Otvor sezone na rijeci Ribnik 2014. godine

Otvor sezone na rijeci Ribnik 2014. godine

potocara

Otvor sezone na rijeci Ribnik 2014. godine

Otvaranje sezone lova na pastrmku je poseban događaj za nas mušičare. Na pojedinim ekonomskim revirima praktično zabrane i nema (osim zabrane gaženja vode zbog zaštite pastmskih trla), te se može mušičariti tokom cijele sezone. Ipak, otvorenje sezone još ima svoju draž, jer tada veliki broj ribolovaca i prijatelja izlazi na vodu, druži se i lovi.

Zbog poslovnih obaveza nismo stigli izaći na vodu u subotu, tako da smo u nedeljno jutro već bili na destinaciji. Druženje i prijateljstvo je bitno u cijeloj priči oko mušičarenja.

zamaranjeVeć dugo vremena standardnu postavu nerazdvojnih mušičara čine Igor Kuruzović, Nemanja Čolić i moja malenkost. Kako smo od prijatelja dobili izvještaj da je na Plivi predhodni dan duvao jak vjetar i da su uslovi za ribolov bili loši, odlučili smo se za Ribnik. U 8 sati u restoranu LTG kompanije nas je čekao naš prijatelj Stevo sa uvijek svježim informacijama sa vode. Uz mezu, kafu i zdravicu proveli smo nekih 2 sata, nakon čega smo krenuli na vodu.

Kao i obično u ovo vrijeme, vodostaj je bio povišen, ali ne pretjerano kako je to bio slučaj prije samo 7 – 10 dana. Po tradiciji ribolov smo počeli nimfama. Dobitnu kombinaciju su činile imitacije hydropsyche larvi otežane tungsten kuglicama u tijelu kao i tamnije nijanse nimfi. Oko 13:30h počela je čak i površinska aktivnost ribe, pa smo nekih sat vremena baš uživali u lovu lipljena i pastrmki na sitne emerdžere u blizini žandarskog vira.
Nešto kasnije uhvatio sam manju kalifornijsku pastrmku koju mi je nekoliko puta ganjala potočara u toku izvlačenja. Kako su mi se ruke smrzle, nisam imao volje da mijenjam tipet i vežem strimera, ali je Igor bio odlučan. Svezao je bijelog strimera i pri prvom zabačaju uhvatio preljepu pasrtmku. Nastavili smo loviti nimfama još nekih sat vremena.
Nakon ribolova se tradicionalno uz ručak popije po jedan pelinkovac i prepričava ovaj i mnogi drugi dani u ribolovu. Nova sezona je pred nama, proljeće tek dolazi, kao i mnogi predivni dani na vodi sa dobrim prijateljima po štapu i kanapu.

Potocara i ekipa

Mladen s potocarom

Pozdrav i Bistro!
C&R!

 

Mladen Paštar

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*