Panorama Sanice

Panorama Sanice

sanica-parorama-web3.jpg

Panorama Sanice
Panoramske fotografije Sanice

Naš prijatelj i veliki majstor fotografije Benjamin Mujagić iz Doboja, je u proteklih nekoliko godina kako posećuje Sanicu napravio nekoliko panoramskih fotografija prelepe Sanice. Od njih je napravio kolaž koji izgleda vrhunski.
Sve su fotografije u galeriji Panoramske fotografije Sanice

sanica-parorama-kolaz-web.jpg

O reci Sanici i reviru
Sanica je reka u Bosni i Hercegovini leva pritoka Sane. Duga je 21,9 km, sa površinom sliva 210,7 km². Izvire snažnim vrelom na severoistočnom podnožju Grmeč planine ispod visa Lisine (913 m), više sela Donjeg Budelja.
Izuzev proširenja kod naselja Sanice i Donje Sanice, njena dolina je uska.
Ušće u Sanu je nizvodno od železničke stanice Vrhpolje.

Bogata je ribom (pastrmka, lipljen, štuka, klen, …). U donjem delu ima škobalja, plotice i mladice. Prolazi kroz useke i kanjone što joj daje čistoću i bistrinu tako da se može piti. Pogodna je za ribolov i turizam. Nema većih zagađivača koji utiču na njen tok i kvalitet vode. Na izvoru je izgrađen vodovod koji vodi za Bosanski Petrovac. Temperatura vode na izvoru je oko 7°C.
Na samom izvoru se nalaze ostaci nekadašnje pilane i mlinova. Često se u proleće izliva iz korita posle topljenja snega sa Grmeča i u toku prolećnih kiša i plavi uglavnom nenastanjeni deo doline.

sanicadistrict-web

Mušičarski revir na Sanici
Na Sanici postoji mušičarski revir C&R u dužini od 2km, zajedno sa pritokom Korčanicom. Na njemu je dozvoljeno loviti samo mušičarskim priborom sa jednom muhom (strimer, nimfa ili suva muha). Meredov je obavezan. Imitacije moraju biti na udicama bez kontrakuke.
Cena dnevne dozvole je stranci 25eura, BiH državljani 25KM (oko13eura).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kupljena dozvola važi i za reku Sanu ispod grada Ključa. Čuvar je Osmo 00 387 61 686 667.

Ivan Korhner
Foto: Benjamin i Ivan

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*