Pakleno zadovoljstvo!

Pakleno zadovoljstvo!

klen web4

Pakleno zadovoljstvo!
U potrazi za vapskim klenovima

Niz tropskih dana, od kojih se samo traži debela hladovina doprinelo je tome da se reka Vapa izbistri, a vodostaj padne na nivo kada je lov mušicom idealan. Taj dan sam sa posla kući sam došao oko pola 4 (15.30), usput razmišljajući gde da ohladim noge i malo zaplivam na ovdašnjim rečicama.

Nekoliko poziva ka svojim drugarima nisu dali ohrabrujući odgovor da će mi neko praviti društvo, a stvarno me mrzelo da idem sam. Legoh i onako razmišljam na koji način da upotpunim dan. Rekoh sebi: „Ma mogao bi malo zabaciti na moju Vapu“. Ruka mi je mahinalno poletela ka kutiji sa mušicama. Bio sam tanak sa klenovskim muvama. Uzeh par materijala i sedoh za stegu. Udica vel. 10, flesh folija, braon policelon, konac, isperci pauna, i grizli pero. Tako namotah nekoliko buba imitacije zunzare, i još nekoliko palmera da se nađe. Nimfi sam imao, tako da sam bio spreman za ribolov za 20-tak min. Uzeh štap, sve potrpah u ranac i prsluk i krenuh bajsom na Vapu.

klen web3 klen web31

Reka Vapa
Vapa, iako nije bila potpuno bistra, još me je više privlačila, jer sam se nadao barem nekom skobalju na nimfu u dobro poznatim brzacima u kojim sam znao da ga ima. Na tipet navezah taze vezanu braon zunzaru, koja na sebi nije imala nikakvog indikatora. Mesta do obale su bila prvenstveni cilj. Na tim mestima uočio sam nekoliko lepih klenova. Primakao sam se tek toliko kako bi bio što manje uočljiv, a da primetim napad na muvu. Sa par zabačaja imao sam prvu ribu, klena nešto preko 25cm.

klen web1
Dok sam skidao ribu sa udice na delu reke koja je nadvisila vrba jak klobuk privukao je moju pažnju. Rekoh sebi: „Ti si moj!“, i polako se još malo odmakoh od obale i kleknuh. Na mestu gde sam uočio klena, polako spustih muvu. Udarac nisam imao, samo mi je konac polako krenuo ka obali. Kontra! Krupan klen od oko 900gr pokupio je mušicu. Polako sam ga umorio i prihvatio rukom. Uh dobro je, rekoh sebi … nisam odavno ulovio lepog klena na muvu.

klen web32 klen web2

Želju da prevarim još nekog klena u tom delu, sprečilo je nekoliko krava koje su čobani doterali da napoje. Morao sam da potražim drugo mesto.

Tražio sam brzake, na kojima bi probao uloviti skobalja, jer mi je cilj bio da prevarim tu ribu. Pokušao sam loveći na fazanov rep sa crvenom guzom, ali skobalj nije hteo tu imitaciju. Već su se na nju zaletali klenčići i to silovito.
Menjao sam nimfu i sad sam probao takođe sa fazanom ali sa dodatkom fleš folije, ali opet ništa – skobalj ne uzima. Već na prelivu u dublji deo nimfu kupi, opet pristojni klen. Ponadao sam se da je skobalj … ali ništa! Biće prilike drugi put, jer je mrak padao na Vapsku dolinu.

klen web5 klen web4

Ipak, sve u svemu, uživao sam pecajući to popodne bez obzira što nisam išao na kupanje, jer lov mušicom klena na Vapi pričinjava veće zadovoljstvo uprkos vrućini.

Izvor-logo-web-1Tekst i foto
Ermedin Ćućević
MS “IZVOR” – NOVI PAZAR

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*