Ozonski omotač Zemlje se oporavlja

Ozonski omotač Zemlje se oporavlja

Ozonski omotač Zemlje se oporavlja

UN su saopštile da je se Zemljin ozonski omotač konačno oporavlja od štete koju je prouzrokovala upotreba aerosol sprejeva i klima uređaja. Ozonski omotač je počeo da se tanji kasnih 70-tih godina prošlog veka, a naučnici su upozorili da je to posledica široke upotrebe hemikalija koje uništavaju ovaj Zemljin zaštitni atmosferski pojas.


Kao rezultat akcija koje su preduzete, očekuje se da će se ozonski omotač iznad Zemljine severne hemisfere potpuno oporaviti do 2030. godine, da će ozonska rupa iznad Antarktika nestati oko 2060, i da će se ozonski omotač nad južnom hemisferom oporaviti do polovine ovog veka, procena je naučnika koja je objavljena na konferenciji u prestonici Ekvadora Kitou.

“To je stvarno dobra vest” izjavio je Pol Njuman, glavni naučnik za pitanja Zemlje u Nasinom Godar centru za svemirske letove. “Ukoliko se nastavi sa smanjivanjem upotrebe supstanci koje ugrožavaju ozonski omotač bićemo svedoci izuzetno velikih efekata”, dodao je on.

“Međutim ja ne mislim da ćemo moći da proglasimo pobedu do 2060. godine, to će učiniti naši unuci”, zaključio je Njuman.

This combination of images made available by NASA shows areas of low ozone above Antarctica on September 2000, left, and September 2018. The purple and blue colors are where there is the least ozone, and the yellows and reds are where there is more ozone. A United Nations report released on Monday, Nov. 5, 2018 says Earth’s protective ozone layer is finally healing after aerosol sprays and coolants ate away at it. (NASA via AP)

Ozonski omotač štiti Zemlju od ultraljubičastih zraka koji izazivaju rak kože, uništavaju letinu i proizvode druge probleme. povećanim korišćenjem hemikalija nazvanih horofluoro karbonati koji oslobađaju hlorin i bromin, počelo je uništavanje ozonskog omotača. Godine 1987 zemlje širom sveta su dogovorile protokol Montreal koje je predvideo zamenu ovih štetnih hemikalija. Ozonski omotač započinje na 10km od Zemlje i debeo je oko 40km.

Sa: www.novosti.rs/vesti

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*