”Pametne naočare”

”Pametne naočare”

”Pametne naočari”

Naučnici sa Univerziteta u Juti osmislili su naočare sa (tečnim) glicerinskim sočivima tkzv. “pametne naočare” kod kroz koje će svi predmeti uvek izgledati oštro, bez obzira koliko ste udaljeni od nekog predmeta. Jednostavno, ove “pametne naočare” automatski prilagođavaju fokus vašem vidu.

Već od 40 godina života (kod nekih i ranije) počinje potreba za naočarima za čitanje ili daljinu. Do toga dolazi jer naše oči s godinama gube sposobnost za akomodaciju – promenu fokusa, kako bi oštro videle predmete na različitim udaljenostima.

U mladosti, očno sočivo lako menja oblik i dozvoljava akomodaciju, ali kako starimo, fleksibilnost sočiva se smanjuje i predmeti koji se nalaze blizu iznenada postaju mutni. Novo naučno dostignuće moglo bi da i jedne i druge pošalje u istoriju.

“Najveća prednost ovih ‘pametnih naočara’ je da kada ih jednom stavite, svi predmeti uvek izgledaju oštro, bez obzira koliko da su udaljeni”, objašnjava Karlos Mastranđelo, profesor računarskog inženjeringa koji istraživanje vodi sa studentom Nazmulom Hasanom.

Regularne naočare ne ispravljaju problem akomodacije. One jednostavno premeštaju domet onoga što je u fokusu, umesto da ga šire. Zato kada ih stavite, predmeti koji su bili nejasni na 30 centimetara postaće oštri, ali će oni na drugom kraju sobe postati mutni. Obrnuto je kod onih kojima su potrebne naočare samo za daljinu.

Nove pametne naočare sastoje se od sočiva načinjenih od glicerina, guste bezbojne tečnosti, koja su okružena fleksibilnim membranama. Membrane mogu da se mehanički pomeraju napred-nazad i tako menjaju krivljenje glicerinskih sočiva.
Sočiva su smeštena u okvire koji sadrže merač razdaljine od lica onog koji ih nosi do okolnih objekata uz upotrebu infracrvenog svetla. Merač zatim šalje signal i prilagođava sočiva razdaljini.

Ovo prilagođavanje odvija se jako brzo i omogućava korisniku da prebaci fokus sa jednog predmeta na drugi za svega 14 milisekundi.

Uz naočare ide aplikacija za smartfone, koja sadrži podatke o dioptriji vlasnika i automatski podešava sočiva preko blututa. Kada osoba dobije novi izveštaj lekara, podaci se jednostavno apdejtuju. Na taj način čovek ne mora da kupuje druge naočare jako dugo.

Iako ove “pametne naočari” nisu zvanično testirane, Mastranđelo i ostatak tima su već isprobali nove naočare. Prototip je prilično glomazan, pa će jedno od doterivanja pre nego što se budu našle na tržištu biti i promena stajlinga, naročito smanjenje težine i debljine.

Pametne naočare mogle bi da se nađu u slobodnoj prodaji za otprilike dve do tri godine do tada kome se dopada ova ideja sa naočarima, neka ima strpljenja.

Objavljeno 21 februar 2017 | Autor Zanimljivosti dana

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*