratu.
Bacao sam neke od svojih nimfi, ali pošto je vodostaj bio previsok i brz protok vode, nimfe su bile prelagane. Onda sam dodao Bloody Worma još na te dvije nimfe da bih postigao bolje tonuće sistema, a ispostavilo se da je to dobitna kombinacija.
Nakon 2-3 zabačaja osjetio sam udarac i malo sam kontrirao. U prvi mah sam pomislio da sam zapeo za dno, jer nije bilo nikakve akcije pod vodom. Tek nakon što se počela pomjerati shvatio sam da se radi o ozbiljnoj ribi. Lagano sam je počeo navlačiti prema površini, da budem iskren nije pružala preveliki otpor, kako sam očekivao. Mislio sam da je neću uspjeti ni vidjeti iz te dubine. Ubrzo se pojavila na površini i moj sin Selver, s kojim lovim stalno, mi je pritekao u pomoć sa meredovom i nekako je uspio ubaciti u njega. Teren je takav da se ne može direktno prići vodi. Procijenili smo da ima oko dva kilograma u njoj i bili smo blizu. Selver ima malu vagu u prsluku i kada smo je izvagali težila je 2.200g.
Bila je to prava potočna pastrmka.

Od pribora sam koristio Šekspirov mahač, Oracle 2, river10’ #4

Pastrmka je ulovljena na imitaciju worma, bloody worm veličine 8, tungsten 3,5mm, od crvenog šenila.

Eldin Pozder
Foto: Selver Pozder

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*