Panasonic Lumix DMC – FT1

Panasonic Lumix DMC – FT1

n2qdw1d384gc webFotografija: Kompaktni vodootporni fotoaparati

U nastavku predstavljanja sve brojnije porodice kompaktnih vodootpornih foto aparata, predstavićemo vam review dva modela, koja su nama privukla pažnju, od brojnih koji se mogu naći na tržištu Panasonic Lumix DMC – FT1 i Pentax W60.

 

Panasonic Lumix DMC – FT1 (TS1 u USA)

Panasonic je u veoma kratkom vremenu prešao dalek put i ne bez razloga osjeća se kao pobjednik jer sada predstavlja jednu od glavnih „sila“ u fotografskoj industriji. Mnogi će ga (uključujući i HD video) zbog svojih izuzetnih karakteristika u ovoj grupi, sigurno prije staviti u džep od modela Canon D10 (opisan u prošlom broju Mušičara). Panasonic je uspio da upakuje impresivan broj mogućnosti u prilično kompaktan i moderan dizajn koji se osjeća čvrsto u ruci. Uz napredne karakteristike i dostupnost u tri boje (srebrna, narandžasta i zelena) Panasonic Lumix DMC – FT1 predstavlja vrlo atraktivan foto paket za potencijalne kupce.

intro1 web
Opšte tehničke karakteristike

* 12,1 efektivnih megapiksela
* 28 – 128mm , 4.6x zoom i optička stabilizacija slike
* Vodootporan do dubine od 3m/10ft
* Otporan na prašinu i padove sa manje visine
* 720p (1280 x 720) snimanja videa, AVCHD Lite opcija
* 2,7 – inčni LCD s 230.000 tačaka rezolucije
* ISO osjetljivost 80 – 1600 extendable do 3200 i 6400 na smanjene rezolucije
* 29 modova scena
* Trajanje baterije 340 snimaka (prema CIPA standardu)

panasonic_FT1_top web1
Pokušaćemo u najkraćem opisati prednosti (i nedostatke) uporedjujući ovaj model sa nekim od najpoznatijih modela u grupi kompaktnih vodootpornih fotoaparata.

FT1 je više kompaktan nego D10, a tek je nešto veći od Olympus Tough fotoaparata. Ergonomski boxy dizajn mu daje prednost u startu, jer ga je najlakše smjestiti u džep prsluka ili košulje. Za razliku Pentax fotoaparata, FT1 posjeduje kvalitetan optički stabilizator slike. Ali za trenutak ostavimo fotografije na stranu, i posvetimo se najnaprednijim mogućnostima video zapisa od svih kompaktnih vodootpornih foto aparata. Snimanje videa se vrši u 720p (1280 x 720) u 30 fp, a imate mogućnost M-JPEG kompresija, ili AVCHD Lite. Ovo je jedna od vrlo rijetkih „kamera“ koja vam omogućava optičko zumiranje za vrijeme snimanja videa. Takođe, ovaj foto aparat posjeduje i HDMI port za izlaz
FT1 proizvodi neke od najboljih fotografija, gubi od Canon D10 samo u apsolutnom smislu oštrine na niskim ISO postavkama, a proizvodi najbolje rezultate na ISO 1600 od svih foto aparata u ovom uporednom testu. Ako ste voljni imati fotoaparat koji možete koristiti svakodnevno, a ponekad koristiti i u plitkoj vodi, onda bi ovaj model trebao biti na vrhu ili bar u blizini vašeg popisa želja. Na kraju, sa cijenom od oko 280 – 300 € predstavlja „malo“ skuplji, ali i odličan izbor!

ft1 Lumix web

U sljedećem nastavku bavit ćemo se modelima Pentax W60 ili Olympus Tough 6000.

 

TheQueen-1600x900 web

Text: Srđan Bošković
www.musicarenje.net
Foto: Internet

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*